Obezitatea și infertilitatea. Când e cu adevărat o problemă și ce e de făcut

TOTUL DESPRE MAME

Infertilitatea este o problemă de sănătate ce afectează numeroase cupluri. În ziua de azi, numărul cazurilor de infertilitate de tip feminin este simțitor egal cu cel al infertilității masculine, iar obezitatea, chiar dacă aparent nu are nicio legătură cu procesul de concepere a unui copil, este strâns legată de infertilitate.

Andreas Vythoulkas

Despre cum afectează obezitatea fertilitatea unui cuplu am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Încă de la început, este bine să știi cum stai cu greutatea, dacă ești subponderal sau supraponderal. Iar acest lucru îl poți afla prin calcului indicelui de masă corporal, acesta fiind raportul dintre masa corporală, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, exprimată în metri – kg/m2.

IMC Rezultat Risc de boală

18,49 sau mai puțin Subponderal √
între 18,50 și 24,99 Greutate normală Fără risc de boală
între 25,00 și 29,99 Supraponderal √
între 30,00 și 34,99 Obezitate (gradul I) √
între 35,00 și 39,99 Obezitate (gradul II) √
40,00 sau mai mult Obezitate morbidă √

Obezitatea afectează capacitatea unui cuplu de a procrea și poate influența rata de succes a unei sarcini. Femeile cu IMC mai mare de 25 dezvoltă rezistență mai mare la insulină, iar aceasta duce la anovulație – acea dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu eliberează un ovul în fiecare lună. Nu în ultimul rând, insulina și obezitatea sunt doi factori ce afectează în mod direct nivelul hormonilor sexuali, ducând la apariția sindromului ovarelor polichistice, o altă cauză a infertilității de tip feminin.
Obezitatea este, din păcate, asociată și cu un risc mai mare de avorturi ȋn fazele de început ale sarcinii. De asemenea, de suprapondere şi obezitate sunt asociate și o serie de modificări endocrinologice. Kilogramele în plus pot afecta fertilitatea femeii din cauză că modul ȋn care organismul reacţionează la nivelul de zahăr din organism se modifică, iar nivelul insulinei creşte. Acest fapt implică dezechilibrarea altor secreţii hormonale ce au efect imediat asupra bunei funcționări a ovarelor. Menstruațiile neregulate și ciclurile menstruale anovulatorii (fără elibererarea unui ovul) reduc fertilitatea.

Ce ar fi de făcut

Creșterea fertilității se face, în primul rând, prin schimbarea stilului de viață și a alimentației. Nu recomand, a punctat dr. Vythoulkas, dietele drastice ce ar agrava și mai mult dezechilibrul hormonal. Recomand reducerea kilogramelor în plus sub supravegherea unui medic nutriționist și, nu în ultimul rând, tot sub supraveghere medicală, efectuarea de exerciții fizice moderate, adaptate condiției de greutate.

Obezitatea este un factor crescut și al infertilității masculine, afectând direct nivelul testosteronului din organism, precum și calitatea și cantitatea spermei, demonstrându-se că un bărbat cu IMC mai mare de 30 prezintă un deficit al numărului de spermatozoizi, al vitalităţii şi mobilităţii acestora. În urma studiilor, medicii au arătat faptul că, cu cât numărul kilogramelor în plus a fost mai mare, cu atât calitatea spermei – concentrația și numărul spermatozoizilor – era mai mică. Pe măsura înaintării în vârstă, numărul și concentrația spermatozoizilor nu scade, dar efectele obezității se răsfrâng asupra calității și mobilității acestora.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa