Fertilitatea şi stresul. Care este legătura între cele două?

Ramona Dinescu
stres fertilitate

Fertilitatea pare să fie ceva destul de fragil în zilele noastre și multe cupluri se confruntă cu lipsa ei. Dacă faci o simplă căutare pe internet, afli că există alimente pentru fertilitate, metode naturale care o pot îmbunătăți, iar stresul este unul dintre marii ei inamici.

Majoritatea cuplurilor care își doresc un copil se concentrează pe sănătatea fizică, renunță la fumat, încep să ia vitamine prenatale, își schimbă dieta, numai pentru a îndeplini toate condițiile unei preconcepții sănătoase. Însă foarte puțini consideră că starea psihică poate reprezenta un motiv de îngrijorare atunci când vine vorba de a concepe un copil. Cu toate acestea, cercetările arată că stresul poate avea un impact major asupra fertilității.

Fertilitatea poate fi influențată de stres?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate, răspunde răspicat că ”da”.

Dacă încerci de mai bine de șase luni să rămâi însărcinată fără nici un rezultat, probabil ai auzit sau poate vei auzi adesea ”Relaxează-te și lasă lucrurile să se întâmple de la sine!”.

Chiar dacă este un sfat folositor, faptul că ți se spune să te relaxezi nu îți va fi de ajutor. Abilitatea de a-ți controla stresul și emoțiile poate reprezenta o provocare pentru foarte mulți dintre noi, mai ales în ziua de azi când trăim o viață agitată și foarte intensă. Stresul reprezintă deja o componentă normală a vieții adulților, motiv pentru care ne este greu să ne explicăm efectele negative ale stresului pe care organismul nostru le experimentează.

Cum afectează stresul fertilitatea?

Cercetările sunt în plină desfășurare, însă oamenii de știință consideră că stresul joacă un rol important în aproape 30% dintre problemele de fertilitate. Se știe că stresul poate afecta o parte a creierului (hipotalamusul), care are datoria de a regla hormonii responsabili cu eliberarea ovulelor de către ovare. Iar dacă stresul te poate afecta fizic, este foarte probabil să ovulezi mai târziu sau să nu ovulezi deloc. Aceasta se numește anovulație indusă de stres și se poate întâmpla ca răspuns la situațiile foarte traumatizante, dar poate avea un nivel diferit de afectare de la o femeie la alta. Un studiu efectuat în anul 2010 sugerează că stresul poate influența și fertilitatea masculină. În cadrul acestui studiu au fost urmăriți peste 700 de bărbați, iar rezultatele au confirmat că aceia cu un nivel de stres cronic au prezentat o scădere a calității și a cantității spermatozoizilor.

Cum combați stresul ca să rezulte fertilitatea?

Foarte importantă este acceptarea. Pe măsură ce anticiparea unei sarcini se transformă în îngrijorare, cauzată de întârzierea acesteia, aspectele psihologice, atât la nivel personal, cât și de cuplu, se complică. Sunt afectate comunicarea, activitatea sexuală, apar situații de conflict și izolare, sentimente de vină, probleme emoționale etc. Totuși, chiar dacă pentru cei implicați situația pare fără ieșire, există soluții care, chiar dacă în final nu vor duce la apariția unui copil, vor duce cel puțin la detensionare evoluției pe plan personal. Este vorba de strategii pe care psihologii le numesc „de coping”, strategii de adaptare. Este foarte important ca fiecare persoană să accepte situația în care se află și să conștientizeze și să accepte că sunt aspecte din viață pe care nu le poate schimba din propria voință.

Comunicarea cu persoane care au avut sau au o astfel de problemă este de ajutor în majoritatea cazurilor, întrucât fiecare dintre noi are tendința de a considera propria problemă unică, însă în momentul când aflăm că și alții au trecut prin aceleași stări și situații, acestea capătă dimensiuni normale și par mai ușor de acceptat ca atare. Recăpătarea dimensiunii de normalitate a situației, conștientizarea sentimentului de vină și iertarea de sine aduc echilibru personal.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa