Sarcina după 40 de ani este aproape imposibil de realizat cu rezerva ta ovariană, sunt de părere specialiștii. Cu toate acestea, multe femei aleg tot mai mult să devină mame la această vârstă. Dar care sunt riscurile?
O vorbă din bătrâni spune că toate lucrurile trebuie făcute la timpul lor și, dacă ar fi să ne luăm după părerea specialiștilor, după vârsta de 40 de ani nu prea mai este timpul pentru a deveni mamă. Însă, totul evoluează azi cu atâta rapiditate, încât posibilitățile de a rămâne însărcinată și la o vârstă mai înaintată sunt multiple.
Sarcina după 40 de ani – care sunt șansele
Specialiștii susțin că depinde foarte mult de semnificația acestui ”peste 40 de ani”. Conform statisticilor, șansele de a rămâne gravidă la 40 de ani sunt de 20%, în timp ce la vârsta de 45 de ani, acestea se micșorează până la 5%. Și ne referim strict la a rămâne însărcinată în mod natural. Așa cum probabil știi deja, odată cu înaintarea în vârstă numărul de ovocite scade semnificativ și odată cu el și fertilitatea. Și nu doar numărul de ovocite afectează fertilitatea, ci și calitatea acestora. După vârsta de 40 de ani, ovulele ce urmează a fi eliberate lunar de către ovare sunt mult mai predispuse la a avea probleme structurale (anomalii cromozomiale).
Aceste anomalii pot duce la creșterea riscurilor de avort spontan și a malformațiilor congenitale.
Insă vestea bună este că poți apela la tratamentele de fertilitate disponibile la ora actuală. fertilizarea in vitro sau ICSI ffind dintre cele mai populare.
La începutul vârstei de 40 de ani, șansele de a rămâne însărcinată cu ajutorul reproducerii asistate sunt de 5-10%. Acest procent scade la 5% în jurul vârstei de 43 de ani.
Dacă aceste tratamente nu par să reușească, ai putea încerca să apelezi la un donator, sau dacă te-ai gândit din timp, la embrioni criogenați.
Sarcina după 40 de ani – pro și contra
Motivele pro sarcinii după vârsta de 40 de ani sunt destul de puține, dar, trebuie să recunoaștem, importante.
Este vârsta la care se consideră că ești suficient de matură și de înțeleaptă și poți lua cele mai bune decizii legate de creșterea copilului tău. Până la 40 de ani ai avut suficient timp să-ți construiești o carieră solidă și acum poți beneficia de o poziție importantă în companie și de o situație financiară comodă.
Mai mult, până acum, ai avut timp să cunoști și să alegi persoana potrivită ce va deveni tatăl copilului tău, v-ați consolidat relația și puteți fi siguri că nimic nu vă poate zdruncina planurile.
Cât privește riscurile, acestea sunt mai multe și sunt legate în special de sănătatea mamei și a bebelușului. În timpul sarcinii, ai putea avea nevoie de îngrijiri speciale deoarece ai putea avea o sarcină cu risc.
Riscul de a experimenta o parte dintre problemele enumerate mai jos sunt de două ori mai mari decât la o gravidă mai tânără:
- Diabet gestațional;
- Pre-eclampsie;
- Hipertensiune arterială;
- Placenta Previa;
- Placenta Abruptio;
- Fătul se poate afla într-o prezentație dificilă la naștere;
- Bebelușul se poate naște cu o greutate mică;
- Naștere prematură.
Mai mult, problema anomaliilor cromozomiale crește odată cu vârsta, iar, conform statisticilor, un bebeluș din 200 născuți din mame în vârstă de 40 de ani are sindrom Down. Poți face comparație cu intervalul de vârstă 35-39 de ani al mamelor care pot naște un copil cu sindrom Down la 700 de sarcini. Iar la vârsta de 20-24 de ani, mamele pot avea un copil cu sindrom Down la 1500 de nașteri.
Pare destul de înfricoșător, dar așa cum am spus și mai devreme, dacă ar fi să ne uităm la toate aceste date, nimeni nu ar mai deveni mamă după vârsta de 35 de ani. Dacă îți dorești un copil, indiferent de vârstă, trebuie să faci tot posibilul ca să rămâi însărcinată și, cu supravegherea atentă a unui medic de încredere, poți reuși să aduci pe lume un bebeluș sănătos.
Daca ti s-a părut util acest articol despre Sarcina după 40 de ani, da un Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.
Foto: Guliver