Nu rămân însărcinată! De ce?

TOTUL DESPRE MAME
cuplu test de sarcina

Nu rămân însărcinată! Tot ce ar trebui să știi atunci când testul de sarcină se încăpățânează să nu arate două liniuțe

Atunci când auzim despre un cuplu că nu reușește să conceapă un copil după o perioadă lungă de încercări ne gândim imediat la infertilitate. „Nu rămân însărcinată și gata!”, se plânge ea. Infertilitatea este o etichetă greu de dus de ambii parteneri și foarte greu de explicat celor apropiați.

Din păcate, multe cupluri renunță să mai încerce să facă un copil după ce ajung la doctor și după ce li se spune că trebuie să facă investigații complexe și, eventual, tratamente pentru fertilitate. De ce? Pentru ca se blochează la mijlocul drumului, ajungând să se învinovățească reciproc pentru lipsa unui copil din viața lor.

Nu rămân însărcinată! Și partenerul poate fi de vină

Ceea ce nu știe toată lumea este că infertilitatea este o afecțiune medicală și nu o tulburare sexuală, care poate fi tratată în unele cazuri cu foarte multă răbdare și tact din partea ambilor parteneri. O altă preconcepție se referă la faptul că doar femeile sunt responsabile de diagnosticul de infertilitate de cuplu.

În fond, ele sunt cele care pot fi auzite plângându-se: „nu rămân însărcinată!” De fapt, cifrele arată că infertilitatea este o afecţiune a femeilor în 35% dintre cazuri, o afecţiune a bărbaţilor în 35% dintre cazuri, o afecţiune combinată a cuplului în 20% dintre cazuri şi o afecţiune inexplicabilă în 10% dintre cazuri.

Mai mult, în România, un cuplu din șase se confruntă cu problema infertilității.

Nu rămân însărcinată! De ce nu ar trebui să te învinovățești?

Conform site-ului SOS Infertilitatea, „în România infertilitatea este reprezentată social ca fiind o problemă de sănătate a femeilor – o simplă căutare a înţelesului acestui termen în Dicţionarul explicativ al limbii române (2009) susţine această ipoteză: INFERTILITÁTE f. 1) Caracter infertil. 2) Imposibilitatea unei femei de a concepe un făt viu sau viabil. /<fr. infertilité.

Această stereotipie de gen constituie un impediment deloc de ignorat în abordarea adecvată a infertilităţii. Infertilitatea este un subiect tabu şi un stigmat invizibil, provocând femeii emoţii sociale ca ruşinea, jena, sentimentul de vinovăţie, conducând la o scădere a stimei de sine, la apariţia anxietăţii corelate, de cele mai multe ori, cu depresia.

Astfel, din condiţie medicală, infertilitatea devine neîmplinire a statusului social dorit, aducând frustrări femeii, frustrări care produc discrepanțe ale eului la nivelul identităţii sociale. Femeia care se confruntă cu probleme de fertilitate se raportează în mod inevitabil la femeile care s-au bucurat de experienţa maternă. „Eu de ce nu rămân însărcinată, când toată lumea din jurul meu reușește?”

Acest mod de gândire le intensifică disconfortul emoţional produs de conştientizarea propriei incapacităţi reproductive (sau a partenerului) şi le determină să internalizeze un profund sentiment de auto-învinovăţire.

În mod frecvent, partenera îşi asumă ea însăşi problemele de fertilitate şi se supune unor investigaţii medicale care probabil că se vor prelungi cu mult în situaţia în care perspectiva asupra infertilităţii se îngustează şi se limitează doar la cauzele fiziologice feminine.”

5 sfaturi utile pentru cele care nu rămân însărcinate

Dacă, din păcate, te numeri printre femeile care încearcă să conceapă, și indiferent de vârstă, nu reușești să devii mămică, iată câteva sfaturi de care poți să ții cont:

  • Ambii parteneri trebuie să se testeze: dacă încercați fără rezultat de mai bine de un an și nu ați ajuns încă la medic, programați-vă amândoi la o serie de teste care pot determina care sunt cauzele faptului că nu ați conceput un bebeluș, deși nu ați mai folosit niciun mijloc de contracepție.
  • Nu vă lăsați stresați calendar: nu sta să calculezi, să măsori temperatura locală sau să-l presezi pe partenerul tău să fie pregătit pentru zilele fertile, lăsați lucrurile să meargă de la sine.
  • Nu renunța ușor! Nu te lăsa până nu găsești un medic cu care să fiți pe aceeași lungime de undă, care să vă asculte, să încerce toate metodele de tratament adaptate cuplului vostru.
  • Nu uita că abia după trei ani de încercări fără nicio metoda de contracepție poți fi declarată infertilă și poți apela la fertilizare in vitro.
  • Ia în calcul și varianta adopției, nu înainte de a studia bine legea adopțiilor din România. Și, dacă ai auzit de femei care au rămas însărcinate după ce au adoptat un copil, să știi că nu este un mit. Vom reveni cu un material amplu pe această temă.

Nu rămân însărcinată! Bine de știut atunci când planifici să rămâi însărcinată

  • Peste 40% din cazurile de infertilitate la femei sunt determinate de probleme ale ovulației, iar alte 40% de probleme ale trompelor uterine și afecțiunilor pelviene. Fă-ți un control ginecologic amănunțit înainte de a încerca să concepi un copil.
  • Vârful fertilității la femei este maximum la 27 de ani și începe să scadă după 30 de ani. O scădere mai pronunțată a fertilității și o creștere a riscului pentru apariția avortului spontan începe în jurul vârstei de 35 de ani, în principal datorită îmbătrânirii ovulelor.
  • Șansa unui cuplu de a concepe este mai mare în primii trei ani de încercări fără niciun mijloc de contracepție
  • Lasă-te de fumat: consumul de tutun sau marijuana reduce numărul de spermatozoizi la bărbat și fertilitatea la femei.

Pentru o cât mai bună informare despre subiectul infertilitate, îți recomandăm și aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa