„150.000 de persoane știu că au probleme de infertilitate, dar nu fac nimic pentru că nu sunt informați“. Anunțul a fost făcut public într-o conferință de presă în care s-au prezentat rezultatele celei de-a doua ediții ale primului studiu pe infertilitate din România, demarat în 2018. Cu această ocazie, s-a amintit faptul că și femeile singure, necăsătorite sau fără partener de viață pot obține finanțare pentru fertilizare.
46% dintre cei care nu pot obține o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate, un procent în creștere față de studiul de acum 5 ani, când doar 38% apelau la medicul specialist, arată studiul pe infertilitate al Asociației pentru Reproducere Umană din România. Deși se remarcă o creștere a procentului celor care au auzit și apelează la specialiști în infertilitate, sunt încă mulți care amână rezolvarea problemei din motive care țin fie de vârstă, fie de bani, fie de întâlnirea persoanei potrivite pentru întemeierea unei familii. Și situația geopolitică dezavantajează cuplurile sau femeile singure în a deveni părinți.
În România, la ora actuală, 17,1% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate. 1 din 5 cupluri (21%) și-ar dori un copil cât mai curând, procent în scădere față de 2018 (29,1%). Însă, mai mult de jumătate dintre aceștia (52,6% – aproximativ 150.000 de cupluri) nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an. O creștere semnificativă față de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situație.
Găsirea partenerului, stabilitatea financiară, pandemia și criza financiară – motive care amână decizia de a face copii
Motivele pentru care cuplurile decid acum să aibă primul copil sunt diferite față de decizia de a avea încă un copil. 26% din cupluri așteaptă să-și găsească perechea potrivită pentru a avea primul copil, în timp ce 25% din cupluri așteaptă să aibă o casă/apartament mai mare pentru a avea încă un copil. În același timp, problemele de infertilitate sunt mai mari pentru cuplurile care își doresc încă un copil față de cele aflate la primul copil. Atât pandemia, cât și problemele financiare sau situația geo-politică sunt responsabile de amânarea deciziei de a avea primul copil/alt copil pentru 15,6% din cuplurile care își doresc.
Și femeile singure, până în 45 de ani pot obține FIV gratuit
Modificările aduse de anul acesta Programului Național de Fertilizare vine tocmai în întâmpinarea acestora. Așa cum am mai scris aici, din 2023, programul național de decontare FIV se adresează femeilor care au o recomandare de FIV de la medicul specialist și care:
- sunt căsătorite, împreună cu un partener de viață fără a fi căsătorie sau singure (ultimele două criterii au fost adăugate anul acesta, pentru a crește șansele tuturor femeilor care vor să devină mame);
- au vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani (anii trecuți, limita de vârstă era de 40 de ani);
- nu mai e nevoie de testul hormonul Anti-Mullerian (AMH – analiză care oferă date despre cantitatea de rezervă ovariană pe care o mai are femeia). Conform dr. Andreas Vythoulkas, o femeie poate obține o sarcină cu un AMH mic prin stimulare ovariană sau cu ovocite donate.
A avea un copil nu este o fiță. Acest lucru nu ar trebui să fie doar pentru cei care dispun de resurse financiare. Există acum tratamente care sunt eficiente, e important ca acele cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală să meargă mai departe, să nu se oprească, fiindcă se observă din studiu că există rezultate bune cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată.
dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociației de Reproducere Umană din România
Din 2023, s-a mărit numărul procedurilor decontate și s-a simplificat înscrierea
În plus, în 2023, Programul Național de Fertilizare a mărit numărul procedurilor de la 2.500 (în 2018) la 10.000 și a simplificat înscrierea doritorilor. Astfel, depunerea dosarelor pentru primirea finanțării se poate face de anul acesta on-line, la adresa de e-mail [email protected].
În cadrul conferinței de presă, ministrul Gabriela Firea a specificat că, din 5 decembrie au sosit pe adresa ministerului 11.000 de solicitări.
Din dosarele analizate, 3.000 de dosare sunt eligibile, avem deja 1.000 de contracte semnate și aproape 600 de vouchere au ajuns sau sunt în drum. Nu am declarant neeligibile dosarele incomplete, ci am cerut completări. Vom lansa curând și o platformă, pentru a ușura tot procesul și suntem în permanență deschiși la îmbunătățiri.
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
- CITEȘTE ȘI ce acte sunt necesare pentru depunerea dosarului: Modificări importante în fertilizarea in vitro (FIV) decontată de stat
Care sunt procedurile medicale decontate prin intermediul programului?
- Prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară, cu anestezie locală sau sedare;
- Procesarea spermei;
- Inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontană. Statul decontează cheltuielile pentru realizarea procedurii de FIV și cu ovocite donate și spermă donată, dacă celulele donate sunt achiziționate de cuplul beneficiar sau de către femeia infertilă singură;
- Cultivarea embrionilor 72 sau 120 de ore;
- Transferul embrionar;
- Monitorizarea: efectuarea testului seric beta HCG la 2 săptămâni după transferul embrionar, consult ginecologic și ecografic la 6 săptămâni dacă testul beta HCG este negativ, monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni dacă testul beta HCG este pozitiv;
- Tratamentul medicamentos: medicamente de stimulare ovariană (folitropina alfa, beta, delta, alfa-corifollitropina, menotropin, lutropina alfa etc), medicamente de inhibiție (triptorelinum, cetrorelix, ganirelix), medicamente de declanșare (gonadotropină corionică umană, gonadotropina corionică alfa, triptorelinum), medicamente de susținere (progesteron micronizat natural, progesteron forma injectabilă, preparate cu estrogen/estradiol oral sau transdermic).
- CITEȘTE ȘI: Inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Când să apelezi la una, când la cealaltă?
Care sunt procedurile medicale pe care programul nu le decontează?
Conform Programului Național de Fertilizare, contravaloarea altor servicii decât cele menționate mai sus este suportată de către beneficiar, din fonduri proprii, la tarifele stabilite de unitatea sanitară. Beneficiarul trebuie informat, în prealabil, că aceste proceduri nu sunt decontate și trebuie să își asume, în scris, acest lucru.
Serviciile medicale nerambursabile pot include:
- Investigațiile paraclinice preliminare;
- Diagnosticul genetic al embrionilor;
- Crioconservarea ovocitelor, spermei sau embrionilor;
- Recoltarea chirurgicală a spermatozoizilor;
- Anestezia generală intravenoasă pentru prelevarea ovocitelor;
- Procedura ICSI;
- Cultura de blastocist;
- Prelevarea și/sau achiziționarea ovocitelor donate.
„Am crezut că am timp…“ – fertilitatea scade odată cu vârsta
Bazându-se pe disponibilitățile tehnicilor de reproducere umană asistată, tot mai multe femei amână momentul în care să devină mame. Însă dr. Andreas Vythoulkas atrage atenția femeilor că fertilitatea scade în mod natural odată cu vârsta.
„«Am crezut că am timp» este un răspuns pe care îl primesc foarte des la cabinet, atunci când întreb cuplurile de ce au venit atât de târziu la specialist. Amânând prea mult momentul, riscul este ca obținerea unei sarcini să fie tot mai dificilă. Fertilitatea scade în mod natural odată cu vârsta, iar, în plus, a avea un copil mai târziu, poate crește riscul de complicații ale sarcinii“, scrie dr. Andreas Vythoulkas într-un articol despre fertilitatea la 20, 30 și 40 de ani pentru femei și bărbați.
Conform studiului, pentru femei, problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului sunt principalele cauze de infertilitate. Pentru bărbați problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanță, de problemele genetice și de cele hormonale.
Numărul de proceduri decontate
Sprijinul financiar acordat prin Programul Național de Fertilizare 2023 este în valoare de 15.000 de lei pentru o procedură. Acesta se va acorda sub forma unui voucher electronic (card), în valoare de 5.000 de lei și a unui voucher pe hârtie, în valoare de 10.000 de lei.
Cardul poate fi folosit pentru achiziționarea tratamentului indicat de medicul specialist în infertilitate. Voucherul pe hârtie va fi folosit doar pentru procedura de fertilizare în clinicile acreditate.
Banii se oferă după principiul „primul venit, primul servit“, în ordinea înregistrării dosarelor. Anul acesta există fonduri pentru 10.000 de proceduri. Un beneficiar poate aplica pentru maximum trei proceduri pe an, pe toată durata derulării programului, dacă este necesar. Pentru fiecare procedură fiind nevoie de un dosar medical.
Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te intereseze și:
- Sânii mei mari erau cauza pentru care nu puteam rămâne însărcinată
- Întrebări despre infertilitate. Răspunsuri la cele mai importante
- Cupluri care nu pot avea copii. Drame, povești și soluții