Banca Comercială Română (BCR), în cadrul campaniei „Cea mai importantă conversație E ȘI despre bani”, lansată în septembrie 2024, a inițiat un studiu cantitativ în colaborare cu Cult Market Research pentru a explora modul în care părinții și adolescenții discută despre bani. Rezultatele studiului relevă că mulți părinți amână prea mult momentul în care abordează subiectul finanțelor cu copiii lor, subliniind importanța unei educații financiare timpurii, a unei conversații despre bani care trebuie să aibă loc în orice familie.
Obiectivele cercetării au vizat relația părinților cu copiii lor adolescenți și temele abordate în conversațiile lor, identificarea strategiilor eficiente de comunicare și stabilirea priorităților în familie precum și evaluarea impactului intervenției asupra dinamicilor conversaționale și a relației părinte-copil.
Educația financiară a copiilor începe mai târziu decât ar trebui
Rezultatele studiului au adus în atenție câteva aspecte interesante. De exemplu, aproape jumătate (46%) dintre părinții adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani consideră că momentul potrivit pentu prima discuție despre bani este în jurul vârstei de 7-10 ani și aproximativ un sfert (24%) sunt de părere că o conversație pe această temă ar trebui să aibă loc mai târziu, respectiv în jurul vârstei de 11-14 ani.
Analiștii financiari sunt însă de părere că educația financiară a copiilor este bine să înceapă la vârste mici, respectiv 4-5 ani, cu informații elementare, pe înțelesul lor. În acest scop, părinții se pot folosi chiar și de jucăriile celor mici, explicându-le acestora că ele au fost cumpărate cu bani. La fel de util este să le arate copiilor, în mod practic, că lucrurile au o valoare, luându-i la cumpărături și arătându-le că pentru achiziționarea lor vor trebui să plătească sume de bani.
Psihologul Oana Calnegru a explicat că discuțiile despre bani, începute de la o vârstă fragedă, nu doar că reduc anxietatea financiară, dar și ajută copiii să gestioneze mai bine presiunea socială, cum ar fi FOMO-ul financiar și social (red.: FOMO- Fear of missing out- teama de a rata), care poate apărea în mediul școlar sau în cercul lor de prieteni. ”Atunci când părinții abordează subiectele financiare în mod transparent, își ajută copiii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc și creează un climat de încredere în familie. Adolescenții care se simt incluși în aceste conversații sunt mai pregătiți să ia decizii financiare responsabile în viitor și să reziste tentațiilor de a cheltui pentru a se conforma presiunilor sociale”, a punctat psihologul.
În propria adolescență, pentru părinții adolescenților de azi subiectul banilor a fost unul tabu
Un alt aspect surprins de studiu a fost acela că 22% dintre actualii părinți de adolescenți au declarat că nu au discutat niciodată cu părinții lor despre bani, iar aproximativ 30% au vorbit pe această temă după vârsta de 15 ani. De remarcat faptul că acești părinți au crescut într-o perioadă în care situația economică era una dificilă, cea mai des auzită sintagmă referitoare la bani în adolescența lor fiind ”Nu cumpărăm acest lucru pentru că nu avem bani”. Un alt aspect pe care l-au auzit frecvent în copilărie actualii părinți de adolescenți a fost faptul că trebuie să învețe bine la școală ca să poată avea un loc de muncă bine plătit.
Nu evitați discuțiile sincere cu copiii, despre bani
Rezultatele studiului mai arată că, deși părinții de azi sunt mai deschiși la discuții cu copiii despre bani, rămân anumite subiecte sensibile pe care le evită. 11% dintre participanții la studiu au declarat că un subiect pe care nu vor să-l discute niciodată este cel al veniturilor lor, 19% susțin că nu vor avea conversații cu copiii cu privire la datoriile familiei, iar 12% că vor refuza să inițieze o discuție pe subiectul cardurilor de credit. Pentru un procent de 11% dintre părinții chestionați, investițiile nu reprezintă o temă pe care și-ar dori să o discute cu copiii.
„Aceste ezitări reflectă moștenirea unei culturi în care discuțiile financiare erau considerate tabu, dar și un efort de protecție din partea părinților. Totuși, deschiderea acestor conversații este esențială pentru a forma o generație de tineri cu o înțelegere solidă a responsabilităților financiare”, este de parere Paul Acatrini, Cult Market Research.
Educația financiară timpurie este baza unor viitoare decizii înțelepte
Educația financiară este esențială pentru dezvoltarea copiilor într-o lume în continuă schimbare, în care deciziile economice corecte pot influența semnificativ viața de zi cu zi. Este momentul ca părinții sa fie deschiși și transparenți cu copiii lor în ceea ce privește gestionarea banilor, pentru a-i ajuta să devină adulți responsabili și bine informați din punct de vedere financiar. Vorbiți-le despre valoarea economisirii, importanța planificării și prioritizarea cheltuielilor. Fiecare discuție, fie că este despre bugetul pentru cumpărături sau despre economii pentru viitor, contribuie la educația financiară a copiilor. Deschizând această discuțiede la o vârstă fragedă, când încă înțeleg prin joc cum funcționează lumea, îi pregătim pentru decizii financiare înțelepte, îi învățăm să recunoască valoarea banului și să înțeleagă importanța responsabilității financiare. În plus, îi ajutăm să aibă o relație sănătoasă cu banii, bazată pe încredere, cunoaștere și responsabilitate.