Îți dorești un copil și nu ai rămas însărcinată deși ai făcut totul pentru a-ți maximiza șansele: relații sexuale periodice, neprotejate, mai frecvente pe perioada ferestrei fertile, urmărirea temperaturii bazale, utilizarea aplicațiilor de urmărire a ovulației.
Este frustrant și începi să te întrebi dacă nu cumva există o problemă medicală din a cărei cauză nu obții o sarcină. Acest lucru ar trebui să îi determine pe ambii parteneri să se adreseze unui specialist în infertilitate, pentru ca acesta să identifice cauza. Iar cauza poate fi în egală măsură atât la femeie cât și la bărbat.
Cauze medicale care afectează infertilitatea
La infertilitate pot contribui unul sau mai mulți factori. Cele mai frecvente cauze medicale de infertilitate sunt:
Obstrucția trompelor uterine: trompele uterine blocate sau cicatricile care împiedică sperma să ajungă la ovul sunt o cauză frecventă a infertilității. Un istoric de infecție pelvină, boli cu transmitere sexuală sau endometrioză crește riscul de obstrucție a trompelor uterine. Diagnosticarea se poate face în timpul histerosalpingografiei, o procedură care ajută tocmai la vizualizarea în întregime a trompelor uterine și la măsurarea permeabilității lor.
Endometrioza: este o cauză de infertilitate din ce în ce mai des întâlnită în rândul femeilor cu vârstă reproductivă. Este o afecțiune încă destul de greu de diagnosticat și care se caracterizează prin prezența în afara uterului sau pe organele reproductive a țesutului endometrial, care căptușește în mod normal uterul. Laparoscopia este cea care poate pune diagnosticul concret și corect de endometrioză, o operație minim invazivă, în timul căreia se și poate îndepărta din țesutul de endometru.
Rezerva ovariana redusă: orice femeie se naște cu o anumita rezervă ovariană pe care începe să o piardă încă de la naștere. Când rezerva ovariană scade înainte de vreme, putem vorbi despre menopauza precoce. După acest moment, sarcina mai poate fi obținută doar cu ajutorul donării de ovocite.
Forma neregulata a uterului: un uter cu formă neregulată poate face dificilă implantarea unui ovul fertilizat de peretele uterin. Anomaliile pot fi cauzate de fibroame uterine (excrescențe necanceroase pe peretele uterin) sau de țesut cicatricial de la intervenții chirurgicale sau infecții. Ar putea fi, de asemenea, modul în care este modelat uterul.
Tulburare de ovulație: uneori, femeile nu ovulează în mod regulat și constant. Ciclurile menstruale sporadice pot fi cauzate de afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic, dezechilibre hormonale sau obezitate. Ovulația poate fi, de asemenea, afectată de exerciții fizice excesive, stres sau greutate corporală mică.
De ce nu pot rămâne însărcinată? Factorul masculin
În mai mult de 40% din cazurile de infertilitate, există o problemă cu spermatozoizii, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi (oligospermie) sau lipsa lor completă (azoospermie), mobilitatea redusă (astenospermie) sau forma anormală a spermatozoizilor (teratozoospermie).
Infertilitatea masculină poate avea mai multe cauze, inclusiv traume, afecțiuni medicale precum diabetul și obiceiuri nesănătoase, cum ar fi de exemplu consumul excesiv de alcool și fumatul.
Vârsta este un factor major pentru femei
Probabil că ai auzit expresia „îți ticăie ceasul biologic”. Această expresie se referă la rezerva ovariană. În vreme ce bărbații produc spermatozoizi de-a lungul vieții, femeile se nasc cu un anumit număr de ovule, iar acesta scade pe măsura trecerii anilor, proces care este ireversibil. Indiferent ce faci, corpul tău va continua să piardă ovocite, iar în jurul varstei de 37 de ani ritmul chiar se accelerează. Mai mult de atât, nu doar că numărul acestora scade, dar și calitatea lor devine tot mai slabă. La scăderea calității acestora contribuie pe de o parte factorii genetici, iar pe de altă parte factori extrinseci precum fumatul, consumul de alcool sau abuzul de substanțe medicamentoase.
CITEȘTE ȘI: Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
De ce nu pot rămâne însărcinată? Infertilitate din cauze necunoscute
Între 10% și 30% dintre cuplurile infertile nu află niciodată de ce nu pot obține o sarcină. Unii medici spun că aceasta este o lipsă a unui diagnostic bun si că nu există infertilitate inexplicabilă, ci doar probleme nedescoperite sau nediagnosticate.
Adevărul rămâne, totuși, că unele cupluri nu primesc răspunsuri. Cu toate acestea, a nu avea răspunsuri nu înseamnă că nu poți fi tratat. Puteți (și ar trebui) să primiți în continuare tratament pentru infertilitate, chiar dacă diagnosticul dumneavoastră este inexplicabil.