Îți dorești să rămâi gravidă? 5 ponturi care-ți măresc șansele

Anca Vlad
rămâi gravidă

Pentru unele femei, poate fi foarte ușor să conceapă un copil imediat cum renunță la contraceptive – indiferent dacă e vorba de primul copil sau al patrulea. Pentru altele, însă, obținerea unei sarcini devine o corvoadă, un dans al împerecherii care se învârte, în principiu, în jurul perioadei de ovulație, a pozițiilor sexuale și, din ce în ce mai des, a testelor de fertilitate care pot evidenția anumite probleme, susțin experții în fertilitate pe parenting.com.

Îți dorești să rămâi gravidă? Chiar dacă abia ai început să „lucrezi” la o sarcină sau încerci de ceva timp, nu strică să ții cont de câteva sfaturi care-ți măresc șansele de a obține o sarcină. Experții subliniază câteva puncte de care să ții seama, altele pe care să le eviți și cele cu care nu ar trebui să-ți bați capul.

Fă sex frecvent

Poate părea deplasat, dar dacă te uiți mai bine la cuplurile care fac dragoste atunci când au chef, fără să țină cont de un program anume, atunci te vei convinge că e un sfat bun. Dacă nu ai ciclu regulat, îți poți mări șansele de a obține o sarcină făcând sex în fiecare zi, e părerea experților în fertilitate.

Calculează data la care ai ovulație

Femeile care au ciclul regulat de 28 de zile calculează care e a 14-a zi din prima zi de menstruație ca să determine perioada fertilă. Dacă însă nu ai ciclul regulat, poți folosi un kit de ovulație, care-ți arată perioada cea mai fertilă (acesta poate fi folosit și femeile care au ciclul regulat).

Cele mai multe dintre aceste kituri măsoară nivelul de progesteron (LH), unul dintre hormonii prezenți în urină care semnalizează că ovarul se pregătește să elibereze un ovul. LH apare în urină cu 36 de ore înainte de ovulație, dar cele mai multe kituri în detectează cu 24 de ore înainte. O femeie care are ciclul regulat de 28 de zile ar trebui să-și testeze urina în ziua a 9 sau a 10 de ciclu, ca să nu piardă perioada optimă.

Monitorizarea mucusului cervical este un alt indicator al ovulației. „Nu este la fel de sigur ca și kitul”, avertizează medicul Sandra Carson, profesor de obstetrică-ginecologie la Baylor College din Houston, „dar nu costă nimic”. Această metodă implică verificarea secrețiilor vaginale timp de câteva luni până când descoperi un tipar. Estrogenul face ca mucusul să se subțieze după ciclu, în timp ce nivelul ridicat de progesteron apărut imediat după ovulație o îngroașă. Odată ce ți-ai seama când ești la ovulație, poți planifica partidele de sex în funcție de asta.

Atenționare: Multe femei consideră că această metodă are și inconveniente din moment ca factori ca alăptatul sau antihistaminicele sau anticoncepționalele pot schimba consistența mucusului.

Și temperatura corpului poate indica momentul când are loc ovulația. „În mod normal, temperatura corpului scade cu o jumătate de grad cu 24 de ore înainte de ovulație, după care crește când are loc ovulația”, spune Pette Zarmakoupis, specialist în obstetrică-ginecologie și director al Kentucky Center, din Lexington. Din păcate, temperatura corpului poate fi influențată de diferiți factori, cum ar fi răcelile sau infecțiile, așadar aceasta nu e o metodă foarte sigură.

Fă sex încă dinainte să ai ovulație

„Imediat ce observi o creștere a nivelului hormonilor, fă sex în ziua aceea și în următoarele două”, e sfatul dat de Clarice Weinberg, șef al catedrei de biostatistică în cadrul Institutului Național de Sănătate. Unii experți consideră că în perioada aceea mucusul cervical are consistența optimă pentru a ajuta spermatozoidul să circule mai ușor până la ovul și să-l penetreze.

Sperma poate trăi în interiorul uterului de la 24 la 48 de ore, ceea ce înseamnă că vor fi numeroși spermatozoizi care să întâmpine ovulul expulzat.

Un alt motiv pentru care e indicat să faci sex înainte și după ovulație este următorul: ovulul trăiește numai 12-24 de ore, așa că dacă ovulația începe dimineața, iar tu aștepți până seara ca să faci sex, se poate ca ovulul să nu mai fie viabil până ajunge sperma la el. Dr. Zarmakoupis adaugă că mucusul cervical începe să devină mai dens și mai impenetrabil imediat după ovulație, tranformându-se într-o barieră pentru spermatozoizi.

Simte-te bine

„Cel mai important lucru de care e bine să țină cont orice cuplu este că sexul trebuie să fie plăcut”, avertizează medicul Felicia Stewart, co-autor al cărții „Cunoaște-ți corpul”. Atunci când partidele de sex devin o corvoadă, e ușor să consideri asta doar o altă îndatorire pe lista zilnică.

Ai răbdare!

Cu excepția problemelor de fertilitate sau a altor probleme de sănătate care pot influența obținerea unei sarcini, jumătate dintre cupluri obțin o sarcină în primele șase luni, susține dr. Stewart, și 85% în primul an.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa