Înainte de a rămâne însărcinată, este indicat să-ți schimbi puțin stilul de viață și să renunți la anumite obiceiuri care pot fi nocive pentru fertilitate. Iată care sunt 9 dintre cele mai întâlnite pericole ale concepției:
1. Poți să nu rămâi însărcinată dacă folosești lubrifianți
Unele studii, după cum informează babycenter.com, au demonstrat faptul că lubrifianții vaginali pot afecta calitatea spermatozoizilor și îi pot împiedica pe aceștia să călătorească în siguranță către uter.
Ph-ul (aciditatea) mucusului cervical ce se produce chiar înainte de ovulație este perfect pentru a asigura supraviețuirea și mobilitatea spermatozoizilor, în timp ce Ph-ul lubrifianților nu le este deloc prieten. Mai mult, este destul de acid încât să-i distrugă.
2. Dacă vrei să rămâi însărcinată trebuie să renunți la unele medicamente
Dacă vrei să afli ce medicamente îți pot afecta negativ fertilitatea, cel mai bun răspuns este să nu mai iei nici un medicament în timpul încercărilor tale de a rămâne însărcinată, bineînțeles dacă este posibil.
Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie recomandă ca înainte de concepție să ceri sfatul unui specialist care îți va putea spune asumat care medicamente îți pot afecta sarcina. Unele medicamente pentru acnee, anticoagulante, tetraciclina, medicamentele pentru epilepsie, hipertensiune sau pastilele ce conțin steroizi pot afecta fătul. Nu toate medicamentele, ci doar unele dintre ele, de aceea este indicat să vorbești cu medicul ginecolog. Majoritatea medicamentelor ce se eliberează fără rețetă medicală, dacă sunt luate în doze mici sunt sigure, însă, responsabilitatea ta este să ceri sfatul medicului înainte de a-ți administra orice tratament.
3. Cofeina în cantitate mare îți poate afecta fertilitatea
Unele studii au demonstrat că există o legătură între consumul excesiv de cafea și capacitatea de a concepe un copil, în timp ce altele susțin că nu există nici o astfel de conexiune.
Însă, înainte de a se definitiva niște cercetări clare, specialiștii ginecologi recomandă un consum maxim de 200-300 de ml de cafea zilnic în perioada preconcepției.
4. Atenție la mercurul din pește
Mercurul din pește se depozitează în organismul tău și rămâne acolo câteva luni bune. Vestea proastă este că poate trece de placentă și poate influența negativ dezvoltarea creierului fătului și a sistemului său nervos.
Pe de altă parte, o dietă sănătoasă în timpul preconcepției și nu numai, presupune consumul de pește. Cele mai sănătoase variante de pește, ce pot fi consumate în siguranță fără a exista pericolul mercurului, sunt: somonul, păstrăvul, anșoa, heringul și sardinele.
5. Renunță la alcool dacă vrei să rămâi însărcinată
Fătul se dezvoltă foarte repede în primele săptămâni de sarcină, iar unele cercetări au evidențiat faptul că și un consum moderat de alcool poate crește riscul unui avort spontan. Efectele alcoolului asupra sarcinii sunt destul de mari și cu efect negativ asupra dezvoltării fătului, așa că specialiștii recomandă renunțarea la alcool în cazul în care dorești să rămâi însărcinată.
6. Fumatul afectează calitatea și cantitatea spermatozoizilor
Fumatul nu este dăunător doar pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, ci și pentru viitorii tătici. Există evidențe clare care demonstrează că tutunul ucide antioxidanții din spermă și afectează astfel negativ calitatea și numărul spermatozoizilor. Acest lucru este valabil și în cazul consumatorilor de marijuana. Așadar, dacă ați luat decizia să deveniți părinți, ar fi indicat să renunțați la acest viciu cât mai repede.
7. Anumite chimicale pot afecta fertilitatea
Această atenționare nu poate fi considerată un motiv pentru a nu mai face curățenie în casă, însă foarte multe produse necesare în acest scop pot avea efecte toxice asupra fertilității. Produsele ce conțin parfumuri sintetice, cele pe bază de petrol (ușor de găsit în detergenții și balsamul de rufe), precum și anumiți solvenți (componenți ai detergenților de geam, de covoare sau folosiți pentru curățarea suprafețelor comune sau a cuptoarelor și aragazelor) sunt toxice și conțin chimicale despre care se crede că afectează fertilitatea.
8. Relaxează-te dacă vrei să rămâi însărcinată
Stresul se pare că este principalul inamic al fertilități și, nefiind ceva palpabil, este greu să te lupți cu el. Studiile științifice au demonstrat că în perioadele de stres este afectată funcționarea hipotalamusului, glanda din creier ce reglează apetitul, emoțiile și hormonul ce ajută la eliberarea ovulelor.
Așadar, este foarte simplu. Dacă vrei să rămâi mai repede însărcinată, încearcă să te relaxezi cât mai mult.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.