Cât acid folic trebuie să ia femeile care se pregătesc pentru o sarcină?

Anca Vlad
acid folic

Doza recomandată zilnică de acid folic este, pentru toate femeile aflate la vârsta fertilă, de cel puțin 400 de micrograme sau 0,4 mg. Consmul de acid folic cu cel puțin o lună îainte de concepție reduce riscul de defect de închidere a tubului neural, cu ar fi spina bifida, cu până la 70%, scrie babycenter.com.

În timpul sarcinii, doza recomandată ajunge la 600-800 de micrograme sau 0,6-0,8 mg. Desigur, necesitățiile anumitor femei sunt diferite. Dacă în istoricul familiei dumneavoastră există cazuri de defect de închidere a tubului neural, ar trebui să luați 4000 de micrograme ( 4 mg) de acid folic pe zi. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla doza de care aveți nevoie, înainte și după concepție.

Puteți cumpăra suplimente de acid folic de la farmacie sau puteți să luați multivitamine obisnuite sau prenatale. Dacă ați luat multivitamine, asigurați-vă că acestea nu conțin mai mult decât doza maxima recomandată de 770 de micrograme RAE (2,565 UI) de vitamina A, decât dacă aceasta se află sub forma betacarotenului. Consumul prea mare al unui anumit tip de vitamina A poate detemina apariția defectelor congenitale. Dacă nu sunteți sigură de ceea ce ar trebui să luați, rugați medicul dumneavoastră să vă recomande un supliment.

Acidul folic este o vitamină solubilă în apă, astfel încât organismul dumneavoastra va elimina excesul în caz de supradozaj. Totuși, pentru anumite femei, consumul prea mare de acid folic poate ascunde o deficiență de vitamina B12. Întrebați medicul în cazul în care credeți ca puteți fi expusă acestui risc.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa