Produsele de curățenie pot fi cauză de infertilitate. Ce să eviți!

Teodora Radu
produse de curatenie

Se întâmplă uneori să ai nevoie de un motiv bun ca să nu faci curățenie în casă. Cei de la babycenter.com au găsit unul bine întemeiat , care te va pune pe gânduri, mai ales dacă intenționezi să concepi un copil: produsele de curățenie conțin substanțe periculoase pentru sănătate și pun în pericol fertilitatea.

Alexandra Gorman Scranton, coordonatorul studiului Household Hazards: Reproductive Harm and Household Cleaning Products, precizează că știința nu spune dacă lucrurile sunt albe sau negre, dar oferă suficiente dovezi că produsele de curățenie trebuie evitate sau utilizarea lor trebuie limitată, pentru că produc efecte toxice asupra organismului.Chiar dacă se spune despre un produs că este 100% natural sau biodegradabil nu înseamnă că nu este toxic. Iată ce trebuie să eviți când achiziționezi un produs de curățat.

Parfumurile, cauză a infertilității

Aromele sintetice din detergenți sunt date de substanțele chimice numite ftalați. Aceștia imită aromele naturale și le intensifică parfumul, făcându-l să persiste multe ore. Producătorii își doresc să obțină detergenți cu miros îmbătător la deschiderea cutiei, care să persiste mult timp și pe hainele uscate. Pentru că aromele naturale nu au cum să reziste așa de mult, marile companii au început să utilizeze pe scară largă ftalații. Din păcate pentru consumatori, aceste substanțe pun în pericol șansele de a concepe copii.

Mai bine evită produsele care au parfumuri sintetice, cum sunt odorizantele de cameră, și apelează la metode naturale de a purifica aerul, de exemplu la spray-uri cu soluții pe bază de bicarbonat de sodiu.

Chimicale care afectează sperma și spermatozoizii

Alt grup de chimicale, care prezintă risc de scădere a fertilității, sunt trecuți pe etichete ca APE, mai precis alchil-fenoli-etoxilați, și sunt mai puțin cunoscuți. Dacă îi regăsești printre celelalte ingrediente trecute pe etichetă, cel mai bine este să eviți produsul. De obicei, sunt integrați în rețetele de fabricație a detergenților și a balsamurilor de haine.

APE constituie un grup de substanțe chimice care afectează sănătatea testiculelor bărbaților și reduce cantitatea de spermă și spermatozoizi. Mai mult decât atât, specialiștii spun că o substanță care face parte din acest grup, numită nonoxyl-9, este folosită și în cele mai eficiente spermicide (care împiedică sarcinile nedorite).

Solvenții afectează fertilitatea

Ingredienți toxici întâlniți frecvent în produsele de curățat geamuri, covoare și ceramică, solvenții pot afecta serios fertilitatea. Acest fapt a fost descoperit în urma studiilor și exprimentelor efectuate de oamenii de știință. Ei atrag atenția că ar trebui să fim mai sceptici în privința produselor despre care se spune că dizolvă grăsimea cu ușurință, pentru că asta înseamnă pot produce leziuni pielii și, prin inhalare, pot afecta serios sănătatea organismului.

În China, nivelul fertilității este atent monitorizat, iar analizele arată că este în scădere la femeile care se expun la aceste chimicale.

Produsele de curățenie pot fi înlocuite inteligent

Nu te sfătuim să renunți să mai faci curat, ci să optezi pentru produsele de curățat ecologice, nu înainte de a verifica și eticheta acestora. Uneori, și în compoziția lor se află „capcane“ chimice, periculoase pentru sănătate.

Alege produse fără culoare și mirosuri puternice. De preferat, mizează pe acelea care sunt biodegradabile, nontoxice și care nu conțin chimicalele enumerate mai sus.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa