Sarcina extrauterină și pericolele ei. Cum știi dacă ai o sarcină în afara uterului

TOTUL DESPRE MAME
femeia dureri abdominale

Sarcina extrauterină și pericolele ei. În mod firesc, ovulul fertilizat călătorește prin trompele uterine către uter, unde se implantează și crește pe durata celor 9 luni de sarcină. Din nefericire, există un procent de până la 2% din sarcini când „călătoria” se termină prin implantarea embrionului în altă parte decât ar trebui, ceea ce poartă numele de sarcină extrauterină.

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, explică pericolul pe care îl presupune existența unei astfel de sarcini, care sunt factorii de risc, dar și tratamentul absolut necesar odată ce sarcina extrauterină sau ectopică a fost confirmată.

Un tip de sarcină ce pune în pericol viața femeii

În cele mai multe dintre cazuri de sarcină extrauterină sau tubară, cum mai este cunoscută, implantarea embrionului are loc într-una dintre trompele uterine, existând riscul de rupere a acesteia împreună cu o hemoragie puternică ce ar putea pune în pericol viața femeii. În cazuri mai rare, implantarea mai poate avea loc pe un ovar, caz în care se numește sarcină ovariană, în colul uterin, sarcină cervicală, sau în cavitatea abdominală, sarcină abdominală. În absolut toate aceste situații, embrionul nu are șanse de supraviețuire, nu are cum să se dezvolte normal. Tocmai de aceea, este important ca diagnosticul să fie pus cât mai repede și să se intervină.

Sarcina extrauterină și pericolele ei. Ce semne are

Simptomele unei astfel de sarcini sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei sarcini normale.

  • lipsa menstruației,
  • sensibilitatea la nivelul sânilor,
  • grețuri matinale,
  • stări de oboseală accentuată.

„Cu cât săptămânile fără menstruație trec, pot apărea durerile abdominale sub forma unor crampe, care sunt un prim simptom al unei sarcini ectopice”, ne-a spus dr. Vythoulkas. Pericolul imediat îl reprezintă ruperea trompei ce duce la apariția unor dureri intense în zona abdomenului inferior, în pelvis sau uneori și în umăr, simptome ce nu trebuie ignorate, controlul medical fiind o urgență.

Principalii factori de risc ai unei sarcini extrauterine sunt antecedentele de sarcină ectopică, diagnostic de boală inflamatorie pelvină, apărută în urma infecției cu Chlamydia sau Gonoree, prezența endometriozei, folosirea unor metode de contracepție intrauterine (cum este steriletul), și, nu în ultimul rând, consumul de tutun. Tot pe lista factorilor de risc se înscriu și anumite tratamente sau intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine și vârsta femeii.

Sarcina extrauterină și pericolele ei. Cum se face controlul medical

Identificarea simptomelor duce la prezentarea de urgență la control ginecologic, ce presupune un tușeu vaginal și efectuarea unei ecografii și, în unele cazuri, dozarea hormonului hCG sau gonadotropina corionică umană, a cărui valoare crescută certifică existența sarcinii.

Tratamentul, atunci când sarcina extrauterină nu regresează spontan, constă în ablația trompei, mai ales când aceasta este afectată. Totodată, este bine să se știe că se poate obține o sarcină ulterioară cu condiția ca trompa rămasă să fie sănătoasă și permeabilă. Intervenția chirurgicală se face laparoscopic, aspirând embrionul, sau prin puncție, ce constă din injectarea unor medicamente ce stopează multiplicarea celulară. În cazuri grave, când femeia prezintă deja hemoragie, se intervine prin deschiderea abdomenului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa