Sarcina cu o singură trompă. Care sunt șansele să o duci până la final?

Ramona Dinescu
sarcina cu o singura trompa

  Sarcina obținută cu ajutorul unei singure trompe uterine, prin definiție este posibilă deși în unele cazuri poate deveni o adevărată provocare. În teorie, dacă ovarul asociat trompei sănătoase funcționează corespunzător, ar putea dura mai mult până rămâi însărcinată, însă ai toate șansele.

  Chiar și acum 30-40 de ani, când medicina nu era atât de evoluată, femeile rămâneau însărcinate cu o singură trompă uterină funcțională. Eu sunt un copil conceput cu o singură trompă. Am apărut, ce-i drept la mai bine de 8 ani distanță de fratele meu, dar am apărut și totul a mers perfect.

  Conform Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, dacă anumite condiții au dus la disfuncționalitatea unei dintre trompele uterine, însă cealaltă este perfect sănătoasă și funcțională, este foarte posibil să rămâi însărcinată fără probleme.

   Care sunt cauzele disfuncționalității unei trompe uterine?

  În cazurile în care una dintre trompe este blocată sau deteriorată, acest lucru poate fi cauzat de una dintre următoarele situații:

  –          Sarcina ectopică – este sarcina care apare în afara uterului, cel mai adesea la nivelul unei trompe uterine, ceea ce poate duce la blocajul acesteia.

  –          O infecție abdominală în istoricul medical. Dacă ai avut o infecție abdominală sau pelviană precum o infecție după naștere sau apendice perforat, poate apărea blocajul la nivelul trompelor uterine.

  –          Sindromul inflamator pelvin apare atunci când tractul reproducător este infectat. Afecțiuni precum clamidia sau gonorea reprezintă cele mai des întâlnite cauze.

  –          Legarea trompei uterine în trecut. Dacă ai apelat la procedura de legare a trompelor uterine în trecut și apoi ai încercat și ai încercat apoi operația reversibilă, este posibil să apară unele vătămări ale trompei.

  Este posibilă sarcina cu o singură trompă?

  Așa cum spuneam, prin definiție, sarcina cu o singură trompă este posibilă deși poate fi o mare provocare în unele cazuri.sistemul reproducător conține două ovare și două trompe uterine, ambele fiind atașate de uter. În fiecare lună, unul dintre ovare maturează un ovul și îl eliberează în trompa uterină, unde poate avea loc fertilizarea cu spermatozoidul.

  Dacă una dintre trompele tale uterine este blocată, dar cealaltă este sănătoasă și dacă ovarul asociat trompei sănătoase funcționează corespunzător, atunci ai toate șansele să rămâi însărcinată. De fapt, unele femei care suferă de blocajul unei trompe, nu sunt conștiente de acest lucru deoarece rămân însărcinate fără probleme. Ar putea dura mai mult procesul de preconcepție deoarece ovulația nu apare în fiecare lună pe aceeași parte.

  Când să ceri sfatul unui medic?

  Dacă ovarul asociat trompei sănătoase nu ovulează în mod corespunzător, atunci s-ar putea să întâmpini dificultăți în a rămâne însărcinată. Dacă încerci să rămâi însărcinată de mai bine de un an fără succes, ar fi cazul să ceri sfatul unui specialist, mai ales dacă știi că una dintre trompele tale este blocată.

  Cu atât mai mult, trebuie să ,mergi la doctor dacă ai un istoric medical cu probleme de reproducere, ai pierdut mai multe sarcini sau ești trecută de vârsta de 35 de ani.

  Există mai multe posibilități de tratament ce te pot ajuta să rămâi însărcinată cu o singură trompă uterină. De fapt, majoritatea tratamentelor folosite pentru a rezolva cazurile tipice de infertilitate, pot fi de ajutor și în cazul tău.

  Dacă testele arată că nu ovulezi, primul lucru pe care medicul îl va face va fi să-ți dea un tratament pentru a porni ovulația. În plus, ți se pot prescrie medicamente injectabile pentru fertilitate ce ajută la stimularea ovarelor să ovuleze.

  În unele cazuri, se poate apela la tehnicile de reproducere asistată precum fertilizarea in vitro.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Foto: Gulive

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa