Sindromul ovarelor polichistice. Cauze posibile și tratament

Ramona Dinescu
ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă un dezechilibru hormonal care interferează cu ovulația normală.

Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilibru hormonal afectează și alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic și cel cardiovascular. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezintă numeroase chisturi mici (mai mici decât un bob de mazăre) la nivelul ovarelor într-o anumită perioadă de timp. Totuși, unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu au ovare polichistice, dar pot avea simptome ale acestui sindrom.

Sindromul ovarelor polichistice, confrom informațiilor primite de la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, se caracterizează prin prezența ciclurilor menstruale anovulatorii sau absența menstruației datorită modificărilor hormonale prezente în această boală, respectiv creșterea concentrației hormonilor estrogeni și androgeni din circulația sangvină. Pacientele prezintă hirsutism (exacerbarea pilozității în zonele specifice sexului masculin) în 60% din cazuri, acnee, alopecie, obezitate, sângerări uterine disfuncționale.

Diagnosticul se bazează pe examenul clinic al pacientei, dozările hormonale modificate și aspectul ecografic particular al ovarelor.

Datorită absenței ovulației, boala are un impact major asupra fertilității cuplului.  Ovarul polichistic este mărit în volum, fiind acoperit de o capsulă netedă, sidefie.  Ocazional,  pot fi și cicluri menstruale însoțite de ovulație, iar sarcina se poate obține fiziologic, fără tratament. În restul cazurilor, pentru obținerea unei sarcini se practică stimularea ovariană cu inducerea ovulației precum și tratament chirurgical laparoscopic cu secționarea capsulei ovariene (fapt care ar facilita ovulația), având efect maxim în primele 6 luni post operator.

Cauze posibile ale sindromului ovarelor polichistice

Cauza dezechilibrului hormonal ce apare în sindromul ovarului polichistic nu este cu certitudine identificată, dar par sa fie implicați factori genetici. Fiicele și surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala. Producția anormală de insulină și problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Dacă nu se produce ovulația normală pentru o afecțiune cronică ce se caracterizează prin prezența pe ovare a unor multiple chisturi tari de mărime variabilă, prin tulburări ale fluxului menstrual, printr-o pilozitate abundentă și printr-o greutate excesivă. Sindromul ovarelor polichistice are o cauză încă necunoscută.

Tulburările menstruale constau într-o absență sau o neregularitate a fluxului menstrual și în tulburări ale ovulației. Totuși, unele femei au sarcini fără probleme în pofida anomaliilor ciclului lor menstrual. Trebuie menționat însă că după apariția sarcinii există un risc crescut de avort spontan, aceste paciente necesitând o atenție deosebită din partea obstetricianului. Pentru persoanele care nu-și doresc o sarcină în viitorul apropiat, tratamentul poate fi făcut cu mai multe categorii de substanțe în funcție de fiecare caz în parte: contraceptive orale combinate, preparate progesteronice, antidiabetice de sinteză etc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa