Acidul folic înainte de sarcină. De ce e extrem de important

TOTUL DESPRE MAME
acidul folic sarcină
Aportul de acid folic în perioada de preconcepţie este esențial. Folatul sau acidul folic (vitamina B9) are un rol crucial în formarea celulelor.

Dacă doreşti să rămâi însărcinată, cu siguranţă ştii deja multe despre ovulaţie, temperatura bazală sau simptomele precoce de sarcină. Dar în timp ce majoritatea femeilor se documentează despre ceea ce trebuie să facă după ce rămân însărcinate, doctorii spun că există unele lucruri pe care viitoarele mame ar trebui să le ia neapărat în calcul încă din perioada de preconcepţie. În acest articol îți povestim tot ce trebuie să știi despre acidul folic.

O bună parte din aceste lucruri sunt de bun simţ, cum ar fi să renunţi la fumat, să reduci semnificativ cantitatea de alcool consumată şi să ai grijă ce medicamente iei. Totuşi, puţine femei cunosc importanţa asigurării unui nivel optim de acid folic pentru organism înainte de momentul concepţiei.

Majoritatea specialiştilor în obstetrică-ginecologie, în momentul în care confirmă sarcina, le vorbesc mamelor şi despre suplimentele de acid folic. Problema este că majoritatea femeilor află că sunt însărcinate abia la 4 – 6 săptămâni după momentul conceperii. Iar acidul folic este important încă din prima zi a sarcinii. Aşa că ideal ar fi să iei acid folic chiar din momentul în care te hotărăşti că vrei un copil şi până în săptămâna a 12-a de sarcină.

Ce este acidul folic şi la ce ajută

Folatul sau acidul folic (vitamina B9) are un rol extrem de important în formarea celulelor, mai ales a celor roşii. În timp ce unii medici spun că sunt unul şi acelaşi lucru, alţii susţin că folatul se regăseşte în mod natural în legume şi fructe, în timp ce acidul folic este o formă sintetică ce se utilizează ca supliment.

În afara sarcinii, deficitul de folat poate duce la o formă de anemie cunoscută ca anemie megaloblastică.

În reproducere, folatul are rol atât la femei cât şi la bărbaţi, prezenţa lui participând la spermatogeneză.

În cazul femeilor însărcinate, acidul folic luat încă din primele săptămâni ale sarcinii reduce cu circa 70% riscul de malformaţii ale fătului legate de dezvoltarea tubului neural, cum ar fi spina bifida. Tubul neural se formează în săptămânile 3-4 de sarcină – când majoritatea femeilor încă nu ştiu că au rămas însărcinate – şi se dezvoltă pentru a forma creierul şi măduva spinării.

De asemenea, folatul sau acidul folic scade riscul de malformaţii la nivel oral, precum buza de iepure sau gura de lup. În plus, ajută la nidaţie şi la formarea placentei. Folatul sau acidul folic scade şi riscul unor boli congenitale de inimă ale bebeluşului şi reduce riscul unei naşteri premature.

În timpul sarcinii, deficienţa de acid folic poate duce la complicaţii precum preeclampsie sau separarea prematură a placentei de peretele uterin.

Cantitatea optimă

În general, cantitatea necesară de acid folic pentru o sarcină sănătoasă este de 0,4 mg. pe zi. Legat de acest aspect însă, cel mai bine este să discuţi problema cu medicul tău. Pentru că, de exemplu, femeile care prezintă un risc mai mare să nască un copil cu defecte de tub neural trebuie să ia în jur de 5 mg. pe zi. Cantitatea de acid folic trebuie ajustată de medic şi în cazul femeilor însărcinate care suferă de diabet zaharat insulino-necesitant sau de boala celiacă, precum şi în cazul femeilor supraponderale. Astfel, decizia în ceea ce priveşte dozajul de acid folic trebuie să fie cea a medicului specialist în obstetrică-ginecologie.

Natural sau sintetic?

Mulţi medicii spun că, indiferent dacă ai o dietă echilibrată şi sănătoasă, acidul folic trebuie luat din suplimente alimentare. Iar asta deorece este greu să mănânci zilnic un kilogram de spanac gătit, de exemplu, pentru a-ţi asigura doza necesară de folat. În plus, spun ei, organismul uman nu este capabil să stocheze acidul folic de la o zi la alta, astfel că e nevoie de o alimentaţie zilnică extrem de bogată în această substanţă, ceea ce este greu de realizat.

Pe de altă parte, există şi voci care susţin că acidul folic creşte riscul de diverse tipuri de cancer, în timp ce folatul, adică vitamina în starea ei naturală, protejează de cancer şi că cel mai bine este ca femeile însărcinate să opteze pentru un regim alimentar sănătos.

În formă naturală, folatul se regăseşte în alimente precum spanac, linte, broccoli, cartofi, germeni, fasole verde, sparanghel, varză, conopidă, gălbenuş de ou, mazăre, păstârnac, ananas, căpşuni, portocale, zmeură, banane etc. Pe piaţă există şi produse fortifiate cu acid folic, dar şi suplimente alimentare pe eticheta cărora este menţionat că nu conţin acid folic, ci folat.

Dacă ți s-a părut util articolul despre acidul folic înainte de naștere, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa