Primele semne de sarcină. Cum îți dai seama că ești gravidă înainte să poți face un test de sarcină

Cristina Călin, redactor
primele semne de sarcină

Crezi că ai putea fi însărcinată? Singurul mod de a afla este să faci un test de sarcină, dar există și semne pe care corpul ți le dă și care anunță venirea unui bebeluș. Iată care sunt primele semne de sarcină.

Toate femeile au semne timpurii de sarcină?

Femeile sunt diferite și fiecare trăiește sarcina în felul ei. Este posibil ca pentru aceeași persoană două sarcini să nu fie la fel din punct de vedere al simptomelor și al trăirilor.

Primele semne de sarcină sunt similare cu cele care anunță venirea ciclului menstrual și uneori este greu să ne dăm seama că purtăm în pântece un copil din primele săptămâni se sarcină. Totuși, trebuie să știi că simptomele enumerate mai jos pot fi semne de probleme de sănătate așa că este bine să faci un test de sarcină cât mai repede pentru a te asigura că vei aduce pe lume un copil.

Primele semne de sarcină. Crampe și pete de sânge

După fertilizare, oul fecundat se atașează de uter. Din această cauză pot apărea crampele, urmate de o ușoară sângerare. Acest proces se întâmplă la 6-12 zile de la fecundare. Crampele seamănă cu cele date de menstruație și, de cele mai multe ori, pentru că sunt urmate de sângerare, femeile nici nu bănuiesc că ar putea fi însărcinate. În afară de sângerare, mai poate apărea o scurgere vaginală lăptoasă care vine în urma îngroșării pereților uterului și care poate continua pe toată perioada sarcinii. Nu presupune vreo problemă de sănătate și nici nu necesită tratament. Dacă totuși simți un miros urât sau senzații de arsură sau mâncărime este cazul să te adresezi medicului pentru că poate fi o infecție.

Primele semne de sarcină. Modificăril la nivelul sânilor

Nivelul de hormoni se schimbă rapid imediat după concepție, iar sânii sunt primii care resimt aceste transformări. Chiar din prima săptămână de sarcină se vor întări, ba chiar vor deveni dureroși, iar aura din jurul sfârcurilor poate deveni mai închisă la culoare. Până când organismul se va obișnui cu noul nivel al hormonilor vor trece câteva săptămâni, iar atunci sânii vor fi mai puțin dureroși.

Primele semne de sarcină. Oboseala

În timpul sarcinii te vei simți tot timpul obosită, chiar de la începutul ei. În prima săptămână vei avea o stare de oboseală neobișnuită care apare din cauza nivelului crescut de progesteron, dar și pentru că scade nivelul de zahăr din sânge și scade presiunea arterială. Este important să te odihnești foarte bine și să mănânci alimente bogate în proteine și în fier.

Primele semne de sarcină. Grețuri și amețeli

Grețurile de dimineață sunt un simptom al sarcinii pe care toată lumea îl știe. Cu toate acestea nu toate femeile le resimt, iar unele gravide se simt rău nu doar dimineața, ci pe tot parcursul zilei.

Grețurile mai pot apărea și din cauza faptului că atunci când rămân însărcinate, femeile încep să nu mai suporte anumite alimente, iar mirosul lor să le provoace stare de rău. Senzațiile acestea pot persista pe perioada întregii sarcini sau pot dispărea, în cazurile fericite, după săptămâna a 13-a de sarcină.

Ca să fii pregătită pentru a fi mamă, îți recomandăm câteva cărți esențiale, pe care le găsești în pachetul La început de drum. Acesta poate fi cumpărat din ZYX Books, AICI

Primele semne de sarcină. Lipsa menstruației

Cel mai clar semn al sarcinii este lipsa menstruației. Atunci este momentul când femeile fac testul de sarcină. Este bine de știut că sunt situații când o absența a ciclului menstrual nu înseamnă neapărat că ești însărcinată. O scădere sau o creștere bruscă în greutate poate duce la lipsa menstruației. De asemenea, oboseala cronică, stresul sau problemele hormonale pot fi cauze, așa încât este bine să mergi la medic cât de repede se poate.

Primele semne de sarcină. Alte indicii

Urinarea frecventă. Unele femei simt nevoia să meargă mai des la baie începând cu săptămâna a 6-a de sarcină. Totuși, ține cont de faptul că urinarea frecventă mai poate fi semn de infecție urinară sau diabet.

Constipația. În timpul sarcinii, din cauza nivelului ridicat de progesteron poți să te confrunți cu episoade de constipație. Pentru a scăpa de ele este bine să beai suficientă apă, și să consumi alimente bogate în fibre.

Schimbări de dispoziție. În primul trimestru al sarcinii, femeile pot avea în mod constant schimbări de dispoziție din cauza transformărilor la nivel hormonal.

Dureri de cap și de spate. Durerile de spate și de cap de intensitate mică sunt specifice sarcinii.

Citiți mai multe despre primele semne de sarcină și în articolele de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa