Durerile de cap și menstruația. Cum le ții sub control

Ramona Dinescu
femeie durere de cap

  Durerile de cap par să însoțească de fiecare dată menstruația? Aproximativ 60% dintre femei experimentează un soi de dureri de cap numite migrene menstruale, conform specialiștilor citați de site-ul medical webmd.com.

  Cu puțin înainte de menstruație, cantitatea de estrogen și progesteron, doi hormoni feminini, începe să scadă în organismul tău, după cum susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie. Această schimbare drastică poate fi vinovată de instalarea durerilor de cap atât de supărătoare.

  Unele tipuri de pastile anticoncepționale pot juca și ele un rol. Trei săptămâni în fiecare lună, acestea mențin nivelul hormonal echilibrat în organism. Dacă vei lua pastile cu efect placebo, sau nu vei lua deloc, în săptămâna menstruației, nivelul estrogenului scade iar capul te poate durea.

  Dacă ești predispusă migrenelor menstruale, poți lua pastile anticoncepționale ce conțin mici cantități de estrogen sau numai progesteron.

  Terapia de înlocuire a hormonilor, un tratament medical pe care femeile îl folosesc la menopauză pentru a putea controla echilibrul hormonal, poate ajuta la înlăturarea durerilor de cap specifice menstruației.

  Tratamentul durerilor de cap la menstruație

  Un medicament anti-inflamator nonsteroidal precum ibuprofen este uneori tot ceea ce ai nevoie pentru a trata durerile de cap de la menstruație. Aceste medicamente se pot elibera fără prescripție medicală și, odată cu migrenele, pot ameliora și crampele ovariene.

  Triptanii reprezintă altă opțiune de tratament. Aceste substanțe din medicamente blochează semnalele durerii în creier și își fac efect la aproximativ 2 ore după administrare.

  Însă, pentru orice tratament este indicat să ceri sfatul și prescripția medicului.

  Dacă menstruația ta apare în fiecare lună după ceas, poți să începi tratamentul cu medicamente cu câteva zile înainte de sângerare și să îl continui două săptămâni după. Dacă ai o menstruație neregulată, medicul îți poate sugera un medicament ce va preveni durerea de cap în primul rând.

  Prevenția durerilor de cap la menstruație

  Unele metode anticoncepționale precum pilulele, plasturii sau inelele vaginale pot ajuta la diminuarea numărului de migrene menstruale sau la diminuarea severității acestora. Însă nu funcționează pentru toată lumea. În unele cazuri pot înrăutăți durerile de cap.

  Unii medici ar putea sugera un tratament cu anticoncepționale pentru 3-6 luni, însă acest lucru poate duce la dispariția menstruației dar și a durerilor de cap.

  Dacă migrenele tale par să răspundă și în alte zone ale corpului, folosirea anticoncepționalelor ce conțin estrogen și progesteron nu reprezintă o opțiune sigură. Unele ar putea duce la instalarea unui accident cerebral vascular. Alte motive pentru care nu ar trebui să iei anticoncepționale sunt:

  –          Faptul că ești fumătoare

  –          Tensiune arterială mare

  –          Obezitate

  –          Diabet

  Majoritatea medicamentelor folosite pentru tratarea durerilor de cap la menstruație pot ajuta și la prevenirea lor.

  Terapiile alternative pot avea și ele efect, însă trebuiesc verificate cu medicul înainte. De asemenea, suplimentele de magneziu sunt de ajutor unor femei cu migrene la menstruație. Altele se folosesc de acupunctură, exerciții de relaxare sau de terapia biofeedback.

  Consumul excesiv de sare poate provoca durerile de cap, motiv pentru care ar fi înțelept să limitezi sarea în jurul perioadei de menstruație. În aceste cazuri pot ajuta diureticele.

  Preocupări legate de sarcină

  În primul trimestru de sarcină, nivelul estrogenului crește rapid, iar apoi începe să se echilibreze. Din această cauză, multe femei observă că durerile lor de cap se ameliorează sau dispar după prima lună de graviditate.

  Dacă ai în continuare migrene, nu lua nici un medicament. Multe medicamente împotriva durerilor de cap sunt dăunătoare sarcinii. Oricum, cere sfatul medicului în legătură cu orice medicament pe care ai vrea să-l iei în sarcină.

  Menopauza

  În anii premergători menopauzei, nivelul de estrogen intră într-o cursă de rollercoaster. Multe femei observă că durerile lor de cap se înrăutățesc în această perioadă.

  Odată ce nu mai ai menstruație deloc, și migrenele se vor opri. Dacă te afli sub terapie de înlocuire a estrogenului iar durerile de cap se înrăutățesc, medicul ar putea să-ți micșoreze doza, să te sfătuiască să oprești tratamentul sau să ți-l schimbe.

  Un plasture cu estrogen este adesea cea mai bună opțiune. Acesta păstrează nivelul estrogenului stabil, ceea ce înlătură posibilitatea apariției unei migrene menstruale.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa