5 motive pentru a slăbi înainte de a rămâne gravidă

Ramona Dinescu

Înainte de a rămâne gravidă este indicat să ai un indice de masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9, valorile setate ca fiind normale de către specialiștii în nutriție. O greutate prea mare înainte de sarcină poate duce la infertilitate și la o sumedenie de probleme în sarcină.

Se spune că a fi însărcinată și a aștepta momentul nașterii este unul dintre cele mai frumoase sentimente, lucru pe care aș putea să-l confirm și eu, mamă de doi copii. Ceea ce nu se discută foarte des este faptul că o sarcină poate fi destul de dificil de dus, mai ales dacă viitoarea mamă este supraponderală.

Iată cinci motive foarte bune pentru care ar trebui să slăbești înainte de a rămâne însărcinată, motive evidențiate și de Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

Dacă slăbești înainte de a rămâne gravidă, ai mai multe șanse să rămâi gravidă

Femeile supraponderale au tendința de a avea mai multe probleme legate de conceperea unui copil decât cele cu greutate normală. Specialiștii recomandă o cură de slăbire pentru a pierde câteva kilograme înainte de a încerca să rămâi însărcinată pentru a-ți crește șansele de reușită.

Dacă vrei să slăbești, vei reuși mâncând mai sănătos. Alimentele sănătoase aduc o mulțime de beneficii organismului și sănătății și sporesc șansele de a concepe un copil. Implică-l și pe partenerul tău în acest regim alimentar sănătos, chiar dacă nu are nevoie să slăbească. Alimentația sănătoasă ajută la creșterea numărului și calității spermatozoizilor.

Dacă slăbești acum, vei lua mai puțin în greutate în timpul sarcinii

Este normal să te îngrași în timpul sarcinii, însă acest normaleste încadrat între 9 și 15 kilograme. Dacă ești deja supraponderală, vei avea tendința de a te îngrășa și mai mult în timpul sarcinii.

Slăbește înainte de a rămâne însărcinată pentru a preveni acest lucru. Începi să mănânci mai puțin și mai de calitate și în felul acesta îți vei obișnui organismul cu o rutină sănătoasă de care va avea nevoie și în sarcină. Și nu te folosi de vorba aceea care spune să mănânci cât pentru doi, căci nu este deloc adevărată. În sarcină ai nevoie de un surplus de 100-300 de calorii pe zi, față de rația normală.

Dacă slăbești înainte de a rămâne gravidă, vei purta sarcina mai ușor

O supragreutate poate pune destul de multă presiune asupra unei sarcinii. În condiții normale, în ultima parte a sarcinii, mai exact în trimestrul al treilea, corpul duce cu greu sarcina. Apar dificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală. Începi de acum să slăbești și fă cât mai mult sport. În felul acesta îți vei tonifia musculatura. Cele mai recomandate exerciții sunt cele care întăresc musculatura gâtului și a spatelui, aici apărând cel mai adesea durerile în sarcină.

Eviți posibilele complicații ce pot apărea la naștere

Femeile supraponderale prezintă un risc crescut de dezvolta complicații la naștere, față de cele care au o greutate normală. Riscul principal cu care te-ai putea confrunta fiind supraponderală este acela de a naște prin cezariană. Deși multe femei nasc prin cezariană, trebuie să te gândești că este totuși o operație chirurgicală ce implică anumite riscuri. De asemenea riști să suferi de preeclampsie sau diabet gestațional. În plus, femeile supraponderale au tendința de a naște copii mai mari, iar întreg procesul de naștere poate aduce după sine mai multe complicații decât în cazul unei viitoare mame cu greutate normală.

Dacă vei slăbi înainte de a rămâne gravidă, vei slăbi mai ușor și după naștere

Marea provocare pentru orice femeie, după naștere, este să reușească să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Ecuația este simplă: cu cât ai mai puține kilograme de slăbit, cu atât le vei da jos mai repede. Așadar, încă un motiv să-ți începi sarcina cu o greutate mai mică. Femeile supraponderale au tendința de a reține mai multă apă în organism și suferă de o încetinire a metabolismului. Acestea pot fi prevenite dacă slăbești înainte de a rămâne însărcinată.

Acestea sunt motivele, așa că nu ne mai putem găsi scuze. Slăbește înainte de a rămâne gravidă și bucură-te de sarcină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa