Bolile cu transmitere sexuală care afectează fertilitatea

TOTUL DESPRE MAME

În ciuda tuturor campaniilor de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, în lume, în fiecare zi se înregistrează peste un milion de îmbolnăviri, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. În urmă cu doar doi ani, România era plasată pe locul zece în Europa în privința incidenței bolilor cu transmitere sexuală și pe locul doi, în mod particular, în ceea ce privește infecția cu sifilis.

Potrivit medicului ginecolog Andreas Vythoulkas, supraspecializat în infertilitate, lista bolilor cu transmitere sexuală cuprinde chlamydia, herpesul, negii genitali, HPV, gonoreea, sifilisul, boală pelvină inflamatorie, infecția tractului urinar, vaginită, hepatită B, HIV/SIDA, la care se adaugă și păduchii genitali sau paraziții interni (giardia, criptosporidia, amoebe etc).

Chlamydia și gonoreea, cele mai periculoase pentru fertilitatea cuplului

Direct sau indirect, bolile cu transmitere sexuală reprezintă o categorie de afecțiuni cu impact major asupra fertilității, atât la femei cât și la bărbați. Nu mai puțin de un sfert din cuplurile infertile și-au pierdut capacitatea de a concepe un copil din cauza unei astfel de infecții, chlamydia și gonoreea fiind cele mai periculoase pentru fertilitatea cuplului. Celelalte boli cu transmitere sexuală (herpesul genital, trichomoniaza, HPV și sifilisul) nu afectează în mod direct fertilitatea, dar prin complicațiile lor în stadii avansate pot influență negativ potențialul de a avea urmași.

Două infecții silențioase

Atât chlamydia cât și gonoreea sunt infecții silențioase, fără manifestări specifice care să alerteze într-o măsură așa de mare încât să determine prezentarea la medicul specialist. Ambele afecțiuni pot trece neobservate, fiind descoperite abia atunci când medicul investighează complicațiile sau infertilitatea, caz în care efectul este ireversibil, de cele mai multe ori.

În privința chlamydiei, trei sferturi dintre femei nu au niciun simptom după ce are loc infectarea, ceea ce reduce posibilitatea unei diagnosticari precoce. Abia atunci când apar scurgerile vaginale atipice, durerile la urinare și cele din timpul actului sexual, însoțite de sângerări, unei femei i se poate declanșa ”butonul de panică”. Este bine de știut că, ignorând aceste simptome, consecințele pot fi deosebit de grave, fiind afectați ochii, faringele, intestinele și fertilitatea.

Că și chlamydia, gonoreea este lipsită de simptome în cele mai multe cazuri sau, eventual, pot apărea dureri la urinare, secreții anormale ori sângerări între menstruatii, cărora nu li se da importantă. La bărbați, însă, infecția este mai ușor de depistat deoarece apar mici modificări la nivelul aparatului genital iar disconfortul este accentuat de arsuri și dureri la urinare dar și de secreții groase, de culoare albă sau verzui.

Dacă în cazul femeilor gonoreea determina boală inflamatorie pelviană – consecință fiind imposibilitatea eliberării ovulelor sau fecundarea lor din cauza blocării trompelor uterine – și infertilitate pe termen mai lung, la bărbați problema dispare după tratarea infecției. În lipsa acestuia, însă, se poate ajunge la azoospermie (Azoospermia înseamnă că lichidul seminal nu conține spermatozoizi fie pentru că nu pot fi produși, fie pentru că aceștia nu pot ajunge în lichidul seminal).

Alte infecții frecvente ce determină infertilitate

Pe lângă chlamydia și gonoree, alte infecții care determina infertilitate sunt mycoplasma, ureaplasma și streptococul de grup B.

Infecția cu HPV nu are impact asupra fertilității, dar poate determina apariția unor papiloame benigne sau a cancerelor genitale.

Herpesul genital nu influențează fertilitatea, dar în cazul unei sarcini existența virusului herpes simplex în organismul gravidei prezintă risc de avort sau naștere prematură.

Hepatită B nu influențează nici ea fertilitatea dar distruge ficatul, iar virusul se transmite fătului.

Sifilisul poate avea că și consecință nașterea prematură sau copil născut mort.

Infecția cu HIV influențează ciclul menstrual, ceea ce poate afecta fertilitatea; la bărbați, virusul imunodeficienței dobândite poate perturbă producția de spermă și poate scădea calitatea acesteia.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa