Poți să faci test de sarcină înainte de menstruație?

Ramona Dinescu

„Poți să faci test de sarcină înainte de menstruație?” este probabil întrebarea la care se gândește orice viitoare mămică care așteaptă cu nerăbdare să vadă cele două liniuțe roz. Poți să faci, dar nu e bine să te implici 100%.

Viitoarele mame caută soluții pentru a afla cât mai repede dacă au rămas sau nu însărcinate. Acest lucru este valabil în special pentru cele care experimentează unele dintre simptomele unei sarcini foarte timpuriu, cu câteva zile înainte de următoarea menstruație. Cu toate acestea, cum știi cât este bine să aștepți ca să-ți faci un test de sarcină care să-ți ofere rezultate cât mai exacte?

Cel mai bine este să aștepți până la data la care ar trebui să ai următoarea menstruație

Majoritatea farmaciilor oferă astăzi o varietate mare de teste de sarcină care se pot cumpăra fără rețetă. Multe dintre ele promit că pot detecta o sarcină foarte devreme.

Amenoreea (lipsa menstruației) este adesea primul semn care îți indică faptul că ești însărcinată. Este important să reții că și după data la care trebuia să-ți vină menstruația, mai pot trece câteva zile până ce poți să-ți faci testul de sarcină pentru a primi rezultate cât mai exacte.

Unele femei aleg să-și facă un test de sânge deoarece acesta măsoară concentrația de hCG din organism, hormonul sarcinii care are nevoie de 10 zile de la concepție pentru a putea fi detectat.

Însă, testele efectuate prea devreme pot oferi rezultate fals negative sau fals pozitive.

Abia la 3-4 săptămâni de la ultima menstruație, rezultatele se pot aproapia de valoarea exactă.

Poți să-ți faci test de sarcină înainte de menstruație acasă?

În general, testele de sarcină pe care le cumperi din farmacie și care măsoară cantitatea hormonului hCG din urină promit că au o exactitate între 97 și 99%. Însă, fiecare brand folosește o altă tehnologie și este bine să nu te entuziasmezi sau să te deprimi după primul test făcut, mai ales dacă este cu câteva zile înainte de menstruație.

Poți să faci test de sarcină înainte de menstruație?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, susține că pot fi cazuri în care să se instaleze menstruația și totuși să fi rămas însărcinată. La fel cum pot să fie cazuri când întârzie menstruația și totuși să nu fii însărcinată.

Din experiență, pot spune că prima zi de menstruație, și aceasta puțin grăbită, poate fi o idee bună. La ambele sarcini, mi-am făcut testul chiar în ziua în care așteptam menstruația. Rezultatele au fost pozitive de fiecare dată și într-adevăr eram însărcinată, iar cea de-a doua liniuță roz de pe test era foarte puțin vizibilă. Inițial, m-am gândit că poate doar din dorința de a fi însărcinată o văd doar eu. Într-adevăr, exista și într-adevăr, eram însărcinată. Însă, acum îmi pun întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram însărcinată și am făcut testul prea devreme? Probabil că m-aș fi simțit îngrozitor, iar entuziasmul meu s-ar fi transformat în depresie și știm cu toții că nu e de joacă cu hormonii și stările unei viitoare mame, mai ales ale uneia care încearcă de ceva timp să conceapă un copil.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa