7 dintre cele mai comune cauze ale infertilității

Cristina Călin, redactor
cauze ale infertilității

Să rămâi însărcinată poate părea o treabă simplă și plăcută, însă, uneori, este mai greu decât îți imaginezi. Sunt cauze ale infertilității care se pot trata, altele care transformă dorința de a avea un copil doar într-un vis frumos dar irealizabil. Unele cupluri încearcă ani de zile să aducă pe lume un copil, dar infertilitatea le dă bătăi de cap și le dă viața peste cap.

”Oamenii ar fi surprinși să afle cât de rău stăm ca specie la reproducție. Nu toate ovulele sunt normale și nu toate ovulele normale sunt potrivite pentru reproducție. De fapt, un cuplu are șanse de doar 15-20% de a da concepe un copil în fiecare lună.” a spus Alan B. Copperman, director al departamentului de endocrinologie și reproducție de la Mount Sinai Hospital.

Doar în Statele Unite ale Americii aproape 7 milioane de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, se luptă cu infertilitatea sau nu pot duce o sarcină până la capăt. Totuși, statistic vorbind, în 40% dintre cazuri bărbații sunt cei infertili, explică  Meike L. Uhler, specialist în infertiitate la Fertility Centers din Illinois.

Iată care sunt cele mai frecvente 7 cauze ale infertilității femeilor,potrivit glamour.com.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai comună cauză a infertilității, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor. Afecțiunea apare din cauza unor dezechilibre hormonale care duc la apariția unor mici chisturi pe ovare. De aici, rezultă cicluri neregulate sau dispariția lor pentru perioade lungi de timp. Milioane de femei suferă de această boală și multe dintre ele nici nu știu de existența ei, pentru că nu merg la controale perioadice la medic.

Infertilitate la bărbați. Ce trebuie să știi despre cauzele sale

Factori hormonali care afectează ovulația

Ciclul neregulat este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității, fiind vinovat în mai bine de 25% dintre situații, potrivit Mayo Clinic. Cel mai des este vorba despre o disfuncționalitate a hipotalamusului care dă semnalul pentru producerea de hormoni necesari reproducerii. Aceste afecțiuni sunt reunite sub denumirea de insuficiență ovariană primară și afectează una din 100 de femei cu vârsta sub 40 de ani.

Endometrioză

Endometrioza este o afecțiune face ca mucoasa care acoperă pereții interni ai uterului să crească în altă parte decât unde trebuie, uneori la nivelul ovarelor, alteori pe trompa uterină. Poate ajunge chiar până la creier. Există tratamente sau problema se poate rezolva prin operație, ceea ce crește șansele de a rămâne ănsărcinată, însă nu considerabil. 10-15% dintre femei suferă de endometrioză. Cauza apariției ei nu este încă descoperită de către medici. Cei mai mulți cred că este legată de hormonii feminini, estrogeni, alții spun că boala se moștenește genetic.

Infecții ale sistemului reproducător

Cel mai des femeile se confruntă cu înfundarea trompelor uterine. Această afecțiune apare după o infecție la nivelul vaginului sau a colului uterin, care urcă spre părțile superioare ale aparatului reproducător. Gonoreea și chlamydia sunt cele mai frecvente infecții care duc la înfundarea trompelor uterine. Sunt cazuri în care prin inervenție chirurgicală pot fi desfundate, dar sunt situații când problema este foarte gravă și atunci medicii recomandă direct o procedură de fertilizare asistată.

Infertilitatea. Cand mergem la doctor pentru tratament?

Cauze ale infertilității care pot fi evitate

Amânarea momentului de a rămâne însărcinate

Foarte multe femei amână momentul pentru a rămâne însărcinate după vârsta de 35 de ani, ceea ce scade foarte multe șansele de a avea un copil. În SUA, o treime din cuplurile trecute de 35 de ani au probleme de infertilitate. ”Cel mai important atunci când vrei să concepi un copil este calitatea ovulului. La 20 de ani, 90% dintre acestea sunt normale, pe când la 40, rămân doar 10% funcționale.”, spune Copperman. Totuși, acesta spune că multe femei conștientizează acest lucru și aleg să-și congeleze ovulele pentru a le putea folosi atunci când sunt pregătite să aibă copii. Evident, este important ca atunci când decid să rămână însărcinate să fie perfect sănătoase pentru a putea duce sarcina la capăt.

Greutatea

Nu numai femeile supraponderale au probleme de infertilitate, ci și cele care sunt prea slab. În ambele cazuri, șansele de a rămâne însărcinate scad cu până la 50%. Chiar și în cazul în care reușeșc să conceapă un copil, dacă greutatea este prea mare de cele mai multe ori nu pot duce sarcina până la capăt. Potrivit Societății Americane pentru Medicină Reproductivă, 12% dintre cazurile de infertilitate au la bază problemele de greutate ale femeilor. Atunci când ajung la un număr de kilograme normal șansele cresc cu până la 70 de procente.

Cauze necunoscute

Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă a dat publicității un raport care spune că 10 procente dinte cuplurile care se confruntă cu infertilitatea au cauze necunoscute pentru că toate analizele și testele arată că sunt perfect apți pentru a concepe un copil. În cazul în care femeia are sub 35 de ani, se recomandă tratament medicamentos, dar dacă a depășit această vârstă este îndrumată spre proceduri de fertilizare asistate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa