Totul despre chistul ovarian dermoid

Ramona Dinescu
chistul ovarian dermoid

Chistul ovarian dermoid reprezintă o formațiune celulară asemănătoare pielii ce este prezentă în organismul femeii încă de la naștere. Conținutul său este format din derivate de ectoderm (păr, unghii, țesut adipos) rămase încă din viața intrauterină și nu se poate transforma în tumori maligne sau într-o cauză de infertilitate.

Chisturile ovariene reprezintă o situație destul de des întâlnită în cazul femeilor, majoritatea nefiind periculoase. Chistul ovarian dermoid se formează din vestigii embrionare, adică din fragmente rămase de când femeia era embrion în uterul mamei. Conținutul lui este din derivate de ectoderm (păr, unghii, dinți, sebum) adică din ce se formează la făt din foița embrionară numita ectoderm, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Chistul ovarian dermoid crește foarte lent și nu este dureros decât în momentul în care intervine o ruptură. Aceste chisturi se pot dezvolta în interiorul ovarelor în timpul anilor de fertilitate ai femeii. Din păcate pot duce la torsiunea ovarelor, infecții ovariene sau rupturi. Pot fi îndepărtate cu ajutorul chirurgiei clasice sau laparoscopiei.

De ce apare chistul ovarian dermoid

Chistul ovarian dermoid se formează din celule totipotente. Acestea sunt, uneori, numite ”celule comandant”, datorită abilității lor de a se dezvolta în orice tip de țesut. Se pare că aceste celule devin suprastimulate în timpul anilor fertili ai femeii, cauzând creșterea chisturilor. Se pare ca oscilațiile hormonale, în special cele ale estrogenului influențează apariția chistului dermoid. Deși nu a fost demonstrat științific, aceste chisturi apar mult mai frecvent la pacientele care suferă de sindromul ovarelor polichistice și de endometrioză.

Simptomele chistului dermoid

Chisturile ovariene dermoide sunt capsule de țesut acoperite de un strat gros de piele tăbăcită. Majoritatea sunt asimptomatice, însă, în cazul în care cresc în dimensiuni, pot apărea complicații. Printre posibilele complicații se numără:

–      Dureri abdominale

–      Sângerări vaginale anormale

–      Dificultăți la urinare, mai ales în cazul în care chistul apasă pe vezică

–      Greață însoțită uneori de stări de vomă

–      Dureri în timpul actului sexual

–      Durere persistentă, dar suportabilă la nivelul coapselor și în partea inferioară a spatelui

–      Creștere în greutate inexplicabilă.

Diagnostic și tratament

Chistul ovarian dermoid reprezintă rareori o urgență medicală. Singura dată când poate fi așa este atunci când apare torsiunea de ovar în momentul în care chistul crește foarte mult în dimensiuni, pune presiune și duce la răsucirea ovarului.

În restul cazurilor, chisturile dermoide sunt depistate în timpul controalelor de rutină efectuate de medicul ginecolog. O ecografie abdominala sau transvaginală poate depista cu exactitate tipul, locația, mărimea și cantitatea chisturilor prezente. Marea majoritate a femeilor dezvoltă doar un singur chist ovarian dermoid.

Deși în cele mai multe dintre cazuri aceste chisturi sunt nedureroase, recomandat este să fie înlăturate chirurgical. Dacă nu sunt tratate poate apărea torsiunea de ovar ce restricționează fluxul sanguin care ajunge la ovar ți poate cauza eventuale probleme de fertilitate. Cea mai comună procedură de îndepărtare a chisturilor este operația laparoscopică.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa