Fiica mea și-a câștigat banii de buzunar de foarte devreme, chiar din clasa a VIII-a. Eu eram mamă singură, salariul era mic. Nu voiam să contribuie la bugetul familiei cu joburile ei sezoniere, dar a fost de mare ajutor faptul că avea banii ei pentru lucruri pe care și le dorește orice adolescent: ceva la modă de îmbrăcat ori încălțat, o ieșire la film, la ștrand sau la piscină, un rucsac nou. Ea are 35 de ani acum și în repetate rânduri mi-a spus cât de mult a ajutat-o acea experiență. Deși, la un moment dat, eu am vrut să o opresc, ba chiar m-am oferit să o plătesc să renunțe. Nu a făcut-o și mă bucur. Sper că povestea mea îi va încuraja pe părinții de adolescenți să accepte și chiar să-și orienteze copiii spre astfel de experiențe. E un exercițiu care le aduce numai beneficii.
De unele dintre activitățile fetei nici nu am știut atunci, în timp real. Cu altele am prins-o pur și simplu, descoperind în camera ei niște bijuterii din rășină, confecționate de un artist plastic, pe care le vindea pentru el. În alte cazuri, a fost nevoită să recunoască, pentru că nu putea justifica niște ore lipsă sau întârzierea după ce termina cursurile la liceu. Singurul motiv pentru care mi-a ascuns o bună bucată de timp ce făcea a fost acela că mi-aș fi făcut griji pentru ea. Și pentru că, la un moment dat, când mi-a spus că vrea să-și câștige banii de buzunar, i-am spus că o plătesc să nu o facă.
Venituri mici, experiențe și lecții de milioane
În vacanța de vară de după examenul de Capacitate a vândut… pepeni. Un vecin avea o dugheană în capătul străzii și în vara aceea vindea pepeni. S-au înțeles să stea în locul lui, la vânzare, două ore pe zi, la prânz, cât să meargă acasă și să se odihnească puțin. Apoi, toamna, a vândut, tot în locul lui, legume de sezon: varză, castraveți, gogoșari și gogonele. Acesta a fost primul ei job. Într-o iarnă, cu prietena ei cea mai bună, vindeau clătite făcute de ele la patinoarul din Drumul Taberei. Au avut mare succes cu ele, pentru că erau foarte ieftine. Când au tras linie, au constatat că au pierdut, suma investită fiind mai mare decât câștigul. A fost, evident, o lecție prețioasă.
Pe parcursul liceului, a distribuit flyere pe stradă sau în cutiile poștale ale blocurilor, a făcut figurație în filme și reclame și a fost hostess la turnee de tenis de câmp. De multe ori, sumele câștigate erau aproape simbolice, dar pentru mici răsfățuri era suficient. Și avea acea satisfacție că sunt bani câștigați de ea. Atunci le-a aflat adevărata valoare și a devenit mult, mult mai atentă când venea vorba de cheltuirea lor. Se gândea bine de tot dacă un anumit lucru pe care și-l dorea chiar îi și trebuia. Și cântărea îndelung dacă merita sau nu acei bani. Abia atunci, pe banii ei, a înțeles cu adevărat termenii «scump», «ieftin», «preț corect» sau «convenabil». Exercițiul acela și experiența de atunci a fost, de fapt, de milioane, pentru că și-a păstrat obiceiul până în ziua de azi.
Studentă, vânzătoare, agent imobiliar, pet-sitter
După Bacalaureat, până la începerea facultății, a lucrat ca picoliță la o terasă. Aceea a fost singura experiență cu adevărat grea, pentru că i se cerea să stea în picioare și 12 ore. Într-o seară, când pe terasă nu mai era absolut niciun client, s-a așezat pe un scaun, pentru că nu își mai simțea picioarele. Patronul i-a făcut un scandal monstru, așa că a lăsat șorțul pe o masă și a plecat. Definitiv. Și aceea a fost o lecție.
Cea mai intensă activitate a avut-o în timpul facultății, când a fost, pe rând, vânzătoare într-un magazin de haine și apoi într-unul de articole menajere, secretară la o firmă de publicitate, agent imobiliar, baby-sitter pentru fetița unor prieteni și pet-sitter. Plimba câinii unor persoane care lucrau de dimineață până seara. Pentru jobul acesta a avut cele mai mari discuții cu mine. Pentru că avea cheile caselor oamenilor, îmi era permanent groază că dacă le-ar fi lipsit ceva din casă ar fi fost acuzată. Mi-am făcut griji degeaba. Așa cum nici temerile mele că va neglija școala nu s-au adeverit. A jonglat perfect cu toate.
De ce unii părinți nu sunt de acord cu joburile sezoniere?
Deși beneficiile sunt numeroase, mulți părinți au rețineri atunci când vine vorba de angajarea copiilor lor în joburi sezoniere. Principala temere este ca le-ar putea distrage atenția de la școală și studii și preferă să știe că în timpul liber se odihnesc sau lucrează suplimentar pentru note mari la examene. O altă preocupare este accea că tânărul ar putea fi exploatat sau pus în situații periculoase la locul de muncă. De asemenea, mulți își fac griji că ar putea avea parte de experiențe negative sau că nu vor ști să gestioneze conflictele apărute în mediul profesional.
BCR a inițiat campania ”Cea mai importantă concersație E ȘI despre bani” pentru a le aminti părinților că discuțiile despre finanțe nu trebuie să fie un tabu în familie. Banii nu sunt doar pentru oameni mari și contabili, ci și pentru părinți și copiii care vor să înțeleagă cum funcționează lumea din jur. Dacă discutăm cu cei mici despre orice, de la nașterea stelelor până la ce e Fortnite, poate că e momentul să introducem și noțiuni de educație financiară – dar fără să pară o lecție plictisitoare.
Independența financiară și responsabilitatea, cele două mari beneficii ale tinerilor care au un job sezonier
Un job sezonier reprezintă însă o oportunitate valoroasă de a învăța lecții importante despre viață și muncă, încă de la o vârstă fragedă. Angajarea pe perioada vacanțelor sau în weekenduri poate aduce beneficii considerabile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, contribuind la dezvoltarea personală și profesională.
Unul dintre principalele avantaje ale unui job sezonier este faptul că tinerii pot câștiga propriul venit. Acest lucru îi învață cum să gestioneze banii, să economisească pentru obiectivele personale și să aprecieze valoarea muncii. Învățând să fie independenți financiar, tinerii dobândesc un sentiment de responsabilitate și înțelegere mai profundă a costurilor și cheltuielilor.
„Un job sezonier oferă oportunitatea de a dezvolta abilități importante, cum ar fi comunicarea, lucrul în echipă, punctualitatea și gestionarea timpului. Aceste abilități sunt esențiale în orice carieră și pot ajuta tinerii să-și contureze viitoarea traiectorie profesională. De asemenea, experiența dobândită poate adăuga valoare CV-ului și poate constitui un avantaj în fața altor candidați în momentul aplicării pentru un loc de muncă permanent”, susține psihologul Anamaria Radu.
Mai mult, prin munca sezonieră, tinerii învață să facă față provocărilor și să rezolve problemele care apar în diferite contexte. Astfel, ei își dezvoltă încrederea în propriile abilități și capacitatea de a se adapta la situații noi, lucru care le va fi util atât pe plan personal, cât și profesional. De asemenea, angajarea într-un job sezonier îi obligă pe tineri să respecte un program, să își îndeplinească sarcinile și să colaboreze cu colegii. Acest lucru contribuie la formarea unui simț al responsabilității și la dezvoltarea disciplinei, care vor fi utile pe parcursul întregii vieți.