Proiect de educație la naștere susținut de

Ce întrebări trebuie să puneți neonatologului, primul medic din viața copilului

Neonatologul îngrijește copilul în primele 28 de zile, perioadă în care se produc mai multe modificări de adaptare la viața extrauterină.

Theodora Fintescu, redactor
În discuția cu neonatologul vei afla detalii importante despre modul în care va fi îngrijit copilul imediat după naștere.

În prima lună de viață, bebelușul trece prin transformări uimitoare, iar neonatologul este medicul care-i urmărește îndeaproape dezvoltarea. Îl poți cunoaște și înainte de naștere, lucru recomandat mai ales dacă ai o sarcină cu riscuri, dar nu numai în aceste situații. Neonatologul are un rol extrem de important atât în viața celui mic, cât și al proaspetei mame.  

Între neonatolog și pediatru se fac adesea confuzii și pe bună dreptate, pentru că neonatologia este o specialitate medicală relativ nouă în România – apărută în anii 1990. În fond, ambele au același obiectiv: dezvoltarea armonioasă a copilului. Doctorul Daniela Popescu este atât Medic Primar și Șef de Secție Neonatologie la Spitalul Premiere din Timișoara, cât și Medic Specialist Pediatrie

Confuzia care se face uneori între cele două specialități nu este complet eronată, spune dr. Popescu. „Pediatria este medicina copilului. Când spunem pediatru, spunem, de fapt, medic de copii. Odată cu evoluția medicinei, a fost nevoie ca această medicină a copilului să se împartă și ea în specialități, așa cum s-a împărțit și medicina adultului. Astfel, au apărut neurologia pediatrică, endocrinologia pediatrică, nefrologia pediatrică, gastroenterologia pediatrică, ortopedia pediatrică s-a desprins de chirurgia pediatrică și sunt locuri în care există neurochirurgie pediatrică. Evoluția științei și cantitatea enormă de informații noi care apar au făcut ca această medicină a copilului să se subdivizeze”, explică medicul neonatolog și pediatru.  

Neonatologia este una dintre aceste subdiviziuni și presupune îngrijirea copilului nou-născut în primele 28 de zile. De ce exact 28 de zile? Pentru că, în acest interval de timp, copilul are anumite particularități și trece prin diverse fenomene de adaptare de la viața intrauterină, care este reprezentată de un mediu acvatic, la un mediu nou de viață, aerian, extrauterin, mai spune medicul.

Cursurile prenatale la care participă multe viitoare mame acum, dar și implicarea medicilor de familie au făcut ca ele să afle încă din timpul sarcinii despre rolul și importanța neonatologului la naștere. Au aflat că neonatologul este cu totul și cu totul altceva decât obstetricianul și decât pediatrul care va urmări copilul de-a lungul vieții. 

Asist. univ. dr. Daniela Popescu, Medic Primar Neonatologie și Medic Specialist Pediatrie, Spitalul Premiere din Timișoara 

Dacă după externarea din maternitate, în prima lună de viață a nou-născutului, apar probleme pentru care vrei să consulți un specialist, tot neonatologul este în măsură să te ajute. La fel ca medicul Daniela Popescu, mulți neonatologi au specializare și în pediatrie, așa încât poți merge mai departe alături de cel care a urmărit copilul din primele sale clipe de viață.  

„Îngrijirea prematurilor este o artă” 

În grija neonatologului sunt atât bebelușii sănătoși, cât și cei care vin pe lume cu probleme de sănătate sau înainte de termen. Ei pot avea nevoie de multe luni de spitalizare și neonatologul este cel care le oferă aceste îngrijiri până la recuperarea lor completă. „Aici este marea provocare în neonatologie. Cu cât a evoluat mai mult medicina, cu atât a scăzut vârsta de gestație de la care se recuperează prematurii. În consecință, a fost nevoie de oameni care să aprofundeze această mică, dar foarte importantă parte din pediatrie. Alimentația și ventilația prematurilor sunt descrise în toate studiile ca o artă. Când copilul este prematur, se prelungește perioada în care este îngrijit de neonatolog. Sunt copii născuți la 28 de săptămâni care își petrec primele 3-4 luni din viață în secția de neonatologie a maternității”, spune dr. Daniela Popescu.  

„Neonatologia se află la granița dintre trei specialități medicale: obstetrică, pediatrie și terapie intensivă. Neonatologul trebuie să dețină atât informații teoretice, cât și abilități practice din toate cele trei domenii. Dacă vrei să fii un bun neonatolog, trebuie să știi și obstetrică, de terapie intensivă nici nu mai discutăm, dar și pediatrie – ca să înțelegi mecanismele de funcționare ale copilului”.  

Asist. univ. dr. Daniela Popescu, Medic Primar Neonatologie și Medic Specialist Pediatrie, Spitalul Premiere din Timișoara 
Copiii fără probleme medicale părăsesc maternitatea în două, trei zile și revin ulterior la un control de rutină.

Când are loc prima întâlnire cu neonatologul? 

În cele mai multe cazuri, prima întâlnire cu neonatologul are loc la naștere, dar recomandat ar fi ca, în cazul sarcinilor cu riscuri, să existe o discuție între gravidă și neonatolog încă din timpul sarcinii. Întâlnirea poate fi intermediată de medicul obstetrician care urmărește sarcina. „Noi așa procedăm în clinica privată. Este o procedură pe care o practicăm de mulți ani. Obstetricienii ne anunță și pe noi despre pacienta care urmează să nască și apoi stabilim o întâlnire cu aceasta dacă există aspecte pe care trebuie să i le comunicăm înainte. În mod normal, această consultație prenatală are loc fizic, dar pandemia de coronavirus ne-a cam încurcat și nu am mai avut o comunicare directă cu pacientele în ultimul an. Ne-am adaptat situației și am comunicat telefonic sau în sistem online”, spune dr. Daniela Popescu. 

Sunt situații în care consultația prenatală are loc împreună cu obstetricianul, neonatologul și viitoarea mamă. În cazul unei sarcini cu tripleți, de exemplu, când aproape sigur nașterea se va produce prematur, o discuție înainte de naștere va pregăti viitoarea mamă pentru ceea ce o așteaptă.

„Am fost în situația de a face echipă cu obstetricianul și de a-i explica viitoarei mame importanța amânării cât mai mult a momentului nașterii și posibilele complicații care pot apărea la naștere sau imediat după. Sunt și cazuri în care ne întâlnim separat cu mamele”, potrivit medicului neonatolog. Este ideal ca același neonatolog să participe la naștere însă depinde de disponibilitatea sa în momentul declanșării nașterii. În maternitățile private poate fi solicitat un neonatolog anume, cu un cost suplimentar. 

Când copilul nu se naște cu o greutate optimă sau are diverse probleme, poate fi necesar ca el să stea în incubator pentru o perioadă.

Ce întrebări ar trebui să-i pui neonatologului 

Dacă naști natural și nu ai o sarcină cu riscuri, vei avea prima întâlnire cu neonatologul în perioada travaliului, după ce ajungi la maternitate. Dacă nașterea se face prin cezariană, vei cunoaște neonatologul în ziua intervenției. Acesta va veni să te cunoască și îți va explica ce se va întâmpla cu bebelușul imediat după naștere și pe durata spitalizării.

„Acestea sunt informații importante, pe care orice viitoare mamă trebuie să le cunoască. La prima întâlnire, le explicăm ce măsuri de îngrijire le acordăm bebelușilor imediat după naștere și, apoi, în cele 3-4 zile petrecute în spital, dacă nu sunt probleme, desigur că vizita medicală a nou-născutului se efectuează de două ori pe zi, dimineața și seara, că vor primi susținere în procesul de alăptare și că le vom instrui înainte de plecare asupra îngrijirii nou-născuților acasă”, detaliază medicul Daniela Popescu.   

Iată câteva întrebări pe care ar trebui să i le adresezi neonatologului dacă nu ți-a răspuns deja la ele în prima discuție: 

Clinica/spitalul dispune de terapie intensivă pentru nou-născuți? 

Chiar dacă ai avut o sarcină fără probleme și investigațiile din timpul acesteia nu au semnalat nereguli, există riscul ca adaptarea bebelușului la viața extrauterină să nu decurgă așa cum ți-ai dori. De aceea, este important să știi dacă unitatea medicală pe care ai ales-o pentru naștere este pregătită pentru o urgență. Nu toate clinicile și spitalele dispun de o unitate de terapie intensivă pentru nou-născuți și specialiști pregătiți pentru îngrijirea unor patologii complexe. Acestea transferă nou-născuții către alte unități medicale, iar neonatologul trebuie să vă explice procedura pentru astfel de situații.  

Mă pot bucura, împreună cu bebelușul meu, de „ora magică”? 

„Ora magică” se referă la prima oră din viața nou-născutului, când este așezat pe pieptul mamei, în contact direct cu pielea acesteia (skin to skin). Studiile au demonstrat că adaptarea copilului la viața extrauterină este mult mai bună când este pus imediat în contact cu mama lui. Aceasta, la rândul ei, se recuperează mai ușor după naștere, lactația i se instalează mult mai repede și, nu în ultimul rând, relația afectivă cu bebelușul se stabilește mult mai ușor și mai profund.  

„«Ora magică» are beneficii incontestabile și a devenit o preocupare a mămicilor de acum, dar pentru noi, neonatologii, este mult mai important «minutul de aur». Sunt două lucruri extrem de importante, dar care vin într-o anumită cronologie: întâi este «minutul de aur» și apoi «ora magică». «Minutul de aur» este primul minut de viață al copilului, în care rolul neonatologului este esențial dacă nou-născutul nu are o stare bună la naștere. Din păcate, statisticile spun că circa 10% dintre nou-născuți au nevoie de intervenția noastră. Ne bucurăm că majoritatea, 90%, au o evoluție bună la naștere și nu necesită manevre speciale de reanimare din partea noastră. Prin urmare, eu aș concluziona așa: pentru copiii care nu au nevoie în acel «minut de aur» de noi, de neonatologi, «ora magică» este esențială. Noi o practicăm în spital dacă bebelușul este bine la naștere”, spune dr. Daniela Popescu.  

În cazul nașterii prin cezariană, „ora magică” este mai greu de pus în practică. Medicul obstetrician nu poate așeza nou-născutul direct la pieptul mamei, așa cum ar face după o naștere naturală. Ca orice intervenție chirurgicală, cezariana se efectuează într-un mediu steril, iar pieptul mamei se află dincolo de câmpul steril. De aceea, după tăierea cordonului ombilical, obstetricianul așază bebelușul pe masa pregătită de neonatolog și continuă intervenția. Neonatologul curăță bebelușul, îi toaletează bontul ombilical și abia apoi poate fi pus în contact direct cu mama. Pentru că nu poate fi așezat pe piept în timpul intervenției, nou-născutul este așezat în contact cu fața, cu gâtul și zona superioară a toracelui.  

Ce semnificație are „nota” primită la naștere? 

Orice copil primește o „notă” la naștere, indiferent dacă se naște natural sau prin cezariană. În termeni medicali, vorbim despre scorul Apgar, care se acordă nou-născutului în funcție de 5 parametri: culoare, respirație, bătăi cardiace, tonus și grimase. Dacă toate acestea sunt în parametri, neonatologul acordă câte două puncte pentru fiecare. 

Mamele se îngrijorează adesea când bebelușul lor nu primește nota 10, nota maximă, dar, în cele mai multe cazuri, nu au motive. Este bine să întrebe neonatologul imediat după naștere ce semnificație are „nota” primită.

Scorul Apgar este prima notă a bebelușului, dar aceasta nu înseamnă că îi va lumina sau îi va umbri viața. El ne arată cum a ieșit din burtică și cum se adaptează în primul minut de viață. Cu nota 8 la naștere, copilul poate să fie premiantul școlii. Am avut copii cu Apgar 1 care sunt acum perfect sănătoși. Am avut un caz de dezlipire de placentă, când bebelușul avea doar câteva bătăi cardiace, a fost reanimat corect și intubat rapid la naștere, iar la o oră de viață era stabil”, ne-a povestit dr. Daniela Popescu.  

Nota 9 la naștere nu este alarmantă. În cele mai multe cazuri, când bebelușii iau nota 9, au mâinile și picioarele albastre, cum spun mamele, adică prezintă acrocianoză (cianoza extremităților). Ea ne determină să le acordăm copiilor doar 1 punct pentru culoare, în loc de 2. Acrocianoza este oarecum normală la naștere, copilul nu este cu nimic mai prejos. Nota 9 pentru acrocianoză nu reprezintă mai nimic, diferența este nesemnificativă.  

Asist. univ. dr. Daniela Popescu, Medic Primar Neonatologie și Medic Specialist Pediatrie, Spitalul Premiere din Timișoara 

Cât de repede pot alăpta? 

Majoritatea maternităților publice și private încurajează acum alăptarea exclusivă, dar este bine să comunici totuși neonatologului tău că dorești acest lucru. Mamele care aleg varianta de alăptare exclusivă își primesc bebelușul la scurt timp după ce ajung în salon, indiferent dacă au născut natural sau prin cezariană. 

„Suntem adesea întrebați în spital dacă oferim bebelușilor suplimente de lapte praf. Nu sunt adepta alimentării cu lapte praf și cu biberonul și nu îmi doresc acest lucru, dar sunt câteva situații speciale în care trebuie să recurgem la aceste metode, cum este aceea a bebelușilor născuți prematur care nu au puterea să realizeze alăptarea exclusivă, a nou-născuților care ajung în terapie intensivă, a celor cu hipoglicemie etc. Un prematur de 30-32 de săptămâni nu poate fi alimentat la sân pentru că el nu își poate coordona cele 3 reflexe: supt, deglutiție (înghițit) și respirație. El poate fi pus la sân pentru stimularea lactației mamei și pentru psihicul ei, însă trebuie atent urmărit în această perioadă deoarece există pericolul să se înece. Dacă mama are lapte, aceasta se mulge și noi îi oferim bebelușului laptele matern, iar dacă nu, va primi formulă de lapte specială pentru prematuri”, explică medicul neonatolog. 

Ce analize li se fac nou-născuților în spital? 

Majoritatea maternităților, publice sau private, efectuează nou-născuților o hemoleucogramă, grupa de sânge, Rh-ul și analize de biochimie pentru a determina valoarea bilirubinei (care arată intensitatea icterului), probe renale, hepatice și proteina C reactivă (poate semnala dacă bebelușul are o infecție). La acestea se adaugă testele de screening pentru tulburări metabolice. În România, există un program național prin care toți nou-născuții sunt testați gratuit pentru hipotiroidism congenital și fenilcetonurie.  

În maternitățile private, se poate efectua un screening metabolic extins, care cuprinde un număr mult mai mare de boli. „În spitalul nostru, există posibilitatea de a efectua un screening extins prin care se testează 40 de boli rare”, spune dr. Daniela Popescu.  

O investigație foarte importantă care se efectuează tuturor nou-născuților este screeningul auditiv. „Depistarea timpurie a unei hipoacuzii congenitale este extrem de importantă pentru că acel copil va primi un implant cohlear la o vârstă fragedă, astfel încât integrarea lui socială va fi perfectă și recuperarea va fi rapidă față de copiii care nu sunt diagnosticați la timp. Când copilul este dus târziu la audiolog, recuperarea este mult mai grea”, potrivit medicului Daniela Popescu.  

Ce vaccinuri și tratamente va primi bebelușul meu în spital? 

Toți bebelușii primesc după naștere vitamina K, al cărei rol este esențial în coagularea sângelui. Nou-născuții au în mod fiziologic un nivel scăzut de vitamina K în organism. Flora lor intestinală redusă nu permite sinteza acestei vitamine în cantitate suficientă în primele luni de viață. În plus, nou-născuții au un deficit de factori de coagulare dependenți de vitamina K datorită incapacității tranzitorie de sinteză a ficatului. Deficitul de vitamina K poate provoca boala hemoragică a nou-născutului, o suferință care îi pune viața în pericol. Rezultatul poate fi devastator: hemoragii digestive, cerebrale și chiar deces. Vitamina K este administrată pe cale injectabilă, în acest mod fiind absorbită mai bine.  

Primul vaccin pe care îl primește bebelușul tău este cel antihepatitic B (HEP-B). El se administrează în primele 24 de ore de la naștere. Apoi, va primi vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), care se efectuează după 2 zile de viață și peste 2.500 de grame. Următorul vaccin se administrează la 2 luni, în cabinetul medicului de familie.  

Cum îngrijesc bebelușul acasă? 

Zilele petrecute în spital ar trebui să clarifice majoritatea întrebărilor cu privire la îngrijirea nou-născutului, astfel încât să poți pleca acasă cu toate informațiile de care ai nevoie și cu încrederea să te vei descurca. Ce presupune alimentația la cerere, cum se face igiena bebelușului, informații despre aspectul laptelui matern și modificările firești pe care le suferă în primele zile de la naștere – toate acestea sunt lucruri pe care ar trebui să le afli din maternitate.  

„Informația despre îngrijirea nou-născutului este foarte multă. Dacă o lași pe toată spre sfârșit, înainte ca mama să plece acasă cu bebelușul ei, o copleșești cu informațiile și nu mai reține nimic. Am încercat mai multe metode și am constatat că, oferind informații „cu lingurița”, în fiecare zi câte ceva, mamele acumulează mai ușor.  În prima și în a doua zi, le povestim mai mult despre alăptare: cum trebuie să atașeze copilul la sân, despre faptul că trebuie să-i ofere alimentația la cerere, că nu trebuie să înceapă diversificarea decât după vârsta de 6 luni. Înainte ca mama să plece acasă cu bebelușul, asistentele noastre le arată în salon cum se realizează igiena bebelușului: cum se curăță urechile, ochii, nasul, gura, cum se îngrijește bontul ombilical, cum se pune scutecul, cum se îmbracă și dezbracă. Mai repetăm și noi odată cu ele înainte de externare”, mai spune dr. Daniela Popescu. 

În zilele petrecute în spital, ar trebui să discuți cu neonatologul bebelușului tău orice neclaritate pe care o ai cu privire la îngrijirea lui. Este important să deții toate informațiile de care simți că ai nevoie pentru a pleca acasă cu încrederea că te vei descurca foarte bine în noul tău rol de mamă.  

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să îi cunoști pe neonatologii din Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, accesând ACEASTĂ categorie și să le înțelegi meseria citind și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa