Endometrioza afectează sarcina prin prisma faptului că ridică gradul de dificultate a concepției. Iată mai jos o scurtă descriere a endometriozei și a legăturii care există între această afecțiune și infertilitate.
Endometrioza, conform afirmațiilor Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, apare atunci când bucăți din căptușeala uterină (endometrul) cresc acolo unde nu ar trebui. Se poate întâmpla să crească pe ovare sau trompe uterine, în pelvis în spatele uterului, pe intestin sau vezica urinară. Rareori, acest țesut poate crește în plămâni.
Medicii nu au o explicație exactă legată de cauzele endometriozei, deși este o afecțiune destul de des întâlnită. Dacă ești una dintre pacientele cu endometrioză, trebuie să știi că este o situație ce se întinde pe termen lung.
Menstruaţia dureroasă poate indica endometrioza
Se poate foarte bine să suferi de endometrioză fără ca măcar să știi, motiv pentru care ar fi cazul să te documentezi mai bine pe acest subiect, mai ales dacă te confrunți cu menstruații dureroase.
Problemele asociate endometriozei apar spre sfârșitul menstruației. În fiecare lună, țesutul care căptușește uterul se pregătește pentru a se îngroșa, gata să primească ovulului fertilizat.
Dacă nu rămâi însărcinată, organismul tău elimină pur și simplu această căptușeală prin sângele din timpul menstruației.
Însă organismul nu poate elimina țesutul dacă acesta a crescut în afara uterului. Corpul tău va încerca totuși să scape de acest țesut, însă sângele nu are unde să fie eliminat. Rezultatul poate fi riscul de a dezvolta chisturi, leziuni sau cicatrici.
Care sunt cauzele endometriozei?
Așa cum spuneam, nu se cunosc cu exactitate cauzele endometriozei, însă medicii au mai multe teorii, printre care:
– Mici porțiuni de țesut endometrial trec din uter în trompele uterine. Rareori țesutul poate fi transportat în corp prin intermediul sistemului limfatic. Sistemul limfatic este o rețea de vase de sânge care transportă celulele albe ce luptă împotriva infecțiilor prin organism. Există astfel o mică șansă ca bucăți din țesutul endometrial să ajungă în plămâni, la ochi sau la creier. Sună într-adevăr foarte alarmant, însă riscurile sunt extrem de mici.
– Este o caracteristică de familie. Întreab-o pe mama ta dacă a avut endometrioză, deoarece se poate transmite din generație în generație.
– Sângele și țesutul menstrual se constituie într-o rezervă în trompele uterine.
– Sistemul tău imunitar nu reușește să elimine țesutul crescut în locul nepotrivit.
– Toxinele din mediul exterior pot afecta echilibrul hormonal.
Care sunt simptomele endometriozei?
Endometrioza este imprevizibilă. Poți să nu știi că o ai sau poți avea dureri în timpul ciclului menstrual și al relațiilor intime. Cu cât o ai mai de mult timp, cu atât cresc riscurile să se manifeste mai sever. Ai putea simți dureri în următoarele situații:
-Chiar înainte sau în timpul ciclului menstrual
-În timpul actului sexual
-În pelvis sau la nivelul cicatricii de la cezariană (dacă ai una)
-În timpul ovulației
-În timp ce elimini scaunul, mai ales în timpul menstruației.
Endometrioza poate lăsa senzația de oboseală în majoritatea timpului.
Endometrioza poate îngreuna concepția?
Răspunsul este simplu: DA. Dacă întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată, medicii recunosc că există oarecare șanse ca acestea să fie cauzate de endometrioză. Poate duce la blocajul trompelor uterine sau la afectarea ovarelor. Chisturile și țesuturile acumulate asociate cu endometrioza pot duce la deformarea organelor din cavitatea pelvină.
Dacă știi că suferi de endometrioză și ai dificultăți în a concepe un copil, este de dorit să apelezi la ajutorul unui specialist cât mai devreme. Nu aștepta cele 6 luni, 1 an ca să ceri sfatul unui medic.
Cum poți concepe un copil dacă ai endometrioză?
Dacă suferi de o endometrioză ușoară, laparoscopia poate ajuta la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.
Operația chirurgicală este necesară în cazuri mai severe de endometriză, după care cele mai bune șanse de a concepe vor fi în anul următor intervenției. Dacă aștepți mai mult timp, endometrioza poate reveni.
Dacă nu vrei să fii supusă tuturor testelor și investigațiilor, medicul ar putea să-ți recomande fertilizarea in vitro. În plus, pentru fertilizarea in vitro se va urma un tratament hormonal care ar putea să sporească șansele unei concepții naturale.