La tehnicile de reproducere asistată se ajunge atunci când cuplurile care-și doresc să devină părinți nu reușesc să-și împlinească visul după ani lungi de încercări repetate.
Cele mai folosite tehnici de reproducere umană folosite sunt inseminarea artificială și fertilizarea in vitro. Dar, pe lângă acestea, mai există și alte tehnici, ICSI sau injecția intracitoplasmatică a spermei fiind una dintre intervențiile recomandate atunci când diagnosticul de infertilitate din cuplu aparține bărbatului. Despre procedură, ce înseamnă și care sunt pașii acesteia am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Ce este și când se recomandă injecția intracitoplasmatică (ICSI)
Injecția intracitoplasmatică a spermei este cunoscută drept tehnica ICSI și este indicată în cazurile de infertilitate masculină severă. Cu alte cuvinte, atunci când materialul seminal al bărbatului conține un număr insuficient de spermatozoizi, vorbim de o motilitate scăzută a spermatozoizilor sau deficit complet de spermatozoizi din spermă, fapt cunoscut și sub numele de azoospermie.
Dacă în timpul inseminarii artificiale, sperma este prelucrată în laboratorul de specialitate și introdusă apoi în uterul femeii, aflată în perioada de maximă fertilitate, în timpul procedurii de FIV, spermatozoizii fecundează ovulele preluate din ovare, iar embrionul rezultat este apoi transferat în uter. Din materialul seminal colectat, este extras un singur spermatozoid cu ajutorul unei micropipete, procedură efectuată cu ajutorul unui microscop foarte performant. Acest spermatozoid este introdus apoi în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecție a acestuia, mai exact în zona lui transparentă, numită și pellucida.
Ce este și când se recomandă injecția intracitoplasmatică (ICSI)
După o zi de la procedură, ovulul este verificat dacă există semnele evidente ale fertilizării și, atunci când procedura ICSI a fost încununată de succes, urmează transferarea embrionului în uter. După o perioadă, medicul recomandă efectuarea unor analize specifice de sânge și efectuarea unei ecografii pentru a determina dacă sarcina a fost obținută.Trebuie menționat că după implantarea în uter, în reușita procedurii poate interveni și condiția de sănătate a femeii – calitatea endometrului, probleme de coagulare, probleme ale uterului etc.
ICSI este recomandată cuplurilor care au probleme de infertilitate masculină. Atunci când spermatozoizii nu au cea mai bună calitate și nu pot penetra ovulul ori atunci când nu există în număr suficient ori suferă de anomalii, procedura ICSI poate readuce speranța cuplurilor care-și doresc să devină părinți.