Fertilizare in vitro gratuită 2018, cu fonduri generoase de la primărie. Ce clinici sunt acceptate, ce sumă se acordă

Geta Roman, director editorial

  În anul 2018, există 13 clinici în toată țara care sunt incluse în Programul Național de Fertilizare in Vitro, derulat prin Ministerul Sănătații, program menit să ușureze din povara financiară pe care o presupune infertilitatea. Să vedem care sunt aceste clinici, ce sume decontează și cine se poate înscrie. De asemenea, de la jumătatea anului 2018, sume consistente oferă și Primăria Capitalei, pentru cuplurile infertile, dar se cere ca acestea să locuiască în București de cel puțin 6 luni.

  Potrivit Ministerului Sănătății, bugetul alocat Subprogramului de fertilizare in vitro și embriotransfer, pentru anul 2018, este de 4.734 mii lei.

  Beneficiarii subprogramului sunt:

  • cuplurile infertile, definite drept cuplurile care nu au avut capacitatea de a se reproduce fără a folosi mijloace anticoncepţionale timp de 1 an de activitate sexuală neprotejată sau cărora li s-a diagnosticat o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată medical.

  Criteriile de eligibilitate pentru includerea în subprogram sunt următoarele:

  1. cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET;

  2. membrii cuplului au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;

  3. cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat);

  4. vârsta femeii cuprinsă între 24 şi 40 de ani;

  5. indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 20 şi 25;

  6. rezerva ovariană în limite normale probată prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml.

  Mai exact, unităţile de specialitate din toată țara care implementează subprogramul sunt următoarele:

  1. Clinica Promed System – S.R.L. (Spitalul Wellborn) Târgovişte – DETALII 

  2. S.C. Life Line – Medical Center – S.R.L. Bucureşti – DETALII

  3. S.C. MEDLIFE – S.A. Bucureşti – DETALII

  4. Clinica Medicală „Gynera” – S.R.L. Bucureşti – DETALII

  5. S.C. BIOGENESIS IVF – S.R.L. Bucureşti – DETALII

  6. S.C. Clinica Polisano – S.R.L. Sibiu – DETALII 

  7. Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” Bucureşti – DETALII

  8. S.C. BABE – S.R.L. Sângeorgiu de Mureş – DETALII 

  9. S.C. „Gynatal” – S.R.L. Timişoara – DETALII 

  10. S.C. NEWLIFE-BM – S.R.L. Iaşi – DETALII 

  11. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca – Centrul de asistenţă a
  reproducerii şi diagnostic prenatal – DETALII

  12. S.C. Fertigyn – S.R.L. Iaşi – DETALII 

  13. S.C. HIT-MED – S.R.L. Craiova – DETALII

  Se decontează prin acest program următoarele proceduri:

  fertilizare

  1. prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
  2. procesarea spermei;
  3. inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană;
  4. cultivarea embrionilor 72 de ore;
  5. transferul embrionar;
  6. monitorizarea evoluţiei cazului, care constă în:
  6.1. efectuarea testului seric β HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar;
  6.2. consult ginecologic şi ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activităţii prevăzutela punctul 3., dacă testul β HCG este negativ;
  6.3. monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activităţiiprevăzute la punctul 3., dacă testul β HCG este pozitiv.

  Din iunie 2018, și Primăria Capitalei dă bani pentru cuplurile infertile

  Din anul 2018, pentru cuplurile din București există și un program al Primăriei Capitalei pentru tratamente destinate infertilității. În timp ce în programul național, criteriile sunt mai stricte, cel al primăriei este mai puțin restrictiv. Programul național pot accesa oameni din toată țara, în timp ce pentru cel al Primăriei București exista condiția ca cel puțin un membru al cuplului să aibă domiciliul legal de cel puțin 6 luni în Capitală.

  „În programul primăriei, dosarele sunt aprobate de comisia specială din cadrul Asociațiilor Spitalelor București. Ca suma, la primărie se decontează 4.300 de lei pentru medicație, ceea ce prin programul național nu se acoperea, și 9.200 de lei pentru procedura de fertilizare. Prin programul Ministerului Sănătății se acordă 6.188 de lei numai dacă pacientul finalizează procedura completă. Un cuplu poate apela la ambele programe, nu există restricții, important este să îndeplinească criteriile”, ne-a explicat Laura Butunoi, coordonatorul Genesys Athens, una dintre clinicile incluse atât în programul derulat de MS, cât și în cel derulat de Primărie Capitalei.

  Primăria oferă bani pentru 1.000 de cupluri

  Consilierii generali au votat ca aproape 14 milioane de lei din bugetul Primăriei Capitalei să ajungă la 1.000 de cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală.

  Se califică doar cuplurile care au o indicaţie de la medic pentru procedura de fertilizare în vitro. Vârsta partenerei trebuie să fie între 24 şi 45 de ani şi e nevoie de rezidenţă în Bucureşti de cel puţin șase luni.

  În România, la fel ca la nivel mondial, unul din 6 cupluri are probleme de infertilitate, această fiind considerată ce-a de-a cincea într-un top al celor mai grave maladii. În România se fac anual cca 5.000 de proceduri de fertilizare în vitro, cu mult sub media europeană. Spre exemplu, în Franța se fac cca 40.000 de proceduri pe an, iar în Grecia, la o populație de doar 10 milioane de locuitori, un număr de 10.000 de proceduri, dublu față de la noi.

  În acest context, demarăm programul “O șansă pentru cuplurile infertile”, în cadrul căruia va fi oferit un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro (13.800 de lei), pentru cuplurile infertile care au indicația medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV) din partea unui medic specialist cu competență în reproducere umană asistată. Bugetul multianual al proiectului va fi de 13.800.000 lei, pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru un numar estimat de aproximativ 1.000 de beneficiare” – spune primarul Capitalei, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat.

  Conform proiectului de hotărâre, condițiile de acceptare în program, în afară recomandării din partea medicului, sunt:

  – Ambii membri ai cuplului au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;

  – Cuplu autolog și/sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie;

  – Vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 45 de ani;

  – Domiciliu stabil sau reședința în București pentru partener, obținute cu cel puțin 6 luni înainte de începerea proiectului.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa