Viitoarele mame sunt apropiate de medicul lor obstetrician și îi cunosc bine rolul, dar echipa medicală din momentul nașterii include și alți specialiști. Neonatologul și anestezistul au roluri la fel de importante, deși poate mai puțin cunoscute. Aflăm în continuare cum contribuie fiecare la starea de bine a mamei și a bebelușului.
În cele 9 luni de sarcină, medicul obstetrician este cel care are grijă atât de viitoarea mamă, cât și de bebelușul ei atâta timp cât el se află în burtică. De multe ori, relația dintre obstetrician și viitoarea mamă este mai îndelungată de atât, fiindcă acesta poate fi specialistul care a pregătit-o pentru sarcină. Fie că a tratat-o pentru diverse probleme medicale, fie că a ajutat-o cu tratamente de fertilitate, cert este că obstetricianul are uneori o contribuție importantă la obținerea sarcinii, iar cei doi creează o legătură puternică.
Sunt cazuri în care același medic a monitorizat mai multe sarcini la aceeași pacientă și relația dintre cei doi poate dura de mulți ani. Obstetricianul devine astfel o persoană importantă din viața viitoarei mame. În schimb, contactul cu medicul neonatolog și cu cel anestezist (când este cazul) se întinde pe o perioadă destul de scurtă și se întâmplă uneori ca prima întâlnire să aibă loc abia în momentul nașterii.
De altfel, rolul neonatologului nu este foarte bine cunoscut în rândul viitoarelor mame. „De multe ori, mămicile cred că de bebeluș se va ocupa tot medicul obstetrician. Specialitatea noastră este o ramură cu punct de plecare din specialitatea de pediatrie”, explică dr. Laura Bîgiu, șeful secției de neonatologie de la Spitalul Regina Maria Brașov.
Care este rolul obstetricianului
Medicul obstetrician are grijă atât de viitoarea mamă în timpul sarcinii, cât și de bebelușul ei: se asigură că mama este sănătoasă și că bebelușul se dezvoltă normal, conform vârstei sarcinii, prin diferite metode de investigare: examen clinic general, palpare, măsurători externe, ecografie și altele, de la caz la caz. „Rolul obstetricianului este și de a evalua factorii de risc ce apar în timpul sarcinii, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, precum și de a trata eventuale afecțiuni, astfel ca bebelușul să ajungă să se nască în condiții de siguranță”, potrivit medicului Laura Bîgiu.
În sala de nașteri sau în sala de operații dacă vorbim despre cezariană, obstetricianul trebuie să formeze o echipă cu medicul neonatolog, dar și cu anestezistul. Fiecare dintre acești specialiști are un rol la fel de important, dar obstetricianul este cel care cunoaște cel mai bine afecțiunile întâlnite în familia viitoarei mame, precum și bolile de care suferă aceasta.
„Toată patologia înainte de sarcină, cu sau fară tratament, trebuie menționată în istoricul unei sarcini. De asemenea, analizele paraclinice și investigațiile ecografice care se realizează periodic în sarcină sunt importante pentru a contura următorii pași necesari în îngrijirea mamei și a copilului. «Dosarul de sarcină» se constituie pe parcursul întregii perioade gestaționale și totul se îndosariază și se păstrează. Aceste informații medicale, adunate pe parcursul unei sarcini de către medicul obstetrician, sunt transmise către medicul anestezist și către medicul neonatolog”, explică în continuare dr. Bîgiu.
„Echipa obstetrician-neonatolog-anestezist este bine sudată și se bazează pe informațiile clare și precise oferite de fiecare dintre membrii echipei, care, în urma controalelor medicale și anamnezelor repetate ale viitoarei mămici, vor trasa un istoric medical bine stabilit. Fiecare membru din echipă este indispensabil”.
Dr. Laura Bîgiu, medic primar neonatolog, șeful secției de neonatologie de la Spitalul Regina Maria Brașov
Care este rolul neonatologului
Medicul neonatolog participă alături de obstetrician la naștere și se asigură că bebelușul are o stare bună de sănătate când vine pe lume. Acesta verifică dacă respiră bine, dacă are o colorație bună și un tonus bun. Când totul este în regulă, el recomandă ca bebelușul să rămână pe burtica mamei, în contact direct cu pielea (skin to skin). „Acest gest creează acea legătură magică pe care nu o putem descrie în cuvinte, doar o putem simți, între mamă și copilașul ei. De cele mai multe ori, chiar după naștere, bebelușul plânge, iar când mama îl ține în brațe, se liniștește”, povestește medicul neonatolog.
Sunt și situații în care bebelușul nu respiră bine imediat după naștere, nu se colorează corect și are anumite probleme, cum ar fi prematuritatea. În aceste cazuri, medicul neonatolog are un rol deosebit de important în îngrijirea nou-născutului. „Acesta va fi plasat pe masa radiantă prezentă în sala de nașteri, iar neonatologul va asigura permeabilitatea căilor respiratorii și va iniția manevrele de resuscitare dacă sunt necesare. Aceste lucruri se întâmplă mai rar, dar nu sunt de neglijat. Majoritatea nou-născuților se nasc sănătoși”, spune dr. Laura Bîgiu.
La un minut și, apoi, la 5 minute de viață ale bebelușului, medicul neonatolog îi acorda o notă, denumită medical scor Apgar, prin care îi sunt evaluate culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația. Aceste repere ajută medicul să decidă o conduită terapeutică adecvată.
Evaluările nou-născutului nu se încheie însă aici. Până la externare, el este monitorizat zilnic și evaluat din punct de vedere medical. Neonatologul este specialistul care face toate aceste evaluări, cu scopul de a depista eventuale suferințe ale nou-născutului. Medicul urmărește postura și tonusul bebelușului, culoarea și aspectul pielii, funcțiile cardiovasculară, respiratorie și digestivă, poziția membrelor și starea sa generală.
Neonatologul are și un alt rol, la fel de important: acesta consiliază mamele cu privire la îngrijirea nou-născutului după externare: alăptarea, îngrijirea pielii și a bontului ombilical, baia, monitorizarea greutății, a diurezei, a scaunelor, a temperaturii corporale, precum și recunoașterea semnalelor de alarmă care trebuie să trimită părinții la medic cu bebelușul.
Rolul neonatologului la terapie intensivă
În rarele situații în care nou-născutul are nevoie de terapie intensivă, tot neonatologul este specialistul care îi acordă îngrijirile medicale necesare. În secțiile de terapie intensivă neonatală, bebelușii necesită o atenție specială. Aici le sunt monitorizate în permanență funcțiile vitale cu ajutorul monitoarelor și a aparaturii specifice care există în astfel de secții și le sunt administrate tratamente în funcție de patologia fiecăruia.
Când bebelușii se nasc fără probleme de sănătate, interacțiunea părinților cu neonatologul nu este îndelungată. Ea se limitează la cele câteva zile de spitalizare și în prima lună de viață, pentru ca apoi, îngrijirea bebelușului să fie preluată de medicul pediatru. Legături speciale se creează între părinți și neonatologi atunci când bebelușii se nasc cu probleme respiratorii sau cu malformații ori vin pe lume prematur și necesită terapie intensivă și monitorizare mai îndelungată. Pentru că trec împreună prin momente dificile, de cumpănă, aceste legături care se creează între medic și părinți devin foarte puternice.
„Emoțiile ne copleșesc deopotrivă și devin amintiri pe care nu ai cum să le uiți. Ziua în care se externează un bebeluș care a trecut printr-o suferință, care a fost o perioadă dependent de tuburi, ace, catetere, sonde, monitoare și care ajunge în brațele mamei fără a mai depinde de nimic în afara mamei sale este foarte emoționantă pentru toți din secție. Toți vrem să prindem momentul când bebelușul pleacă acasă în brațele mamei și să ne bucurăm de el. Aceste momente sunt absolut impresionante! Multe mămici care au trecut prin terapie intensivă ne spun că nu și-ar fi închipuit cât de important este rolul medicului neonatolog”, potrivit medicului Laura Bîgiu.
Când se întâlnește echipa de la naștere
Unele maternități stabilesc o întâlnire prenatală între gravidă, obstetrician și neonatolog, în ultimul trimestru de sarcină. Mai ales dacă vorbim de o sarcină cu risc, această discuție este foarte importantă pentru a preîntâmpina eventuale probleme la naștere.
„La acest consult, este trecut în revistă istoricul sarcinii și se discută cu viitoarea mămică despre ceea ce urmează: nașterea, îngrijirea medicală și de rutină a nou-născutului. Neonatologul adaptează discuția cu mama în funcție de vârstă gestațională a sarcinii, istoricul medical al mamei și al sarcinii, modalitatea de naștere, numărul de feți, rezultatele morfologiei fetale. Este important dialogul cu viitoarea mămică despre ce urmează să se întâmple în timpul nașterii și imediat după naștere. Sunt o serie de proceduri medicale prin care bebelușul trece și este important ca mama să înțeleagă ce se întâmplă cu el pe durata spitalizării”, explică medicul neonatolog.
În alte maternități, această întâlnire prenatală nu se practică. În acest caz, medicul obstetrician transmite neonatologului și anestezistului informațiile medicale adunate pe parcursul sarcinii și discută, înaintea nașterii, despre riscurile care pot apărea.
Medicul anestezist evaluează istoricul gravidei. În funcție de patologia asociată, va îngriji viitoarea mamă în timpul și după naștere în cazul nașterii naturale sau pre- și postoperator în cazul nașterii prin cezariană. Înainte de naștere, are loc întotdeauna un consult preanestezic care ajută medicul să identifice factorii de risc asociați sarcinii și nașterii în vederea tratării eventualelor complicații care pot să apară.
„Există o serie de patologii asociate sarcinii, cum ar fi diabetul zaharat gestațional, hipertensiunea arterială indusă de sarcină, tulburările endocrine sau de coagulare a sângelui, infecțiile virale sau bacteriene care necesită tratament și monitorizare în dinamică. Altfel, aceste patologii ar putea pune în pericol viața mamei și a fătului”, explică dr. Bîgiu. Ele sunt tratate de medicul obstetrician, în colaborare cu medicul anestezist și, după caz, cu medici care aparțin altor specialități medicale.
Echipa medicală, formată din obstetrician, neonatolog, anestezist și, uneori, din medici cu alte specializări, adoptă împreună decizii care sunt vitale pentru mamă și bebeluș. Există sarcini cu risc pentru mamă și copil care necesită decizii importante, ce trebuie luate în timp util. „Formarea unei echipe care include părinții, obstetricianul, neonatologul și anestezistul este necesară pentru a asigura o naștere în condiții de deplină siguranță și, la nevoie, pentru acordarea îngrijirii medicale necesare. Cu alte cuvinte, un mediu sigur pentru mamă și copil”, conchide medicul neonatolog Laura Bîgiu.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să îi cunoști pe neonatologii din Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, accesând ACEASTĂ categorie și să le înțelegi meseria citind și următoarele articole:
- Ce se întâmplă în spatele ușilor de la neonatologie. Ce îngrijiri primește bebelușul tău imediat după naștere
- Ce întrebări trebuie să puneți neonatologului, primul medic din viața copilului
- Lupta pentru viață a micuțului Ion, care a stat patru luni la Terapie Intensivă Neonatală, la Spitalul Băneasa, și terapia inovatoare care i-a salvat viața