Poți rămâne însărcinată după menstruație? Când este cel mai riscant

Anca Lupescu
Test de sarcina care indica doua liniute
E puțin probabil dar nu imposibil, să rămâi însărcinată după ciclu. FOTO: Shutterstock

Poți rămâne însărcinată după menstruație? Ce șanse există să rămâi însărcinată imediat după ciclu?Sunt multe mituri cu privire la perioada din lună în care nu poți rămâne gravidă, dar adevărul este că totul depinde de ovulație. În teorie, o femeie poate rămâne gravidă în orice moment al ciclului menstrual, dar cel mai probabil acest lucru se întâmplă în jurul ovulației. Momentul ovulației variază în funcție de ciclul fiecărei persoane. Dacă te întrebi „pot rămâne însărcinată după ciclu?”, răspunsul este puțin mai complex decât ai crede.

Ciclul menstrual și importanța lui

Ca să înțelegi când poți și când nu poți rămâne gravidă, trebuie să înțelegi conceptul de ciclu menstrual și ovulație, astfel încât să poți calcula perioadele sigure și cele fertile. Ciclul menstrual mediu al unei persoane durează între 28 și 32 de zile. Aceasta este perioada dintre menstruații. Unele persoane au cicluri mai scurte, în timp ce altele au cicluri mult mai lungi. O femeie al cărei ciclu menstrual durează între 26 și 32 de zile va fi cea mai fertilă între zilele 8 și 19 ale ciclului.

Variațiile în ciclul menstrual apar de obicei în faza foliculară, care precede ovulația. Faza luteală, care survine de la ovulație până la următoarea menstruație, durează în mod tipic 14 zile. Ovulația apare atunci când unul dintre ovare eliberează un ou. După eliberare, oul se deplasează în trompa uterină, unde va călători către uter în decurs de aproximativ 24 de ore. Sarcina apare dacă spermatozoizii ajung în trompa uterină și fertilizează oul. Dacă spermatozoizii nu fertilizează oul, acesta se deplasează în uter și se descompune, fiind eliminat din corp în următoarea perioadă menstruală.

Ovulația apare la jumătatea ciclului menstrual, cam în ziua a 14-a din ciclul mediu de 28 de zile (se numără din prima zi a unei perioada menstruale până la prima zi a următoarei). Dar ciclul poate fi de la 23 de zile până la 35 de zile, așa că urmărește-ți ciclul pentru a vedea când ești la ovulației. Majoritatea femeilor ovulează între zilele 11 și 21 ale ciclului lor. Prima zi a ultimei perioade menstruale este ziua 1 a ciclului. (ciclul = perioada dintre menstruație, perioada menstruală = zilele de menstruație). Ovulația nu se produce întotdeauna în aceeași zi în fiecare lună și poate varia cu o zi sau mai mult înainte sau după data estimată. Doctorii numesc partea ciclului în jurul ovulației „fereastra fertilă” deoarece șansa de a rămâne gravidă este cea mai mare în acest timp. De exemplu, dacă ovulația are loc în ziua 14, poți concepe în acea zi sau în următoarele 24 de ore.

Cu toate acestea, fereastra fertilă începe cu câteva zile înainte de ovulație pentru că spermatozoizii pot supraviețui în corpul feminin până la 5 zile. Prin urmare, chiar dacă nu faci sex în ziua 14 sau 15, tot sunt șanse de a rămâne însărcinată dacă ai făcut sex fără contracepție în zilele 9 până la 13. Poate fi util să urmărești ciclul menstrual lunar și să notezi semnele ovulației pentru a identifica ziua exactă a ovulației în fiecare lună. Există și niște simptome care indică faptul că ovulezi:

  • dureri ușoare în abdomenul inferior 
  • o secreție vaginală mai umedă, mai clară și mai alunecoasă, similară cu albușul de ou 
  • o mică creștere a temperaturii bazale a corpului 
  • o dorință sexuală crescută 

Unele dintre aceste semne, cum ar fi temperatura bazală a corpului, vor continua să se schimbe și după ovulație. Din acest motiv, nu este recomandat să folosești temperatura pentru a prezice fereastra fertilă. Totuși, trebuie să ții cont că există mai mulți factori variabili și că momentul ovulației poate să se schimbe de la o lună la alta. O altă opțiune este utilizarea unui test de ovulație. Dispozitivele de fertilitate măsoară nivelurile anumitor hormoni din urină pentru a determina ziua ovulației în fiecare lună. Unele dispozitive identifică și zilele de maximă fertilitate.

Perioda sigură. Când nu poți rămâne însărcinată

Zilele din ciclul menstrual în care o femeie are cea mai mică șansă să rămână gravidă sunt cunoscute sub denumirea de „perioada sigură”. Există șanse de a rămâne însărcinată în timpul menstruației dacă ai un ciclu menstrual scurt, mai ales dacă este combinat cu o perioadă menstruală lungă. Deoarece un ciclu menstrual tipic este de 28 de zile, de obicei există câteva zile bune între sfârșitul menstruației și începutul ovulației. Dar unele femei au cicluri scurte de 21 de zile. Acest lucru înseamnă că există mai puțin timp între sfârșitul menstruației și următoarea ovulație.

Pentru majoritatea femeilor, un ciclu menstrual normal variază între 21 și 35 de zile. Totuși, multe dintre femei au cicluri menstruale neregulate. Ciclul menstrual poate varia de la o lună la alta. De asemenea, ciclurile devin mai lungi la debutul menstruației în pubertate și tind să devină mai scurte și mai regulate odată cu înaintarea în vârstă.  Dacă ai un ciclu scurt, ai putea ovula imediat după ce se termină menstruația (într-un ciclu de 21 de zile, mijlocul ciclului ar putea fi ziua a 10-a sau a 11-a de la începutul menstruației). Și pentru că spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproducător până la cinci zile, dacă ai făcut sex neprotejat în timpul menstruației, este posibil ca spermatozoizii activi să fie prezenți când ovulezi, gata să fertilizeze ovulul.

Dacă ai o perioadă menstruală lungă, acest lucru ar face mai probabil ca asta să se întâmple. Dacă menstruația ta durează 7 zile și ovulezi în ziua a 10-a, asta înseamnă că dacă întreții relații intime neprotejate în ziua a 7-a, ar putea exista spermatozoizii necesari pentru fertilizare în ziua a 10-a, când ovulul devine disponibil. O altă posibilitate este că ai confundat sângerarea de la mijlocul ciclului cu menstruația ta. (Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă de obicei ai menstruații destul de ușoare.) 

Pot rămâne însărcinată după ciclu?

Da. Imediat după menstruație nu este momentul ideal pentru a rămâne gravidă, dar ești mai aproape de momentul ovulației. Doi factori pot crește șansele tale de a rămâne gravidă imediat după menstruație: un ciclu menstrual scurt și o menstruație lungă. Cu cât ciclul tău este mai scurt (perioada dintre menstruații) și menstruația ta este mai lungă, cu atât este mai probabil să fii fertilă în ultimele zile ale menstruației sau în zilele imediat după ce se termină aceasta.

Deci, de exemplu, dacă menstruația ta durează o săptămână și faci sex în ziua a 8-a, ești destul de aproape de momentul tău fertil (între ziua a 11-a și ziua a 21-a). Amintește-ți că spermatozoizii pot trăi cinci zile în interiorul corpului tău, astfel încât pot ajunge de la ziua a 8-a la ziua a 11-a. În concluzie, este posibil să rămâi gravidă chiar și înainte de menstruație, deși este puțin probabil. În general, șansele de a rămâne gravidă în zilele imediat anterioare menstruației sunt reduse, dar acest lucru poate să se întâmple. S-ar putea să rămâi gravidă chiar înainte sau la începutul menstruației dacă rezerva de ovule scade rapid (de exemplu, pentru că te apropii de perimenopauză).

Cu toate acestea, un test de sarcină îți poate confirma sau infima prezența unei sarcini. Dacă încerci să rămâi gravidă, folosește testele de fertilitate pentru a îți spori șansele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa