Sarcina la femeile cu epilepsie a fost, până nu de mult, un subiect interzis. De-a lungul timpului au apărut tot felul de studii care atestau că o sarcină nu pot fi sustenabilă de către o epileptică. În ziua de azi, însă, 90% dintre femeile cu epilepsie care aleg să devină mame nasc bebeluși sănătoși.
Epilepsia este o tulburare neurologică ce se caracterizează prin crize convulsive intermitente însoțite de multe ori de pierderea cunoștinței. Medicația necesară bolnavilor de epilepsie se pare că a fost motivul pentru care multor femei li s-a spus să renunțe la ideea maternității, deoarece aceste medicamente sunt responsabile de infertilitate.
Din fericire medicina a evoluat foarte mult iar la ora actuală există nenumărate modalități prin care poți aduce pe lume un copil. Însă, în cazul femeilor cu epilepsie planificarea unei sarcini este esențială și obligatorie. Specialiștii recomandă persoanelor cu epilepsie să ceară sfatul medicul cu minim 6 luni înainte de a încerca să rămână însărcinate. Medicul ginecolog împreună cu medicul neurolog te pot urmări și te pot ajuta să rămâi gravidă fără riscuri.
Sarcina și epilepsia
Odată ce ai rămas însărcinată, nu poți spune că ai trecut hopul cel mare. Oricând există riscul de a face o criză de epilepsie ce poate afecta copilul, la fel cum există și riscuri de malformații congenitale pentru bebeluș. Nu vrem să speriem pe nimeni, însă o mamă informată are toate șansele să ocolească pericole și să aibă grijă de sănătatea ei și a copilului ei.
În primul rând, pentru ca totul să decurgă cât mai aproape de normal, trebuie să iei cu sfințenie medicamentele prescrise de medic, căci altfel, fără ele, riști să ai o nouă criză, care este mai periculoasă pentru sarcină decât medicamentele.
Mai apoi, trebuie să urmezi sfatul medicului și să-ți faci toate controalele și toate testele recomandate pe perioada sarcinii. Nu trebuie să faci alte teste în plus decât cele recomandate majorității gravidelor.
La categoria riscuri în cazul femeii însărcinate ce suferă de epilepsie, se numără sângerările vaginale, anemia, accentuarea grețurilor, placenta abruptio, preeclampsia, nașterea prematură și malformațiile congenitale. Malformațiile se pare că ar putea fi cauzate de medicația împotriva crizelor de epilepsie, însă nu s-a stabilit nimic clar. De aceea este recomandat să consulți medicul înainte de sarcină, iar acesta să-ți prescrie cele mai sigure medicamente.
Riscul ca copilul să moștenească această afecțiune este destul de mic, dar ar fi bine să-l discuți totuși cu medicul tău.
Pentru a evita cât mai multe neplăceri și pentru a încerca să ai o sarcină sănătoasă, sunt câteva schimbări pe care trebuie să le faci, schimbări legate de stilul de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase. În primul rând trebuie să urmezi o dietă alimentară cât mai sănătoasă, bogată în nutrienți și săracă în alimente procesate, să faci mișcare moderată zilnic și să renunți la cafea, alcool și tutun.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
Foto: Guliver