Boli care provoacă întârzierea menstruației. Când să megi la medic

Ramona Dinescu

Sunt câteva boli care provoacă întârzierea menstruației sau alte dereglări ce îți pot crea un anumit disconfort. Împreună cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, vom trece în revista bolile care pot deregla ciclul menstrual și măsurile care se impun

În mod normal, ciclul menstrual are 28 de zile, însă anumite probleme medicale pot afecta această regulă. În acest ciclu de 28 de zile, perioada de sângerare (menstruația) ar trebui să dureze maximum 7 zile. Acest sistem funcționează așa în cea mai mare parte a timpului, pentru majoritatea dintre noi. Pot fi însă situații când într-o lună nu ai menstruație deloc, în care poți avea un ciclu mai scurt decât de obicei, sau un flux mai abundent ca niciodată. De obicei, aceste scăpări nu înseamnă mare lucru. Dacă aceste situații devin o regulă, adică se întâmplă mai mult de 3 luni consecutiv, atunci trebuie să ceri sfatul unul medic specialist.

În multe cazuri totul se poate regla din îmbunătățirea stilului de viață, în altele nu, deoarece este vorba de o problemă medicală care complică lucrurile.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Sindromul ovarelor polichistice

Conform Organizație Mondiale a Sănătății, se consideră că, la nivel mondial, 10% dintre femeile de vârstă fertilă suferă de Sindromul Ovarelor Polichistice, o tulburare complicată ce afectează sistemul hormonal și metabolismul. Printre simptome se numără ciclurile neregulate (cicluri de 35 de zile la femeile adulte și 45 de zile la adolescente), lipsa menstruației sau menstruații cu sângerare foarte ușoară sau sângerare abundentă.

Sindromul Ovarelor Polichistice nu numai că poate duce la infertilitate, dar poate fi sursa multor altor probleme precum diabet sau boli cardiovasculare.

Din fericire, există tratament medical pentru această boală și foarte multe paciente răspund și la schimbarea stilului de viață.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Tulburări ale glandei tiroide

Glanda tiroidă este responsabilă de reglarea metabolismului și poate afecta și menstruația. O glandă super activă sau una mai puțin activă poate fi responsabilă de o serie de menstruații mai frecvente sau, respectiv, mai rare sau chiar absente.

Dacă ești în căutarea unui motiv pentru menstruația neregulată, screeningul de glandă tiroidă trebuie să fie pe listă. Și Hiper și Hipo tiroidismul pot fi tratate.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Fibroamele uterine

Fibroamele uterine reprezintă formațiuni de celule musculare crescute în uter. Acestea nu înseamnă cancer și nu amenință în nici un fel viața, însă pot cauza o serie de simptome inconfortabile precum menstruații extrem de abundente, mai ales după vârsta de 30 sau 40 de ani.

Fibroamele care nu provoacă simptome pot fi supravegheate cu atenție și lăsate netratate.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Diabetul

Atât diabetul de tip A, cât și cel de tip B par să aibă legătură cu menstruațiile neregulate.

Un studiu a demonstrat că femeile cu diabet de tip 1, o tulburare autoimună ce atacă celulele producătoare de insulină din pancreas, pot avea cicluri mai lungi și sângerări mai abundente. În mod similar, femeile cu diabet de tip 2, au cicluri mai lungi decât normal, mai ales dacă suferă de obezitate.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Endometrioza

Endometrioza apare atunci când țesutul ce învelește uterul începe să crească la exteriorul uterului. Această creștere ce ajunge la ovare, la trompele uterine și chiar la țesutul pelvic poate avea ca și consecință menstruații mult mai grele ca de obicei (uneori cu cheaguri de sânge) însoțite și de dureri serioase. În funcție de gravitatea situației se recomandă medicamente hormonale, medicamente pentru dureri sau intervenție chirurgicală.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: adenoame pituitare

Acestea sunt mici tumori care apar pe glandele pituitare la baza creierului. Unele dintre aceste tumori secretă prolactină, un hormon responsabil pentru producerea lactației. Un nivel mare de prolactină la femeile aflate la menstruație poate cauza cicluri neregulate precum face și glanda tiroidă.

Adenoamele pituitare nu sunt ceva obișnuit, motiv pentru care dacă ai probleme cu menstruația nu ar strica să faci un screening general pentru a elimina orice suspiciune. Adenoamele pituitare se tratează medicamentos.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Boala Von Willbrand

Orice tulburare la nivelul sângelui poate crea probleme legate de coagulare și poate duce la apariția problemelor legate de menstruație. Un exemplu este Boala Von Willebrand, o tulburare de sânge moștenită ce poate crea anomalii ale menstruației precum sângerări puternice, sângerări mai mult de șapte zile și cheaguri de sânge cât pumnul.

Această boală se poate ține cât de cât sub control cu medicamente hormonale.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină apare când ovarele, trompele uterine sau alte organe reproducătoare devin infectate, de obicei printr-o boală cu transmitere sexuală precum gonoreea sau clamydia.

Boala inflamatorie pelvină cauzează sângerări neregulate și pete precum și crampe menstruale, febră, frisoane și scurgeri vaginale. Se tratează cu antibiotice, iar dacă nu este băgată în seamă și nu se caută tratament, poate duce la infertilitate.

Boli care provoacă întârzierea menstruației: cancer

Cancerul uterin sau de endometru lovesc de obicei după menopauză, dar deoarece unul dintre simptome este sângerarea anormală, poate fi confundat cu perimenopauza.

O greatate prea mare crește riscul acestor tipuri de cancer, iar alte simptome pot include scurgeri vaginale, durere la urinare și durere în timpul actului sexual. Cancerul cervical și vaginal pot avea și ele ca manifestare sângerarea neregulată.

Sângerările neregulate nu reprezintă semn de cancer, însă pentru a vă asigura că ați luat toate măsurile de prevenție mergeți regulat la medic (o dată pe an).

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa