articol sponsorizat de

Infertilitatea – analizele care depistează cauza și ajută în demersul de a obține o sarcină

Cristina Călin, redactor
Analize care depistează cauzele infertilității

În prezent, datele statistice ale Eurostat arată că 1 din 4 cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Cauzele sunt multiple și au ca origine o serie de afecțiuni ale femeii, cât și ale bărbatului. Există o serie de analize care pot fi efectuate pentru depistarea acestora și, sub îndrumarea medicului ginecolog, unele pot fi tratate cu succes. Drumul este lung și adesea anevoios, însă rezultatul final este cel care contează.

Diagnosticul de infertilitate este stabilit dacă un cuplu nu poate obține o sarcină după un an de activitate sexuală regulată și neprotejată. Infertilitatea este cauzată de tulburări endocrine, infecții la nivelul aparatului reproducător, boli ale tiroidei sau afecțiuni imunologice, ce presupun prezența unor autoanticorpi care sunt sintetizați împotriva unor structuri proprii ale organismului.

Într-un procent destul de mic, infertilitatea este legată de cauze genetice.

Pentru 10% dintre cupluri, obținerea unei sarcini și nașterea unui copil reprezintă o provocare marcată de eșecuri frecvente. În cele mai multe cazuri, atunci când nu apare o sarcină după o perioadă lungă de timp, femeia este cea care merge la medic, pentru depistarea cauzelor și pentru investigații. „Totuși, cauzele infertilității sunt împărțite, probleme putând fi identificate la ambii parteneri, în egală măsură”, ne spune dr. Antoanela Curici, Director Medical Synevo România.

Disfuncții endocrine

În cazul disfuncțiilor endocrine, dacă ne referim la femei, vorbim în 30-40% din cazuri despre disfuncții ovulatorii, adică imposibilitatea de a obține un ovul sau un ovul funcțional, care să fie fertilizat în vederea obținerii unei sarcini.

Analizele recomandate de medicul ginecolog vizează teste de evaluare a rezervei ovariene, dar și teste pentru diagnosticul insuficienței ovariene și sindromului ovarelor polichistice, una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității.

În acest caz, trebuie efectuate teste specializate precum: testosteron total, testosteron liber, estradiol, progesteron, inhibina B, FSH, LH (hormonul luteinizat) hormoni secretați de glanda hipofiză ce controlează activitatea ovarelor, TSH, prolactina (care este tot un tip de hormon secretat de hipofiză a cărui secreție în exces duce la apariția infertilității) și/sau DHEA-S.

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de AMH scade continuu la femei, corelat cu diminuarea rezervei funcţionale ovariene. Scăderea sa este semnificativă cu câţiva ani înainte de o creştere evidentă a FSH (hormon de stimulare foliculară). Din acest motiv, prin efectuarea testului AMH, femeile pot identifica mai precis dacă perioada fertilă este în scădere şi de asemenea, pot avea informații despre începutul instalării perioadei de tranziţie către menopauză, în următorii 4 ani.

Progesteronul este un hormon steroid secretat de corpul galben ovarian, iar în timpul sarcinii, de către placentă. Este detectabil în concentrații foarte scăzute în faza foliculară, însă se observă o creştere a nivelului acestuia în ziua anterioară ovulaţiei; astfel, și progesteronul este un biomarker important pentru identificarea perioadei ovulatorii.

În cursul sarcinii se înregistrează o creştere progresivă a nivelului de progesteron, între săptămânile 9 şi 32, adesea atingând valori de 100 de ori mai mari, comparativ cu nivelul său anterior sarcinii. Concentraţia de progesteron este mai mare în caz de sarcină multiplă, comparativ cu sarcina unică. Progesteronul realizează transformarea mucoasei uterine, în vederea implantării intrauterină a ovulului fecundat. În timpul sarcinii progesteronul inhibă contracţiile miometrului și în același timp scade şi sensibilitatea la stimulii fiziologici ai contracţiei, asigurând astfel un nivel de “toleranță” față de extinderea progresivă a musculaturii corpului uterin, în cursul progresiei sarcinii. La nivelul glandelor mamare, progesteronul (împreună cu estradiolul) stimulează dezvoltarea componentei lor secretorii.

„Evaluarea în vederea identificării cauzelor de infertilitate ar trebui să includă și dozarea progesteronului, hormon important în menținerea unei sarcini.”

Dr. Antoanela Curici, Director Medical Synevo

Afecțiuni ale tiroidei

„Tiroida este una dintre glandele endocrine importante, care asigură o bună funcționare a ovarelor și testiculelor și deci, disfuncția sa ar putea afecta fertilitatea. Hormonii tiroidieni reglează metabolismul proteic, lipidic, glucidic sau energetic, asigurând astfel creșterea și dezvoltarea normală și armonioasă a organismului precum și a creierului, la copil’’, mai explică dr. Antoanela Curici. Orice disfuncție afectează și buna funcționare a ovarelor.

Până la data de 30.04.2022, profilul de afecțiuni tiroidiene este disponibil în centrele de recoltare Synevo cu o reducere de 15%.

Pentru a evalua funcția glandei tiroide sunt recomandate dozarea hormonilor: TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă). TSH este eliberat de la nivelul hipofizei și reprezintă un parametru foarte specific şi sensibil pentru controlul funcţiei tiroidiene, dar şi pentru detectarea şi excluderea unor afecţiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-tiroidian. Fracțiunea Total T3 este în principal responsabilă de acţiunile hormonilor tiroidieni la nivelul diverselor organe ţintă.

Determinarea FT4 este un element important în diagnosticul clinic de rutină. Niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni pot explica unele probleme de fertilitate, deoarece determină un risc crescut de avort spontan, de naștere prematură sau de alte complicații, şi pot, de asemenea, să afecteze dezvoltarea neurologică a fătului.

Infecțiile, cauză a infertilității

Infecţia cu Chlamydia reprezintă principala cauză de infertilitate, cu un procent semnificativ, de aproximativ 70% de femei asimptomatice, ceea ce face ca diagnosticul să fie greu de stabilit. În lipsa unui tratament, agentul patogen poate ascensiona spre tractul genital superior și va determina o serie de  complicații.

Printre acestea se numără anexita, endometrita și boala inflamatorie pelvină (BIP). Această patologie, destul de severă, se manifestă prin sensibilitate sau durere pelvină cronică, infertilitate de cauză tubară, sarcini extrauterine.

Alte microorganisme care pot produce infertilitatea sunt: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Candida si Treponema pallidum.

Aceste infecții sunt de cele mai multe ori asimptomatice sau acestea obiectivează simptome minime care sunt adesea ignorate. Astfel, se va ajunge în situația existenței unor infecții cronice, care netratate, în timp, pot duce la instalarea unor astfel de complicații. De asemenea, infecțiile de la nivelul tractului genital masculin sunt un factor de infertilitate.

Depistarea cauzelor infertilității la bărbați

În ceea ce privește infertilitatea masculină, investigațiile încep cu spermograma. Acest test este folosit pentru aprecierea numărului de spermatozoizi, a mobilităţii şi a morfologiei acestora. Spermograma indică nu numai numărul și calitatea spermatozoizilor, dar și capacitatea fecundantă a acestora. Odată cu spermograma, se pot efectua și dozări hormonale, cum sunt: testosteron total liber, estradiol, prolactina, inhibina B, TSH, LH, FSH, hormoni secretați de hipofiză, care controlează activitatea testiculelor.

„Chlamydia, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis sunt principalele microorganisme care determină tulburări de fertilitate, la bărbați. În plus, se recomandă recoltarea de probe biologice, în vederea efectuării de culturi bacteriene, deoarece anumite bacterii de la nivelul tractului genital masculin pot determina complicații care afectează producția de spematozoizi’’, mai spune dr. Antoanela Curici.

Cum trebuie să se pregătească pacienții pentru analize

Majoritatea analizelor (dozări hormonale, anticorpi) necesare pentru depistarea cauzelor infertilității sunt realizate din sânge. Testele pentru identificarea unor microorganisme se efectuează din secreție genitală: uretrală, vaginală sau cervicală.

Dr. Antoanela Curici mai precizează faptul că „după ce o infecție a fost diagnosticată și medicul ginecolog sau urolog a administrat tratamentul corespunzător, este importantă monitorizarea eficienței acestuia, astfel după o perioadă de 2-3 săptămâni de la terminarea tratamentului se recomandă repetarea analizelor”.

Testele pentru evaluarea funcției tiroidiene ar trebui să fie efectuate anual. Pentru dozarea anumitor hormoni sexuali (estradiol, progesteron, FSH, LH), este importantă perioada, în cadrul ciclului menstrual, în care aceștia sunt determinați. Dacă pe baza investigațiilor paraclinice și clinice a fost stabilit un diagnostic și/sau recomandat un tratament, este foarte importantă monitorizarea în dinamică a acestor parametri, pentru verificarea eficienței tratamentului instituit. Pentru unele afecțiuni se recomandă testare periodică, în funcție de tratamentul administrat, iar frecvența este decisă de medicul ginecolog.

Dacă rezultatele analizelor de mai sus sunt în parametri normali, se recomandă efectuarea unui test genetic denumit cariotip (analiza de cromozomi în sânge). Acesta evaluează cauze genetice de infertilitate, care afectează un total de 10-15% dintre cuplurile infertile. Se recomandă cariotipul din sânge periferic prin care se pot detecta anomalii cromozomiale, se identifică numărul de cromozomi sau anomaliile numerice ale acestora, precum și unele modificări structurale care sunt asociate cu infertilitate sau cu risc de a obține un făt cu malformații sau cu anomalii cromozomiale.

„În mod normal, plecăm de la premiza că ambii parteneri sunt sănătoși, că aceștia pot procrea și aduce pe lume un copil sănătos. Dacă după o perioadă de un an nu se obține o sarcină, medicul trebuie să solicite aceste investigații, în vederea determinării cauzelor. Acestea sunt efectuate treptat, începând cu evaluarea în vederea depistării eventualelor disfuncții endocrine, apoi a afecțiunilor infecțioase și, în final, a unor posibile cauze genetice. Descoperirea cauzelor se face respectând ordinea frecvenței bolilor care determină infertilitatea”.

Dr. Antoanela Curici, Director Medical Synevo

Analizele pentru depistarea cauzelor infertilității se fac la îndrumarea medicului ginecolog, iar un prim set ar trebui realizat înainte ca partenerii să dorească să devină părinți, pentru a evalua starea de sănătate a aparatului reproducător, la ambii parteneri.

Pachetul general de analize pentru femei gândit de medicii Synevo, alături de alte investigații clinice, poate depista boli în stadii incipiente. Până la data de 30.04.2022, profilul de analize beneficiază de o reducere de 15%, atât online, cât și direct, la deplasarea în centrele de recoltare Synevo.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa