articol scris de expert

Întrebări despre infertilitate. Răspunsuri la cele mai importante de la medic

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Găsiți mai jos răspunsuri la cele mai importante întrebări despre infertilitate, oferite de dr.Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Poți rămâne însărcinată cu ovare polichistice?

Sindromul ovarelor polichistice este consecința unui dezechilibru hormonal care afectează până la 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. Acest sindrom se caracterizează prin niveluri ridicate de hormoni androgeni, menstruații neregulate și/sau prezența unor chisturi mici pe unul sau ambele ovare (ovare micropolichistice).

Chisturile sunt practic niște mici săculeți plini cu lichid, având dimensiuni cuprinse între 2 și 9 mm. Deși cauzele exacte ale apariției SOP sunt necunoscute, se presupune că terenul genetic, alimentația și rezistența la insulină sunt principalii factori implicați în dezvoltarea acestei patologii.

Fiind determinat de un dezechilibru hormonal, sindromul ovarelor polichistice este o importantă cauză de infertilitate. De cele mai multe ori, diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice este stabilit chiar în urma investigațiilor care se fac pentru a afla care este cauza pentru care femeia nu poate rămâne însărcinată. În sindromul ovarelor polichistice menstruația este neregulată, în sensul că fie nu respectă periodicitatea standard de 28-31 de zile, fie apare cu frecvență redusă, uneori chiar și la intervale de 6 luni. Fără menstruație nu există nici ovulație și sunt și situații în care chiar dacă există sângerare menstruală, nu se produce ovulația.

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice se face în funcție de gradul de severitate al acestuia dar și de nevoile pacientei. Pot fi implicate anticoncepționalele (în vederea restabilirii balanței hormonale și a regularității ciclurilor menstruale), antidiabeticele orale (pentru stimularea ovulației prin reducerea nivelului de insulină), medicația antiandrogenică, stimularea ovariană sau drillingul ovarian (atunci când răspunsul la stimularea ovariană este redus sau absent).

Atunci când tratamentele medicamentoase și intervenția chirurgicală (drillingul) nu funcționează, pentru obținerea unei sarcini la o pacientă diagnosticată cu sindrom al ovarelor polichistice se recomandă fertilizarea in vitro.

CITEȘTE ȘI: Naștere după sarcină cu ovare polichistice. „Mă pregăteam să nasc natural, dar s-a desprins placenta și a fost nevoie de cezariană”

Ce înseamnă foliculi antrali?

Foliculii antrali sunt niște foliculi mici, cu un diametru de aproximativ 2-9 mm, singurii care secretă hormonul anti-mullerian (AMH) și care ajută la estimarea rezervei ovariene.

Un nivel crescut al AMH semnifică un număr crescut de foliculi antrali și o rezervă ovariană bună, iar un nivel scăzut semnifică o rezervă ovariană diminuată. Totodată, foliculii antrali oferă răspunsul la eficiența tratamentului de stimulare ovariană și, implicit, la șansele de succes ale unei fertilizari in vitro.

CITIEȘTE ȘI: Testul AMH îți arată ce șanse ai să rămâi însărcinată

Poți rămâne însărcinată înainte de ovulație? Cum?

Răspunsul este da. Spermatozoizii pot supraviețui timp de câteva zile, așa că dacă există raport sexual chiar și cu câteva zile înainte de ovulație, se poate obține o sarcină.

CITEȘTE ȘI: De ce nu pot rămâne însărcinată? Toate cauzele posibile, explicate de medic

Ce înseamnă și cum se întâmplă stimularea ovulației pe cale naturală?

Exceptând unele condiții medicale care afectează ovulația (cum este de exemplu sindromul ovarelor polichistice), stilul de viață este important și poate avea oarecare impact asupra fertilității.

Nu putem vorbi despre tratamente naturale care să stimuleze ovulația – nu s-a dovedit că acestea au impact asupra fertilității -, în schimb putem vorbi despre unele măsuri care pot contribui la îmbunătățirea acesteia. De exemplu, renunțarea la fumat, obținerea și păstrarea unei greutăți sănătoase, evitarea stresului, practicarea de exerciții fizice de intensitate moderată, odihna și asigurarea unei diete sănătoase, bogată în fructe, legume și alimente nutritive.

Doar la recomandarea medicului se pot administra suplimente alimentare pentru stimularea fertilității, care conțin acid folic, seleniu și acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea sistemului reproducător.

CITEȘTE ȘI: Cât acid folic trebuie să ia femeile care se pregătesc pentru o sarcină?

Ce înseamnă infertilitate primară?

Infertilitatea se defineşte ca incapacitatea de a concepe după 12 luni de acte sexuale regulate şi neprotejate în cazul femeilor cu vârsta sub 35 de ani, și 6 luni în cazul celor cu vârste peste 35 de ani.

Infertilitatea se clasifică în două grupe: infertilitate primară și infertilitate secundară. Infertilitatea primară se caracterizează prin absența oricărei sarcini în antecedente, adică femeia nu a rămas niciodată gravidă. În schimb, infertilitatea secundară este caracterizată de prezența unei sarcini în antecedente, fie că a fost sau nu dusă la termen.

CITEȘTE ȘI: Infertilitatea și implicațiile ei psihologice: „Am avut cupluri care nu au rezistat psihic, chiar dacă era evident că fizic erau șanse”

Ce analize se fac pentru a vedea dacă poți face copii?

Cum problemele infertilității pot fi cauzate fie de disfuncții ale ovarelor, trompelor, spermatozoizilor ori de factori imunitari, este necesar ca fiecare dintre parteneri să descopere cauzele. Iar pentru a le afla, este necesară efectuarea unor analize specifice pentru infertilitate, recomandate numai de medicul specialist.

Pentru femei

Analize de sânge, pentru a stabili cu precizie profilul hormonal, inclusiv analiza AMH – hormonul anti-Mullerian.

Ecografie transvaginală pentru a vizualiza cavitatea uterină și pentru a identifica eventualele anomalii ale uterului sau ovarelor.

Histerosalpingografia este o analiză cu ajutorul căreia se stabilește gradul de permeabilitate a trompelor uterine. Această investigație presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter și, cu ajutorul razelor X sau a ecografiei, se urmărește dacă substanța ajunge din uter în trompe.

Testul CA 125. Dacă valorile acestei analize sunt mari, acest lucru poate fi cauzat de boli inflamatorii pelviene, dar și de prezența endometriozei.

CITESTE SI: Endometrioza. Cum îți afectează fertilitatea

Pentru bărbați

Pe lângă examenul fizic al zonei genitale, partenerul are nevoie de o spermogramă. Aceasta va indica foarte precis calitatea și cantitatea spermei și a spermatozoizilor. Spermograma este una dintre principalele metode de testare a fertilității bărbatului și este utilă în determinarea diverselor cauze ale infertilității masculine.

În urma rezultatelor tuturor acestor investigații medicale, medicul specialist în infertilitate poate decide care vor fi următorii pași pe care un cuplu considerat infertil trebuie să-i facă pentru a aduce pe lume un copil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa