Cum calculezi perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat

Iulia Mirică
perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat

Ce e de făcut când nu știi care este perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat?

Pentru a rămâne gravidă, calcularea perioadei fertile reprezintă un pas important. Dacă încerci să faci un copil, monitorizarea menstruației te poate ajuta să afli cel mai probabil moment pentru a rămâne însărcinată. Cu toate acestea, multe femei care au mentruația neregulată nu pot folosi cu exactitate metodele obișnuite pentru a calcula perioada fertilă. Ceea ce majoritatea oamenilor nu înțeleg este că, deși menstruațiile tale sunt neregulate, poți fi la ovulație în mod regulat. Mai jos, îți prezentăm câteva sfaturi cu privire la perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat.

Notează menstruația pe un calendar

În primul rând, ar trebui să monitorizezi menstruația cu ajutorul unui calendar, pentru câteva luni, pentru a vedea dacă există vreun fel de tipar. Chiar dacă nu reușești să rămâi însărcinată fără ajutorul unui doctor și ajungi la o consultație la un medic de fertilitate, un calendar cu perioadele menstruale notate îl va ajuta pe medic să-și dea seama mai ușor cum te poate ajuta.

Monitorizează mucusul cervical

Poți monitoriza și mucusul cervical pentru a calcula perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat, cu toate că această metodă nu este cea mai sigură și poate fi puțin imprevizibilă. Atunci când se termină perioada menstruației, vei observa de obicei că în zilele următoare mucusul cervical va fi prezent puțin spre deloc. După aceea, cantitatea de mucus cervical va crește treptat până la ovulație. Atunci când ești la ovulație, mucusul cervical arată cam ca albușul de ou. În ziua în care mucusul cervical seamănă cel mai mult cu albușul de ou, aceea este ziua ovulației.

Monitorizează temperatura bazală a corpului

O altă metodă de a calcula perioada fertilă este prin luarea temperaturii bazale a corpului în fiecare zi. Poți face asta cu un termometru special. Trebuie să iei temperatura în fiecare zi, uneori chiar și pentru câteva luni înainte de a observa o diferență. Atunci când ești la ovulație, temperatura bazală a corpului crește chiar și cu un grad. Deși aceasta este o modalitate sigură de a determina perioada ovulației, s-ar putea să îți ia ceva timp să te obișnuiești cu ea.  Este o alternativă bună pentru a calcula ovulația în cazul în care menstruația ta este neregulată.

Folosește un kit de predicție a ovulației

Poți cumpăra, de asemenea, un kit de predicție a ovulației de la farmacie. Acesta este ușor de folosit și seamănă mult cu un test de sarcină.

Dacă aceste metode nu funcționează pentru tine, îl poți ruga pe doctorul tău să-ți facă analize de sânge, pentru a vedea dacă ești la ovulație sau nu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa