Când să faci sex ca să rămâi însărcinată?

Ramona Dinescu
ovulatia

  Planificarea relațiilor sexuale în perioada ovulației este extrem de importantă atunci când vă doriți cât mai repede un copil.

  Sincronizarea este cuvântul cheie atunci când îți dorești să rămâi însărcinată. Spermatozoizii pot trăi între 3 și 5 zile în organismul femeii, însă ovulul are o durată de viață de aproximativ 12-24 de ore. Pentru a crește șansele de concepție, este extrem de important să ai relații sexuale zilnic în zilele premergătoare ovulației, precum și în ziua ovulației. Cea mai bună abordare, conform Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, este să faci sex cu 2-3 zile înainte de ovulație și în ziua ovulației. În acest fel, sunt mai multe șanse ca în corpul tău să existe un depozit de spermatozoizi sănătoși ce așteaptă în trompele uterine ca un ovul să fie eliberat.

  Bineînțeles, ziua exactă a ovulației nu este foarte clară. Depinde în oarecare măsură de lungimea ciclului tău menstrual. În mod normal, femeia ovulează cu 14 zile înainte de prima menstruației, nu la mijlocul ciclului, așa cum multe persoane cred. Dacă ai un ciclu de 28 de zile, media celor mai multe dintre femei, ai putea ovula la jumătatea lui. Însă, dacă ai un ciclu de 35 de zile, ai putea ovula în jurul celei de-a 21-a zi, nu într-a 17-a. (Ziua 1 este considerată prima zi de menstruație).

  Cum știi că ovulezi?

  Unele persoane pot spune cu exactitate când se află la ovulație. Însă, cele mai multe dintre femei nu sesizează nici o schimbare în timpul ovulației. Dacă te gândești să rămâi însărcinată, încearcă să-ți urmărești ciclul timp de câteva luni. Unele semne ale ovulației pot include:

  – Creșterea în volum a scurgerilor vaginale ce au consistența albușului de ou sau sunt apoase;

  – O ușoară creștere a temperaturii bazale ce se poate detecta prin măsurarea temperaturii vaginale în fiecare dimineață înainte de ovulație, înainte de a te da jos din pat și la două zile după ovulație.

  Dacă tot mai întâmpini dificultăți în a stabili ziua ovulației, poate ar fi bine să-ți cumperi un test de ovulație și să-ți faci o programare la un medic ginecolog.

  Dacă am o menstruație neregulată, îmi va fi greu să rămân însărcinată?

  Majoritatea femeilor au în jur de 12 menstruații pe an, însă unele au mai puține, în timp ce altele au menstruație la 2-3 luni sau deloc. Stresul, exercițiile fizice solicitante, scăderea sau creșterea bruscă în greutate pot fi motive de întrerupere a menstruației. Cu cât ai cicluri mai neregulate, cu atât este mai greu de prezis ziua ovulației.

  Să spunem că luna aceasta ai un ciclu de 28 de zile, luna viitoare un ciclu de 21 de zile și următoarea lună îți va veni menstruația după 32 de zile. Ar trebui să-ți notezi undeva lungimea fiecărui ciclu, timp de câteva luni. Apoi, poți scădea 17 din cel mai scurt ciclu și 11 din cel mai lung. Zilele dintre cele 2 ar trebui să fie zilele cele mai fertile.

  Dacă ciclurile tale sunt neregulate și mai lungi de 35 de zile, ar trebui să te gândești să ceri sfatul unui medic, specialist în infertilitate pentru a verifica care sunt cauzele ciclurilor neregulate căci poate fi vorba de sindromul ovarelor polichistice, o disfuncție ovariană, o tulburare a glandei tiroide sau o altă problemă hormonală.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa