Fereastra fertilă, perioada cu șanse maxime pentru a obține o sarcină. Sfaturi de la dr. Andreas Vythoulkas

TOTUL DESPRE MAME

Atunci când obținerea unei sarcini este cel mai important obiectiv al cuplului, șansele de reușită sunt mai mari dacă se știe care este perioada fertilă. Pentru femeile cu un ciclu regulat, identificarea perioadei fertile este posibilă, pe când la cele cu un ciclu neregulat acest lucru este dificil de stabilit.

Intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual să aibă că rezultat o sarcină se numește fereastră fertilă. Potrivit studiilor, fereastra fertilă se întinde pe o perioada de șase zile, reprezentând ziua ovulației și cele cinci zile premergătoare acesteia. Cele șase zile reflectă și durata de viață a spermatozoizilor (cinci zile) și cea a ovulului (o zi). Și, tot potrivit studiilor, cele mai fertile zile ale acestei ferestre, cu cele mai mari șanse de a obține o sarcina, sunt cea a ovulației și cele două de dinaintea ei.

Fereastra fertilă cu un ciclu de 28 de zile

Așadar, pentru a putea identifica fereastră fertilă, este obligatoriu să stabilești care este ziua ovulației. Mai întâi, va trebui să calculezi durata medie a ciclurilor. Un ciclu începe cu prima zi a menstrei și se termină cu o zi înainte să înceapă următoarea. În general, ovulația are loc cu 14 zile înainte de menstră. Astfel, în cazul unui ciclu cu o durată medie de 28 de zile, ovulația are loc în ziua 14. Așadar, fereastra fertilă este în intervalul zilelor 9 – 14, cele mai fertile zile fiind 12, 13 și 14.

Dacă ciclul menstrual este de 32 de zile, potrivit aceleiași formule de calcul, ovulația are loc în preajma zilei 18. Ceea ce înseamnă că, în acest caz, fereastra fertilă este cuprinsă în intervalul zilelor 13 – 18, cu cea mai mare probabilitate de a obține o sarcină în zilele 16, 17 și 18. Acestea sunt doar două exemple, însă fiecare femeie își poate identifica propria fereastră fertilă urmărind perioada ciclurilor menstruale, stabilind ziua ovulației și exploatând-o pe aceasta și pe cele cinci anterioare ei. Pentru că, la finalul ferestrei fertile, probabilitatea de a rămâne însărcinată scade considerabil, și asta pentru că ovulul are o durata de viață de numai 24 de ore. În afară de asta, după ovulație mucusul cervical devine mai vâscos, ceea ce face că intrarea unor noi spermatozoizi în cavitatea uterină să fie mult îngreunată.

Fereastra fertilă cu cicluri neregulate

În eventualitatea în care femeia nu își poate stabili ziua ovulației și, implicit, nici fereastra fertilă, recomandarea este de a avea contacte sexuale la fiecare două-trei zile pentru a crește șansele de a concepe. În situațiile în care femeia suferă de amenoree (lipsa menstruației), este evident că nu există nici ovulație. Însă există și cazuri în care, deși ciclul menstrual este prezent, ovulația nu are loc în fiecare luna (anovulație). În ambele situații descrise anterior, precum și atunci când, după un an de raporturi sexuale regulate, fără a utiliza metode contraceptive, nu a fost obținută o sarcină, se recomandă un consult.

Andreas Vythoulkas”Dacă după un an de raporturi sexuale neprotejate, țînând cont inclusiv de perioada fertilă, cuplul nu poate obține o sarcină pe cale naturală, atunci ar fi bine să se prezinte la medicul specialist în infertilitate, pentru a obține un diagnostic corect și a pune în aplicare tratamentul adecvat. O metodă foarte eficientă de a descoperi care este perioada fertilă este monitorizarea ecografică periodică la medicul specialist”, precizează Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Vă recomandăm să urmăriți perioada în care șansele de a concepe un copil sunt maxime cu acest CALCULATOR DE OVULAȚIE

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa