Sarcina la 45-50 de ani. Cum previi problemele

Ramona Dinescu

Sarcina la 45-50 de ani este posibilă chiar și natural, însă implică anumite riscuri de care orice femeie ar trebui să țină cont.

Când Kelly Preston a anunțat că este însărcinată la vârsta de 47 de ani, s-au făcut valuri în presa internațională. S-au organizat show-uri televizate în care se discutau riscurile sarcinii ei, dar și motivele pentru care Preston și soțul ei, John Travolta au decis să aibă un copil la o vârstă înaintată.

Însă nu doar celebritățile întârzie programarea unei sarcini. Mai sunt și alte femei care din motive de carieră sau personale amână conceperea unui copil.

Este posibilă sarcina la 45-50 de ani?

Răspunsul la această întrebare este „Da”, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Deși cazurile sunt rare, există situații în care poți rămâne însărcinată la această vârstă, natural, fără tratamente de fertilizare. Menopauza ar putea fi după colț, însă dacă nu ești în situația în care nu ai avut menstruație 12 luni consecutiv, există șanse să rămâi însărcinată. Însă, este de menționat că majoritatea sarcinilor la 45-50 de ani apar cu ajutorul procedurilor de fertilizare asistată.

Care sunt șansele să rămâi însărcinată la 45-50 de ani

A rămâne însărcinată la 45-50 de ani nu este același lucru ca la 20 de ani. O femeie de 30 de ani are 20% șanse să conceapă în orice lună, procent care scade la 5% la vârsta de 40 de ani. După 45 de ani, acest procent scade la 1%. Cu ajutorul fertilizării in vitro folosind ovule donate, șansele cresc la 70-75%.

Care sunt semnele și simptomele sarcinii la 45-50 de ani?

Simptomele pot fi similare cu cele ale femeilor mai tinere care rămân însărcinate. Însă, în majoritatea cazurilor, pot fi confundate cu semnele menopauzei.

Semnele și simptomele includ:

  • urinare frecventă,
  • schimbări de stare,
  • dureri de cap,
  • modificări la nivelul sânilor,
  • incontinență urinară,
  • oboseală,
  • lipsa menstruației,
  • greață
  • dureri de spate.

Care sunt riscurile unei sarcini la 45-50 de ani?

Riscurile cresc considerabil odată cu vârsta. Dacă rămâi însărcinată la 45-50 de ani, riscul anumitor probleme de sănătate crește, iar printre acestea se numără:

–          Diabet gestațional

–          Tensiune arterială ridicată

–          Probleme ale placentei (placenta previa)

–          Riscul de naștere prin cezariană

–          Contracții uterine ineficiente ce fac imposibilă împingerea fătului

–          Sarcină ectopică (in afara uterului)

–          Riscul de avort spontan este de 50%

–          Corpul va avea dificultăți în a reveni la greutatea de dinainte de sarcină.

Riscurile pentru bebelușul născut de o mamă de 45-50 de ani

Riscurile nu sunt doar ale mamei, ci și ale bebelușului. În jurul vârstei de 40 de ani, riscul de a naște un copil cu sindrom Down este de 1 la 100, iar acesta crește la 1 la 10 la vârsta de 49 de ani. Dar există și riscul altor anomalii cromozomiale, de nașterea unui făt mort, dar și de travaliu prematur.

Din această cauză, multe femei trecute de 45 de ani preferă să apeleze la donator de ovule, riscurile fiind mai mici în aceste cazuri. Înainte de a lua o decizie este recomandat să discuți cu un genetician.

Cum să ai o sarcină sănătoasă la 45-50 de ani?

Pentru a avea o sarcină sănătoasă pe care să o duci la bun sfârșit în siguranță, poți urma câteva măsuri de precauție:

–           Fă-ți un control prenatal amănunțit

–           Păstrează o dietă alimentară echilibrată

–           Fă sport cu regularitate

–           Menține-ți o greutate corporală sănătoasă

–           Fii atentă al stres

–           Renunță la alcool și la tutun

Dacă urmezi aceste sfaturi, te poți bucura și de avantajele unei sarcini la 45-50 de ani: ești mult mai matură, ai o carieră formată, o situație financiară stabilă și ai putea fi o mamă mult mai dedicată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa