Mucusul cervical, un indicator al fertilității. Cum poți afla când ovulezi

Ramona Dinescu
mucusul cervical

  Mucusul cervical reprezintă secreția colului uterin ce suferă anumite modificări în funcție de etapa ciclului menstrual prin care trece femeia. Mucusul cervical suferă schimbări în aspect și în compoziție, devine abundent, albicios și cu structura asemănătoare albușului de ou pe durata ovulației.

  Dacă îți dorești să rămâi însărcinată este foarte important să urmărești structura și consistența mucusului cervical, deoarece acesta îți poate identifica perioada fertilă. Urmărirea aspectului mucusului cervical te poate ajuta să identifici acele zile fertile în care s-ar putea produce fecundarea ovulului de către spermatozoizi.

  Însă, la fel de important de știut, este că nu toate femeile experimentează aceleași modificări ale mucusului cervical și, dacă tu ești una dintre ele, cel mai indicat ar fi să vorbești cu medicul tău ginecolog și să iei în considerare alte metode de depistare a ovulației, după cum sugerează Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Iată care sunt fazele prin care trece mucusul tău cervical și cum ar trebui să arate:

  Mucusul cervical de consistența albușului

  La aproximativ jumătatea ciclului menstrual, mucusul cervical ar trebui să aibă consistența și culoarea albușului de ou și va indica perioada ta cea mai fertilă. Specialiștii consideră că această consistență ajută spermatozoizii să se deplaseze mai ușor către cervix. Consistența sa trebuie să fie aproape identică cu cea a albușului crud și se poate întinde până la 3-4 centimetri, fără să se rupă la mijloc.

  Mucusul cervical apos

  Mucusul cervical de consistență apoasă este a doua cea mai bună opțiune pentru concepție, după cel de consistența albușului deoarece permite spermatozoizilor să se deplaseze către cervix, însă nu le face treaba atât de ușoară. Atunci când ai mucus cervical apos, ai putea simți ca și cum ai fi scăpat puțină urină în lenjeria intimă. Mucusul cervical apos este transparent și picură sau curge de pe degete.

  Mucusul cervical cremos

  Mucusul cervical de consistență cremoasă este considerat nefertil, deoarece restricționează destul de mult deplasarea spermatozoizilor. Poate fi de culoare albă sau gălbuie, este gros și atunci când este frecat între degete se simte ca o loțiune de corp.

  Mucusul cervical lipicios

  Mucusul cervical lipicios este cel mai puțin fertil. Este gros și condensat și se simte între degete ca un fel de pastă sau adeziv. Din această cauză, spermatozoizilor le este foarte greu să treacă de colul uterin și să înainteze către ovulul ce așteaptă să fie fecundat.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa