Trompele uterine impermeabile înseamnă de fapt că acestea sunt înfundate și reprezintă una dintre principalele cauze de infertilitate.
Trompele uterine sunt două tuburi subțiri așezate de o parte și de alta a uterului și servesc la conducerea ovulului matur de la ovare către uter.
Dacă traseul ovulului este obstrucționat, pacienta are trompe uterine impermeabile sau înfundate. Pot fi înfundate una sau amândouă.
Conform precizărilor medicului primar obstetrică-ginecologie, Dr. Ruxandra Dumitrescu, blocarea trompelor uterine reprezintă motivul de infertilitate în 40% dintre cazurile de femei care se confruntă cu această condiție.
Cum pot cauza infertilitate trompele uterine impermeabile?
În fiecare lună, când se instalează ovulația, un ovul este eliberat de către ovare. Acesta traversează traseul de la ovare către uter prin una dintre trompele uterine. Spermatozoizii trebuie să parcurgă și ei un drum de la cervix până la uter, tot prin trompele uterine, pentru a întâlni ovulul și a-l fertiliza. De obicei, fertilizarea se petrece pe traseu, în timp ce ambii traversează trompele uterine.
Dacă una sau amândouă trompele uterine sunt blocate, ovulul nu poate ajunge la uter, iar spermatozoidul nu poate ajunge la ovul, fiind imposibile astfel fertilizarea și sarcina.
Este de asemenea posibil ca trompele uterine să nu fie total blocate, iar acest lucru crește șansele unei sarcini ectopice, subiect despre care puteți citi mai multe aici: Simptomele unei sarcini extrauterine.
Care sunt simptomele trompelor uterine impermeabile?
În afară de anovulație, caz în care ciclul menstrual neregulat sau absent poate indica o problemă, ipermeabilitatea trompelor uterine este de cele mai multe ori asimptomatică.
O anumită condiție a blocării trompelor uterine, numită hidrosalpinx, poate cauza dureri în zona inferioară a abdomenului și scurgeri vaginale neobișnuite, însă nu toate femeile vor avea aceste simptome.
Hidrosalpinxul presupune dilatarea trompei uterine și umplerea ei cu lichid. Lichidul blochează ovulul și spermatozoizii, prevenind fertilizarea li sarcina.
În alte cazuri precum endometrioza sau boala inflamatorie pelvină se poate produce instalarea unei menstruații dureroase precum și la resimțirea durerilor în timpul actului sexual. Însă aceste simptome nu sunt relaționate mereu de trompele uterine înfundate.
Care sunt cauzele trompelor uterine impermeabile?
Cea mai des întâlnită cauză a trompelor uterine înfundate este boala inflamatorie pelvină. Aceasta este rezultatul unei boli cu transmitere sexuală, însă nu toate infecțiile pelvine sunt relaționate cu bolile cu transmitere sexuală. Specialiștii susțin că și după ce boala inflamatorie pelvină nu mai este prezentă în organismul pacientei, doar faptul că a existat în istoric crește riscul impermeabilității trompelor uterine.
Alte potențiale cauze ar fi:
– O boală cu transmitere sexuală actuală sau în istoricul medical, în special chlamydia sau gonoreea
– Istoricul unei infecții uterine cauzată de avort sau pierdere de sarcină.
– Istoricul apendicelui rupt
– Istoricul unei intervenții chirurgicale abdominale
– O sarcină ectopică în antecedente
– Intervenții chirurgicale care au implicat trompele uterine
– Endometrioza
Diagnosticul și tratamentul trompelor uterine impermeabile
De obicei, trompele uterine înfundate sunt diagnosticate cu ajutorul histerosalpingografiei (HSG), o analiză specializată pe bază de raze X. Acest test presupune plasarea unui colorant în cavitatea cervicală folosind un tub foarte subțire, iar apoi cu ajutorul razelor X, medicul va observa dacă vopseaua s-a s-a răspândit în uter, prin trompele uterine și a ajuns la ovare și la cavitatea pelviană. Dacă vopseaua nu a trecut prin trompele uterine, probabil că pacienta suferă de blocarea acestora.
Este important de știut că în 15% dintre cazuri poate apărea un rezultat fals pozitiv, în situațiile în care vopseaua se blochează între trompe și uter. În aceste cazuri se va solicita o nouă testare pentru confirmarea diagnosticului.
Alte teste de diagnosticare a trompelor uterine impermeabile pot fi ecografia, chirurgia laparoscopică de explorare sau histeroscopia. De asemena, pot fi necesare teste de sânge pentru depistarea anticorpilor pentru chlamydia.
Important de spus este faptul că dacă ai doar o trompă înfundată și în rest ești perfect sănătoasă, ai toate șansele să rămâi însărcinată fără prea mult ajutor. Ai putea urma un tratament pentru creșterea ovulației, ceea ce nu reprezintă o opțiune dacă ambele trompe sunt blocate.
În unele cazuri chirurgia laparoscopică poate ajuta la deblocarea trompelor sau la înlăturarea țesutului cicatrizat care cauzează problema. Din păcate, acest tratament nu funcționează de fiecare dată. Șansele de succes depind de vârsta pacientei, de dimensiunea blocajului și de cauza acestuia.
În cazurile în care laparoscopia nu poate ajuta, tehnicile de reproducere umană asistată sunt soluția.
Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!