articol scris de expert

Ce să schimbi în stilul de viață înainte de FIV pentru a mări șansele de reușită

Există multe lucruri pe care și cuplul ar putea – și trebuie – să le facă pentru a  crește șansele de reușită și de a avea un copil sănătos. Iată care sunt cele mai importante.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Uneori, în unele cazuri – al căror număr pare să fie de la an la an tot mai mare – pentru a deveni părinte cea mai bună opțiune este fertilizarea in vitro. Poate chiar singura. Totuși, deși „tot greul” cade în sarcina tratamentului care are ca ultimă etapă embriotransferul, există multe lucruri pe care și cuplul ar putea – și trebuie – să le facă pentru a  crește șansele de reușită și de a avea un copil sănătos.

În primul rând, este important să vă examinați stilul de viață și, în consecință, să faceți schimbări. Există diferite moduri în care vă puteți crește șansele de succes FIV, inclusiv prin dietă, exerciții fizice, nivel de stres și multe altele.

Dietă echilibrată și sănătoasă

Înainte de a începe FIV (perioada preconcepțională) asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată și sănătoasă, una în care obțineți o varietate de nutrienți, minerale și vitamine. Diverse studii au sugerat că urmând o dietă mediteraneană timp de șase luni înainte de FIV, poate ajuta la îmbunătățirea rezultatelor clinice.

Această dietă include consumul unei varietăți de legume proaspete, fructe, cereale integrale, leguminoase și pește, cu cantități mici de carne roșie. Cercetătorii au descoperit că cei care au urmat această dietă cu cel puțin șase luni înainte de FIV au avut șanse cu 65-68% mai mari de a obține o sarcină de succes.

Includeți o varietate de culori în farfurie, respectiv legume și fructe proaspete, iar necesarul de proteine să provină din carne de pui și pește (carne roșie doar o dată pe săptămână). Consumați cereale integrale, cum ar fi paste integrale sau quinoa și o cantitate moderată de grăsimi sănătoase (avocado, nuci, semințe) și includeți leguminoase precum fasolea sau năutul.

Evitați alimentele prea procesate și preambalate. O dietă pentru îmbunătățirea calității ovulelor urmează un protocol similar. De asemenea, cu ajutorul unor teste de sânge vă puteti asigura că obțineți suficienți nutrienți din dietă, cum ar fi vitamina B12, feritina și acidul folic. Procedând astfel, puteți afla dacă aveți deficit de nutrienți și puteți găsi modalități de a combate acest lucru, ceea ce, din nou, îmbunătățește șansele de a avea o sarcină reușită și sănătoasă.

CITEȘTE ȘI: Ce fel de carne poţi mânca în timpul sarcinii? Ce mezeluri ar trebui să evite gravidele

Consumul de cafea și șansele de reușită ale FIV

Un alt aspect îl reprezintă consumul de cafea. Studiile indică faptul că un consum de cinci sau mai multe cești de cafea pe zi poate reduce șansele de succes cu FIV cu până la 50%. Deși sunt necesare studii suplimentare despre sarcină și consumul de cafea, majoritatea experților recomandă să rămâneți cel mult două cești de cafea pe zi în timpul tratamentului FIV și al sarcinii.

Alcoolul poate interacționa și cu medicamentele pentru fertilitate, prin urmare este o idee bună să renunțați la el. În plus, evitând consumul de alcool în timpul tratamentului FIV, pot crește șansele de implantare.

De asemenea, fumatul poate afecta fertilitatea și poate reduce șansele de succes ale unei fertilizări in vitro. Deci: stop fumat!

Ce vitamine se recomandă înainte de FIV

Vitaminele prenatale, administrate cu 30 de zile înainte de începerea unui ciclu FIV au un rol semnificativ. Vitamina D și acidul folic conținut de acestea sunt esențiale pe parcursul întregului proces.

Cercetările indică faptul că persoanele care dorm 7-8 ore în fiecare noapte au șanse mai mari de succes prin FIV, și asta pentru că somnul este ca un… meșter care realizează multe „reparații” în organism. Dacă ai un tipar de somn nu tocmai sănătos, medicul îți va putea recomanda administrarea de melatonină, atât pentru îmbunătățirea somnului profund cât și pentru succesul FIV.

CITEȘTE ȘI: Vitamina D în sarcină-la ce riscuri se supun gravidele cu deficit?

Sfaturi pentru partener

Nu doar femeia, ci și partenerul acesteia va trebui să facă unele schimbări în stilul de viață, în același scop, al creșterii șanselor de reușita a fertilizării in vitro.

Numărul scăzut de spermatozoizi, anomaliile spermatozoizilor și nivelurile scăzute de testosteron sunt unele dintre cele mai frecvente probleme întâlnite atunci când bărbații se confruntă cu probleme de fertilitate. Și totuși, în timp ce problemele de fertilitate feminină sunt uneori mai greu de tratat, problemele de fertilitate masculină pot fi uneori rezolvate cu ușurință prin modificări ale stilului de viață care pot îmbunătăți șansele de concepție.

Renunțarea la fumat, alcool și excesul de cofeină, dar și renunțarea la folosirea steroizilor anabolizanți sunt măsuri necesare pe care bărbatul va trebui să le ia. O dietă sănătoasă și menținerea unei greutăți corecte, sunt, de asemenea, necesare.

De ce este imporntat screeningul genetic preimplantațional

Atunci când este vorba despre o fertilizare in vitro, având o însemnătate majoră, mai trebuie amintit screeningul genetic preimplantațional (PGS). PGS se referă la tehnicile prin care embrionii proveniți din părinți genetici presupuși normal cromozomial sunt depistați pentru aneuploidie (embrionii cu anomalii genetice se numesc aneuploizi, iar cei cu bagaj genetic normal se numesc euploizi).


Diagnosticul genetic de preimplantare (PDG) se impune în cazul în care unul dintre părinți sau ambii au o anomalie genetică cunoscută, iar testarea embrionului obținut prin fertilizare în laborator va putea determina dacă și acesta are o anomalie genetică.

Dacă afecțiunea genetică este diagnosticată în cursul perioadei de graviditate, aceasta se soldează cu întreruperea sarcinii, ceea ce implică un triplu cost pentru cuplul în cauză: emoțional, somatic și economic.

Diagnosticul genetic de preimplantare permite descoperirea anomaliilor embrionilor, înainte ca aceştia să fie implantaţi în uter. Mai precis, PGD ajută la determinarea genotipului embrionilor, înainte de obţinerea unei sarcini prin fertilizarea in vitro, asigurând astfel nașterea de copii sănătoși.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Andreas Vythoulkas
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Este unul dintre cei mai renumiti specialisti in infertilitate din România, cu o rata crescuta de reusita a procedurilor de reproducere umana asistata. Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Prof. Dr. Konstantinos Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata. In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie). In acelasi timp, este si directorul executiv al Asociatiei Romane de Reproducere Umana, prin care încearcă să conștientizeze autoritățile și românii despre importanța tratării infertilității. Sute de cupluri care au trecut prin cabinetul medicului au reusit sa conceapa copii, chiar si atunci cand altii nu au mai dat nici un fel de sansa viitorilor parinti. Cazuri de infertilitate nerezolvate timp de 10 ani si-au gasit rezolvarea in cele din urma in cabinetul doctorului Andreas Vythoulkas.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa