Semnele ovulației – cum le identifici

TOTUL DESPRE MAME
simptomele ovulației

Semnele și simptomele ovulatiei sunt, de cele mai multe ori, subtile. Totuși, folosirea unui calculator de fertilitate la ovulație  și sexul regulat în perioada ovulației pot clar să crească șansele de a rămâne însărcinată.

Ovulatia este desprinderea unui ovul din ovar și are loc, în cele mai multe dintre cazuri, la a 14-a zi după menstruație, dar, perioada exactă poate să difere de la femeie la femeie, dar și de la lună la lună.

La fiecare ciclu, hormonul de stimulare foliculară (FSH) face ca între 5 și 12 foliculi să se dezvolte și să se pregătească pentru ovulație. Apoi hormonul luteinizant (LH) ajută la eliberarea celui mai mare dintre foliculi după 12-24 de ore. De obicei se eliberează un singur ovul, dar sunt și cazuri când sunt eliberați mai mulți.

Ciclul ovarian reprezintă de fapt maturarea ovocitului și eliberarea acestuia de pe suprafața ovarului în fiecare lună, lucru esențial pentru fertilitate. Însă nu numai ovarele sunt responsabile de procesul ovulației. Un rol important îl joacă și hipotalamusul și hipofiza, două glande care își pun amprenta în reglarea ciclului ovarian.

Un ciclu ovarian durează în medie 28 de zile și se calculează din prima zi a menstruației până în ultima zi de dinainte de următoarea menstruație.

Semnele și simptomele ovulației

Crampe abdominale. Pentru unele femei, ovulația declanșează și dureri abdominale, dar care nu sunt de intensitate mare.

Schimbari la nivelul secretiilor vaginale. Înainte de ovulație, o să observi cum secrețiile devin mai fluide și transparente. Aceste secreții seamănă cu albul oului crud. După ovulație, secrețiile pot deveni mai alb-tulbure și mai consistente sau pot să dispară.

Schimbări la temperatura bazală a corpului. Unul dintre semnele ovulației e acela că temperatura corpului poate fi mai ridicată. Folosește un termometru pentru a vedea care e temperatura corpului. Fă acest lucru în fiecare dimineață înainte să te dai jos din pat. Notează rezultatele într-un carnețel sau pe mobil și vezi când se formează un tipar în care poți să depistezi zilele în care ai temperatura mai mare. Atunci este perioada cea mai fertilă pentru tine.

Modificări la nivelul colului uterin. Aceste schimbări care anunță perioada de ovulație se pot observa doar dacă palpezi cu mâna la nivelul cervixului. Mai exact, înainte și după ovulație cervixul se simte mai uscat și mai aspru (cum se simte de exemplu vârful nasului). În timpul perioadei el devine mai moale și umed, cum se simte când atingi lobul urechii. De asemenea, cervixul este mai mare și parcă mai deschis în timpul perioadei de ovulație. Este nevoie de ceva practică pentru a putea sesiza prin palpare aceste modificări, dar ele sunt de ajutor mai ales în perioada când dorești să concepi un copil.

Semnele și simptomele ovulației. Ce te poate ajuta să detectezi perioada cea mai fertilă?

Un kit de ovulație. Acest kit de ovulație e cel mai accesibil „cititor” de semne de ovulație. Îți analizează urina, pentru a găsi valul de hormoni întâlnit de obicei la ovulație, astfel încât să știi când e perioada perfectă pentru concepție.

Pentru a spori fertilitatea și a crește șansele pentru concepție, fă sex cel putin o dată pe zi în timpul ovulației, eventual chiar în timpul zilei.

Cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat?

Dacă lungimea ciclurilor tale menstruale este neregulată, zilele fertile vor varia de la un ciclu la altul. În acest caz, poți folosi metoda semnelor fertilității precum monitorizarea temperaturii și a modificărilor apărute la nivelul mucusului cervical, pentru a estima perioada ovulației.

Așa cum am spus mai sus, perioada fertilă se calculează cu cinci zile înaintea celei în care estimezi că se produce ovulația, plus ziua ovulației. Pentru siguranță, se mai calculează +/- 2 zile.

Ce înseamnă lipsa ovulației?

Ovulația se instalează cam la jumătatea unui ciclu menstrual. În cazul unor cicluri ovulatorii de 28 de zile (luăm în calcul varianta cea mai des întâlnită), ovulația se poate instala între a 13-a și a 15-a zi a ciclului.

Însă există și situații în care ovulația lipsește cu desăvârșire, din cauza unor probleme medicale. Aceasta este a doua cauză principală de infertilitate feminină.

Anovulația poate avea două cauze majore: neregularitatea hormonală la nivelul axului hipotalamo – hipofizo – ovarian, sau prezența unor membrane care învelesc ovarele și nu permit eliberarea ovulului.

Principalele simptome ale lipsei ovulației sunt ciclurile neregulate. Ciclurile foarte scurte, foarte lungi sau care apar la intervale neregulate, sunt, de cele mai multe ori însoțite de diagnosticul anovulație.

Mai există cazuri de infertilitate cauzate de ovare la unele femei de peste 35 de ani care deși prezintă ovulație, au o calitate genetică slabă a ovocitului și nu pot rămâne gravide. Ele au nevoie de tratament și de selecție ovocitară.

 

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa