De ce este esențial acidul folic în sarcină. Sfaturi de la medic

TOTUL DESPRE MAME

Responsabilitatea viitoarei mămici față de sănătatea viitorului ei bebeluș începe din ziua în care aceasta a hotărât să aducă pe lume un copil. Și asta pentru că are de făcut unele lucruri extrem de importante. Printre care acela de a-i asigura organismului, zilnic, un aport optim de acid folic. Detaliile medicale ni le explică doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Este acidul folic – în fond o vitamină, B9, – atât de necesar în sarcină? Categoric, DA! De ce? Pentru că reduce semnificativ riscul apariției defectelor de tub neural, cum sunt spina bifida sau anencefalia (care este fatală). Spină bifida este o malformație care constă într-o „fisurare a coloanei“ și se caracterizează prin dezvoltarea incompletă a creierului și a coloanei vertebrale. Același acid folic poate preveni și bolile ce constau în subdezvoltarea craniului ori diverse malformații faciale precum „buza de iepure“ sau „gura de lup“. Și, nu în ultimul rând, acidul folic este util în susținerea creșterii rapide a placentei și a fătului. Studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, că femeile cu deficiențe de acid folic au fost predispuse de trei ori mai mult la nașterea prematură a copilului sau a unuia cu o greutate mică la naștere, comparativ cu cele care nu duceau lipsă de această vitamină.

De când e bine să înceapă administrarea

Specialiștii sunt de părere că viitoarele mămici ar trebui să ia acid folic cu măcar o luna înainte de posibilul moment al concepției. Dar și mai bine ar fi cu două-trei luni. Explicația ar fi următoarea: tubul neural – structura din care mai apoi se dezvoltă sistemul nervos central și cel periferic al fătului – începe să se formeze din a două – a treia săptămâna de sarcina, urmând că în cea de-a patra el să se închidă. Ei bine, în general, femeia constată că este însărcinată când închiderea tubului deja s-a produs ori urmează să aibă loc. Ceea ce înseamnă că pierde exact cea mai bună perioadă în care acidul folic își poate face treaba. Tot studiile au ajuns la concluzia că până la 70% din toate defectele tubului neural au putut fi prevenite în cazul mămicilor care au luat acid folic cu două-trei luni înainte de a rămâne însărcinate.

În ce doze și pentru cât timp

Recomandarea medicilor pentru femeile care doresc să rămână însărcinate este de a lua 400 micrograme de acid folic pe zi. După confirmarea sarcinii, medicul va crește doza la cel puțin 600 de micrograme pe zi, administrarea făcându-se până la sfârșitul primului trimestru de sarcina, pentru a preveni și riscul instalării anemiei la gravidă. Dozele vor fi stabilite cu precizie de medic, în cadrul consultațiilor periodice, pentru că pot există situații speciale pe care numai acesta este în măsură să le gestioneze.

Riscul de supradoză de acid folic este inexistent, pentru că organismul reține doar atât cât îi este necesar, surplusul fiind eliminat.

Care sunt sursele de folați

Folații reprezintă versiunea naturală a acidului folic, care este sintetic. Aceștia sunt prezenți într-o serie de alimente, însă absorbția lor de către organism nu este foarte eficientă, motiv pentru care este preferat acidul folic, sub formă de produs farmaceutic. Folații se găsesc, în general, în alimentele de culoare verde (mazăre, fasole, linte, spanac, broccoli, varză de Bruxelles, avocado, sparanghel) dar și în ficatul de pui și de vită, porumb, pește sau suc de portocale.

Andreas VythoulkasIată ce spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, despre importanța acestei vitamine! ”Acidul folic este o vitamină importantă pentru sănătatea fătului. O femeie care își dorește să rămână însărcinată este bine să se consulte cu medicul ginecolog și să înceapă să ia acid folic cu aproximativ 4 luni înainte să încerce să obțină o sarcină. În afară de malformațiile congenitale care pot apărea la făt din pricina lipsei de acid folic, mai este posibil că femeia gravidă să aibă parte de o naștere prematură sau să sufere un avort spontan din pricina lipsei acestei vitamine. Doză optimă de acid folic pentru fiecare gravidă se stabilește de către medicul ginecolog”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa