Infertilitatea afectează unul din patru cupluri în România, arată primul studiu de acest gen realizat în țara noastră în anul 2018, situație care este apropiată de ce se întâmplă și în restul lumii. În ultimii ani, tehnicile moderne de reproducere asistată permit și românilor să se bucure de propriii copii din ce în ce mai frecvent. Fondurile ce acoperă parțial aceste tratamente sunt puse la dispoziția cuplurilor atât de către Ministerul Sănătații, cât și de Primăria Capitalei (pentru cuplurile din București).
Un cuplu din București pentru care dorința de a avea propriii urmași a devenit principala preocupare ani de zile a reușit în iunie 2018 să îți țină în brațe copiii. Asta după ce vreme de 3 ani au făcut naveta între România și Ungaria pentru a urma proceduri de fertilizare și au făcut numeroase inseminări artificiale în țară, fără succes.
„După 11 inseminari în România și 2 proceduri de FIV în Ungaria, la Seghet, am ajuns la dr. Andreas Vythoulkas, care oferea consultatii in București. Prima sarcină obținută prin FIV cu el am pierdut-o la 6 săptămâni, însă am zis să mai încercăm o dată. A patra încercare a fost cu succes”, ne-a povestit mama. Încrederea pe care au reușit să le-o oferă medicul a fost foarte importantă pentru reușită, spune mama gemenilor, Ramona.
„Cu el am văzut care este diferența între ce înseamnă profesionist și amator – abordarea pe care o are este prietenească, familiară, este implicat mai mult decât profesional, fiecare caz înseamnă familia lui, empatizează cu pacienții. Andreas ne-a dat încredere, când nu mai aveam nicio speranță. Eram deja obosiți din toate punctele de vedere: psihic, financiar. Erau deja trei ani în care făceam naveta România-Ungaria. Problema medicală era la mine, aveam infertilitate, calitatea ovocitelor nu era strălucită, dar în urma tratamentului, am reușit. Sarcina cu gemenii a fost foarte normală. Am mers la serviciu până în ultima zi, în 18 iunie, iar, în 19 iunie, i-am născut pe ei într-un spital privat din București”, ne-a mai povestit Ramona. Pentru a-l onora pe cel care i-a ajutat să devină părinți, unul dintre băieți a primit numele Andreas.
“Nimănui nu ar trebui să i se ia dreptul de a fi părinte”
“Nimănui nu ar trebui să i se ia dreptul de a fi părinte”, crede dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate. „Tratamentul FIV este unul scump, știm deja asta. Și știm că pentru toți este un efort financiar să îl ducă la bun sfârșit”, a mai declarat medicul care încurajează cuplurile să apeleze la specialiști pentru că de fapt 70% din problemele de fertilitate nu au nevoie de FIV.
Pe de altă parte, este bine de știut că infertilitatea poate să apară chiar dacă într-un cuplu există deja un copil. Afecțiunea se numește infertilitate secundară și apare după un an de încercări de a obține o nouă sarcină pe cale naturală. Cifrele din primul studiu care analizează problemele de fertilitate la români arată o resemnare în rândul cuplurilor care își doresc al doilea copil, dar nu obțin o sarcină pe cale naturală. 29% dintre aceștia cred că „pur și simplu nu s-a întâmplat”, așa că mulți nu mai caută rezolvare pe cale medicală.
Infertilitatea poate să apară și în cupluri în care există deja un copil
„Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obținerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, așa încât să apară și cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă așteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, și nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care își doresc mai mulți copii”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate. „Cei care au născut primul copil să nu se culce pe o ureche, infertilitatea poate apărea și dacă aveți deja o familie în care însă nu mai apare a doua sarcină”, a completat medicul.
Abordarea personalizată este cheia succesului
Unul din lucrurile care intervine atunci când se încearcă obținerea celei de-a doua sarcini este vârsta mai mare a partenerilor. Așa că 17% dintre aceștia cred că nu pot avea al doilea copil din pricina vârstei mai avansate, conform studiului inițiat de Asociația de Reproducere Umană din România. De altfel, vârsta din ce în ce mai mare la care cuplurile încep să încerce să facă chiar și primul copil este principala cauză non-medicală de infertilitate cu care se confruntă din ce în ce mai mult specialiștii în ziua de azi.
Vizita la medicul specialist în infertilitate este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu atunci când nu apare sarcina pe cale naturală, fie că se află la prima sau la a doua încercare. Diagnosticul corect și complet este important în stabilirea tratamentului care trebuie urmat.
“Cel mai important lucru atunci când vine vorba despre tratarea infertilității unui cuplu este abordarea personalizată. Nu aplicăm același tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecărui cuplu și oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim găsirea de soluții individualizate. S-a dovedit în timp că acest lucru functionează foarte bine, mărturie stă rata de reușită mare pe care o avem la clinică în obținerea unei sarcini de la prima încercare”, ne-a mărturisit prof. dr. Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai reputați specialiști în infertilitate din Europa, directorul clinicii Genesis Athens din Atena.