Vrei un copil sănătos? Analize înainte de sarcină pe care e bine să le faci

Iulia Mirică
analize inainte de sarcina

Pentru a-i oferi copilului un început perfect, este recomandat să îți faci anumite analize înainte de sarcină, pentru a vedea dacă organismul tău este pregătit.

Cu toții știm importanța acestor analize, care te pot ajuta să eviți o parte dintre îngrijorările din timpul sarcinii, în momentul în care doctorul te poate ajuta în fază incipientă. Aceste teste înainte de sarcină nu numai că îți vor mări șansele de a rămâne însărcinată, dar te și vor ajuta să echilibrezi sănătatea sarcinii.

Cele mai comune teste și analize înainte de sarcină

Teste pentru infecții cu transmitere sexuală

Dacă ai avut vreodată relații sexuale neprotejate, trebuie să faci analize pentru a depista infecțiile cu transmitere sexuală, chiar dacă nu ai simptomele acestor afecțiuni. Doctorul va vrea să vadă dacă ai hepatita B, chlamydia sifilis sau virusul HIV (virusul imunodeficienței umane). Dacă nu poate obține aceste informații, medicul tău îți va recomanda o clinică ginecologică. Tratamentele făcute pentru infecțiile cu transmitere sexuală înainte de a concepe pot crește foarte mult șansele unei sarcini de succes.

Analize pentru colul uterin

Dacă ești programată la un control pentru colul uterin, cel mai probabil vei face un test Papanicolau. Este recomandat să-l faci înaintea sarcinii, deoarece modificările naturale ale colului uterin din timpul sarcinii fac interpretarea rezultatelor greoaie.

Analize de sânge

Dacă mergi la doctor înainte de a concepe un copil, iar doctorul este preocupat de faptul că s-ar putea să fii anemică, va recomanda un test de sânge. Acest lucru se datorează faptului că femeile care sunt anemice trebuie să ia câteodată suplimente de fier în plus, în timpul sarcinii, dar și înainte.

În cele din urmă, în funcție de originea și istoricul tău medical, doctorul poate recomanda teste genetice pentru:

Siclemie (sau anemia cu celule în seceră)
Talasemie (o formă moștenită de anemie)
Boli genetice comune întâlnite la evreii Ashkenazi, cum ar fi boala Tay-Sachs

Cu ce te poate ajuta testarea genetică?

Rezultatele testării genetice îți poate da o idee despre riscul transmiterii unei anumite gene cu probleme în organismul copilului tău. În cazul în care nici tu, nici partenerul tău nu aveți afecțiunea, cel mic nu va moșteni condiția. Dacă tu ești purtătoare, iar partenerul nu (sau invers), bebelușul nu va moșteni condiția. Iar dacă sunteți amândoi purtători, există o șansă de 25% ca bebelușul să moștenească gena problematică.

De asemenea, dacă nu ești sigură dacă ești sau nu imună la rubeolă, poți face un test de sânge pentru a verifica.

Dacă ai o afecțiune medicală, cum ar fi epilepsie, hipertensiune arterială, astm sau diabet, este important să mergi la doctor înainte de a rămâne însărcinată. Nu numai că este esențial ca aceste boli să fie ținute sub control în timpul sarcinii, dar unele medicamente folosite pentru aceste condiții pot avea un impact negativ asupra fătului. În acest caz, doctorul ar putea să îți sugereze un substitut pentru medicamentele care dăunează sarcinii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa