articol sponsorizat de

Ce schimbări au observat profesorii la elevii care au urmat ore de educație financiară și de ce ar trebui să urmeze toții copiii astfel de programe

Cristina Călin, redactor
băiat care urmat ore de educație financiară și numără bani
Copiii care urmează ore de educație financiară devin adulți mai responsabili/ Shutterstock

Educația financiară este un subiect relativ nou în programa școlilor din România. Necesitatea studierii ei este evidentă, având în vedere că nivelul de alfabetizare financiară este unul foarte redus în România, iar copiii care provin din familii în care banii sunt gestionați în mod greșit vor ajunge, probabil, să repete acest tipar când vor deveni adulți.    

Banii fac parte din viața noastră, iar discuțiile despre ei în preajma copiilor și alături de ei nu trebuie să fie tabu. Nu sunt subiecte de „oameni mari”, ci teme care trebuie abordate încă de când copiii sunt mici. Nu îi vom spune unui puști de doi ani despre investiții la bursă sau despre diferența dintre dobânda fixă și cea variabilă. Ne vom juca de-a magazinul cu bani de jucărie, îl vom lăsa să îi dea bancnotele doamnei de la supermarket când plătim ceva. Pe măsură ce crește, vom introduce noțiuni noi.

Rolul școlii în educația financiară

Școala joacă și ea un rol important, atât prin schimbarea curiculei, astfel încât să conțină și subiecte de educație financiară, cât și prin programe și proiecte dezvoltate de companii private.

De ce se implică firmele în educarea copiilor în domeniul financiar? Este foarte simplu: odată ajunși adulți, vor fi capabili să ia decizii corecte, fără să se îndatoreze mai mult decât este cazul, vor înțelege mai bine cum funcționează o economie și vor fi mai bine pregătiți pentru viață.

Discuțiile despre bani nu sunt ușoare, iar mulți adulți pot crede că pe copiii nu îi interesează teme ca economisirea, investițiile. Totuși, realitatea este alta. ”Copiii sunt foarte încântați și am observat că foarte mulți dintre ei aveau deja cunoștințe de educație financiară, știau ce este acela un buget, erau foarte interesați de zona de investiții. Își doreau foarte mult să afle cum să pună banii să lucreze pentru ei.”, a explicat Claudia Oprescu, coordonator al programului de educație financiară LifeLab, dezvoltat de BCR.

LifeLab, efecte pe termen lung

Prin proiectul Life Lab, elevii învață educația financiară multidisciplinar, adică integrată în toate materiile de curs. În felul acesta, este mai ușor să înțeleagă cum funcționează banii în toate domeniile. Rezultatele se vor vedea pe termen lung:

  • Elevii învață să fie mai conștienți de importanța economisirii și a gestionării banilor.
  • Dezvoltă abilități de planificare și bugetare, ceea ce îi ajută să ia decizii financiare mai responsabile.
  • Educația financiară îi ajută pe elevi să gândească critic și să rezolve probleme financiare complexe.
  • Dezvoltă abilități analitice și de luare a deciziilor.
  • Elevii învață despre concepte financiare importante, cum ar fi dobânda, investițiile și datoriile.
  • Cunoașterea și înțelegerea aspectelor financiare le conferă elevilor încredere în gestionarea propriilor bani.
  • Elevii se simt mai pregătiți să facă față provocărilor financiare pe termen lung.
  • Elevii învață să recunoască diferența dintre nevoi și dorințe, reducând cheltuielile impulsive.
  • Ei devin mai precauți și mai atenți la modul în care își cheltuiesc banii.

”Este important de reținut că educația financiară nu vine doar să le predea copiilor noțiuni pe care să le uite, ci să le arate prin exemple reale cum se pot adapta și raporta corect la diverse evenimente financiare, indiferent de disciplina pe care o studiază. De exemplu, la Geografie elevii pot învăța cum să calculeze bugetul unei excursii sau să abordeze alte aspecte practice cu care se întâlnesc zilnic. Încercăm să-i scoatem puțin din zona de confort atât pe profesori, cât și pe elevi, și să folosim situațiile cu care se confruntă zilnic la școală și în viața personală pentru a-i învăța noțiuni de educație financiară și totodată despre viață. Modul în care ne gestionăm banii ne influențează întreaga viață, nu doar viața financiară.”

Claudia Oprescu, coordonator ”Școala de Bani”

Educația financiară îi pregătește pe copii pentru viață și are un impact semnificativ asupra comportamentului lor financiar pe termen lung. Prin intermediul proiectului LifeLab, profesorii devin ambasadori ai educației financiare interdisciplinare și îi învață pe elevi să ia decizii financiare inteligente, să planifice și să lucreze în echipă.

LifeLab oferă un cadru în care elevii nu doar învață concepte financiare, ci și le aplică în viața lor de zi cu zi, pregătindu-i pentru un viitor financiar stabil și prosper. Mai clar, elevii de azi, prin educație financiară devin adulții responsabili de mâine.

Articol susținut de BCR și Asociația Școlilor Private

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa