articol scris de expert

Ginecolog Andreas Vythoulkas: Trompele uterine, vinovate de 40% dintre cazurile de infertilitate

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie
trompele uterine
Infecțiile de la nivelul trompelor uterine sunt o cauză comună a infertilității.

Trompele uterine, denumite și tuburile lui Falloppio, sunt două structuri musculare cilindrice înguste și lungi (sub formă de tub) situate în cavitatea abdominală a femeii, de o parte și de alta a uterului.

Fiecare trompă uterină are o lungime de circa 10-13 centimentri și un diametru de aproximativ 0,5 – 1,2 centimetri. Cele două trompe fac legătura între cavitatea uterină și cavitatea peritoneală din imediata apropiere a celor două ovare. Rolul trompelor uterine în reproducerea umană este vital. În primul rând pentru că ele sunt responsabile, în fiecare lună, de „captarea” ovulului eliberat de ovar și de găzduirea lui timp de 24-72 de ore, în așteptarea fertilizării.

Aparatul reproducător al femeii.

Și tot la acest nivel, al trompelor, ovulul se întâlnește cu spermatozoidul care îl va fecunda, dând naștere embrionului. Dacă această întâlnire nu are loc, ovulul va fi pur și simplu absorbit. Dar dacă se întâlnesc, ovulul fecundat (zigotul) va fi transportat de trompă spre cavitatea uterină, unde, în mucoasa acesteia (endometru), se va cuibări și se va dezvolta timp de 40 de săptămâni, până la naștere.

Ce poate afecta trompele

Pentru capacitatea reproductivă a unei femei, anatomia trompelor uterine este de o importanță majoră, aceasta fiind necesar să fie intactă. Cu alte cuvinte, trompele trebuie să fie deschise atât la nivelul uterului cât și la celălalt capăt, unde sunt în contact cu ovarul. Fiind în contact strâns cu peritoneul, trompele pot fi afectate atât de patologiile ginecologice cât și de cele peritoneale sau intestinale. Ca să își îndeplinească în mod corect rolul pe care îl au în ceea ce privește fertilitatea, trompele uterine trebuie să nu fie afectate de inflamații, nici blocate cu lichid (seros sau clar) ori sânge (hematosalpinx).

Trompele uterine și infertilitatea

Din păcate, problemele de la nivelul trompelor uterine au o pondere de circa 40% din totalul cazurilor de infertilitate feminină. Structura trompelor poate fi afectată de factori de natură infecțioasă, de factori inflamatori, mecanici sau chimici, urmarea fiind întreruperea parțială sau completă a comunicării dintre cavitatea abdominală și cea uterină. Ca urmare, fie ovulul și spermatozoidul nu se vor mai putea întâlni, fie este compromis transportul embrionului spre uter. În ambele cazuri urmarea este incapacitatea obținerii unei sarcini. Pe scurt: infertilitate.

Infecțiile, pe prima poziție

În cele mai multe dintre cazuri, la baza afectării trompelor uterine stă o infecție severă, cel mai frecvent din categoria celor cu transmitere sexuală, în care sunt implicate Chlamydia sau gonoreea. Mai pot fi incriminate infecțiile apărute ca urmare a avorturilor spontane sau provocate, o montare defectuoasă a steriletului, o sarcină ectopică (extrauterină), adeziunea intestinală sau endometrioza. Și peritonita poate provoca, de asemenea, obstrucția trompelor uterine.

Metode de explorare

Pentru evaluarea gradului de permeabilitate a trompelor uterine, există mai multe metode de explorare. Una dintre ele este histerosalpingografia, investigație în cadrul căreia se pot totodată și înlătura obstrucțiile minore de pe traiectul trompelor. O altă metodă exploratorie este sonohisterosalpingografia, o investigaţie ecografică prin care sunt vizualizate mult mai clar nu numai trompele uterine ci și cavitatea uterină, cu patologia aferentă.

Chirurgie sau FIV

Obstrucția unei singure trompe poate limita capacitatea unei femei de a se reproduce. Această situație scade, desigur, șansele obținerii unei sarcini pe cale naturală, dar nu o face imposibilă. Dacă femeia are ambele ovare, cicluri menstruale normale și regulate, ovulație și cealaltă trompă funcțională, sigur că se poate obține o sarcină atunci când ovulul este eliberat de ovarul care corespunde trompei funcționale. Cea mai recentă sarcină obținută cu numai o trompă funcțională este a unei paciente a noastre în vârstă de 28 de ani, care va naște la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Obstrucția tubară (trompe uterine înfundate, în limbaj popular) se poate aborda chirurgical, în funcție de localizarea și întinderea acesteia, și mai mult de jumătate dintre pacientele operate reușesc să obțină și să păstreze sarcina. Dacă, însă, ambele trompe uterine sunt obstrucționate ori și-au pierdut funcționalitatea, singura soluție pentru a obține o sarcină este fertilizarea in vitro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa