8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre pastila de a doua zi

TOTUL DESPRE MAME

Trebuie să încep cu o mărturisire: cu pastila de a doua zi nu am o istorie personală. N-am apelat niciodată la ea, dar mă bucur că există. E un fel de SMURD pentru altfel de accidente. Speri să nu ai nevoie, dar totuşi te simţi confortabil să ştii că în caz de “incendiu” are cine să spargă geamul.

Haideţi să vedem cum actionează pastila de a doua zi, ce riscuri impune şi ce spun specialiştii despre această metodă de contracepție de urgență.

1. Cum acţionează pastila de a doua zi

Nu întâmplătoare a fost comparaţia mea cu sistemul lui Raed Arafat, deoarece pilula de a doua zi face parte din clasa metodelor contraceptive de urgenţă. Acestea sunt metode chimice (pe bază de estrogeni şi progestative), care acţionează la nivel hormonal, împiedicând ovulul fecundat să se fixeze în uter (procesul de nidaţie).

2. Când este indicat să foloseşti pastila de a doua zi

În primul rând, este indicat s-o foloseşti după ce ai întreţinut relaţii sexuale neprotejate sau dacă metoda de protecţie a fost compromisă (spre exemplu, s-a rupt prezervativul) şi doreşti să împiedici o eventuală sarcină. Ea împiedică fixarea în uter a ovulului fecundat de spermatozoid, fapt ce are loc în primele cinci-şase zile după actul sexual.

3. Pastila de a doua zi nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală

Spre deosebire de alte metode contraceptive care se folosesc înainte sau în timpul actului, pastila de a doua zi poate fi folosită după ce actul sexual a avut loc, DAR trebuie să ai în vedere că ea nu te poate proteja şi de bolile cu transmitere sexuală.

4. Pastila de a doua zi are efecte adverse

Ca metodă contraceptivă care acţionează la nivel hormonal, pilula de a doua zi poate avea efecte adverse asupra organismului: dureri de cap, oboseală, greţuri, vărsături, tulburări ale ciclului menstrual, sângerări între menstre.

5. NU este indicat să apelezi prea des la contracepția de urgență

Medicul obstetrician Viorica Neagoe, de la spitalul St Martinus din Olpe, Germania, spune că pastila de a doua zi este relativ toxică şi administrarea ei nu este recomandată de mai mult de două-trei ori pe an. Pe lângă simptomele mai sus amintite, aceasta poate avea efecte negative şi asupra ficatului. Există medici care susţin că acesta nu este indicată decât de două-trei ori într-o viaţă, nu într-un an.

6. Cât de eficientă este pastila de a doua zi?

În primul rând, posibilitatea unei sarcini depinde foarte mult de ziua de ciclu menstrual în care te afli. Spre exemplu, la ovulaţie şansele de a râmâne însărcinată sunt de 36%. Rata de eşec a acestei metode contraceptive este destul de mică, între 0,5 şi 1,8%, dar depinde foarte mult de momentul administrării.

Tocmai de aceea, pastila de a doua zi se poate fi administrată într-un interval de până la 72 de ore după a avut loc contactul sexual neprotejat, dar medicii recomandă, pentru o mai mare eficienţă, ca administrarea acesteia să aibă loc de preferinţă în primele 24 de ore.

7. Pastila de a doua zi NU este singura metodă de contracepție de urgenţă

Tot o metodă secundară ce poate fi folosită după întreţinerea raportului sexual neprotejat este steriletul (DIU – dispozitiv intrauterin) cu eliberare de cupru, care poate fi implantat de către medicul ginecolog în primele cinci zile de la contactul sexual.

8. Pastila de a doua zi impune probleme etice şi religioase

Pastila de a doua zi împiedică sarcina intervenind prin modificări la nivelul endometrului ce fac imposibilă fixarea oului în uter, deci după ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid. Tocmai de aceea, există opinii care susţin că aceasta este o metodă abortivă.

Pe lângă toate acestea, cel mai prudent ar fi ca după contactul sexual neprotejat să iei legătura cu medicul specialist. Deşi pilula de a doua zi poate fi eliberată fără prescriptie medicală, sunt situaţii în care folosirea acesteia este contraindicată. În plus, în cazul în care nu doreşti să rămâi însărcinată în viitorul apropiat, medicul ginecolog este acela care îţi poate indica cea mai potrivită metodă contraceptivă pe care s-o poţi folosi pe termen lung.

  • Urmăreşte aici emisiunea despre metodele contraceptive.

Tu ai apelat vreodată la pilula de a doua zi?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa