Proiect de educație la naștere susținut de

Dr. Dana Știube, neonatolog: „Mamele au un al șaselea simț. Cu copiii mei, eu m-am bazat foarte mult pe instinct”

Experiența de părinte a trei copii o ajută să le înțeleagă mai bine pe mamele micuților pacienți.

Oana Antonescu, redactor
Dr. Dana Știube le sfătuiește pe mămici să-și asculte instinctele și să nu se cramponeze de ceea ce citesc pe internet.

O mamă își „citește” cel mai bine propriul copil. Ea simte când ceva este în neregulă cu el. Trebuie doar să fie atentă la el și îl va îngriji mai bine decât oricine, spune dr. Dana Știube, neonatolog și mamă a trei copii. „Eu cred în simțurile mamelor. Nu trebuie să se streseze, ci doar să fie atente la bebelușii lor”, adaugă dr. Știube.

Un medic este dedicat nou-născuților pe care-i are în grijă. „De multe ori, ne dăm seama cu o zi înainte că starea unui bebeluș urmează să se deterioreze”, ne-a povestit dr. Dana Știube, medic neonatolog și pediatru la Spitalul Premiere din Timișoara, din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

Pentru aceasta este nevoie de experiență. De ani mulți de experiență în sălile de neonatologie, dar și de experiența proprie de mamă, alături de cei trei copii ai săi. „Din cărți citești teoretic ce se poate face și ce trebuie să observi la un nou-născut, dar trebuie să treacă ani până observi toate semnele și, foarte important, trebuie să le observi repede. Îmi dau seama acum cât de puține știam la început și câtă experiență am acumulat. Abia după o experiență de câțiva ani poți să «citești» foarte bine un nou-născut. Este inspirația aceea pe care ți-o dă experiența”, spune medicul Dana Știube.

„Și acum se nasc bebeluși care mă surprind”

Dr. Știube este neonatolog din 2003 și fiecare caz și-a pus amprenta asupra sa. Din fiecare a învățat câte ceva. A profesat în maternități publice și private, a tratat si nou-născuți cu probleme grave de sănătate, dar crede că nu este nici pe departe la apogeul experienței sale.

„Și acum se nasc bebeluși care ne surprind. În neonatologie înveți mereu. Nu știi niciodată ce bebeluș se naște și ce probleme are. Trebuie să întorci bebelușul pe toate părțile ca să-i descoperi eventuale probleme. Sunt malformații sau boli genetice rare pentru care trebuie să ne consultăm cu alți colegi medici. Este foarte important să ne împărtășim experiențele unii cu ceilalți. Oricând poate să mai apară ceva nou și, cu siguranță că, peste 10 ani vom ști mai mult și vom fi mai buni”, spune cu certitudine dr. Știube.

Bebelușul poate avea o problemă oriunde, așa că nu trebuie să ratezi nimic. Asta este neonatologia: oricând poți găsi ceva sau poți rata ceva dacă nu ești atent ori dacă nu ai norocul să prinzi unghiul potrivit”, spune dr. Dana Știube.

Atenția și minuțiozitatea sunt esențiale atunci când evaluezi un nou-născut.

„La primul băiat, am plâns trei zile încontinuu”

Cei trei băieți ai săi, de 12 ani, 6 ani și respectiv 3 ani, au ajutat-o să înțeleagă mult mai bine experiența nașterii și tumultul de emoții pe care îl aduce. „După naștere, mamele sunt foarte derutate și eu cred că ar avea nevoie de o consiliere psihologică bună. Toate suntem așa după naștere. Și eu am fost. Când a venit pe lume primul meu băiat, nu știu ce am avut, dar am plâns trei zile încontinuu. Nu m-am simțit prea bine nici fizic, dar la al doilea și al treilea băiat, a fost mai usor și m-am bucurat mult mai mult de experienta nașterii lor”, ne-a povestit dr. Știube.

Când are cazuri dificile de tratat, mărturisește că se poate detașa foarte bine și nu se pierde deloc în situații critice. Acasă, lucrurile stau complet diferit. Venirea pe lume a celor trei băieți i-a schimbat complet universul. 

„Se schimbă totul din momentul în care ai răspunderea unui copil. E de neimaginat! Ferească Dumnezeu să aibă ceva! Nu mă sperii dacă fac febră, dar mă panichez dacă sunt lucruri mai complicate. După primul copil, am crezut că va fi mai ușor, dar și cu al doilea, și cu al treilea, am fost la fel. Nu mi-a trecut. Și dacă mai fac doi copii, sigur nu mă schimb. Înțeleg foarte bine când mamele se panichează. De asta și pot să comunic bine cu ele. Le povestesc din experiența mea, vorbesc mult cu ele și încerc să le «resetez». Cu unele, reușesc, cu altele, nu”.

Dr. Dana Știube, medic primar neonatolog și pediatru la Spitalul Premiere din Timișoara, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

„Mama își simte mai bine decât oricine propriul copil”

Mamele moderne se informează mai mult decât cele din generațiile anterioare și acest lucru nu este întotdeauna benefic, în opinia medicului neonatolog. „Unele citesc cărți de genul «Mama și copilul» și vin cu idei echilibrate, dar altele citesc de pe diverse site-uri care nu au cele mai corecte informații sau ascultă ce spun alte mămici. Noi, medicii, încercăm să le spunem că nu toți copiii sunt la fel și nu trebuie să comparăm experiența noastră cu a altora. Le oferim o variantă echilibrată, medicală, dar alegerea este a lor, în cele din urmă”, spune dr. Știube.

De multe ori, atunci când învață mamele cum se îngrijesc corect bebelușii, trebuie mai întâi să le schimbe informațiile citite. Pericolul acestor informații eronate este că mamele își fac prea multe probleme și își ascultă mai puțin instinctele. Experiențele cu nou-născuții din terapie intensivă au convins-o pe dr. Știube să creadă foarte mult în instinctul de mamă.

„Dacă mama este foarte agitată când bebelușul ei este internat la terapie intensivă, suntem de zece ori mai atente la evoluția lui, pentru că este un risc mai mare să meargă prost. Mamele simt dacă nou-născutul nu evoluează bine și noi ne îngrijorăm când ele se agită foarte mult. Se confirmă întotdeauna, pentru că mamele simt”.

Dr. Dana Știube, medic primar neonatolog și pediatru la Spitalul Premiere din Timișoara, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria

Instinctul, mai mult decât cărțile și articolele de pe internet, poate ajuta mult o mamă să-și îngrijească bine bebelușul. „Cu copiii mei, eu m-am bazat foarte mult pe instinct și le spun mereu mamelor: «Aveți un al șaselea simț. O să îngrijiți foarte bine copilul. Trebuie doar să fiți echilibrate și atente la el». Clar, mama își simte mai bine propriul copil. Mai bine decât oricine. Cumva, tot încerc să le spun să stea liniștite, să se relaxeze și să se bucure de bebeluș, pentru că o să-l îngrijească bine. Nu au de ce să nu-l îngrijească bine. Ele își «citesc» cel mai bine propriul copil. Nimeni altcineva nu simte mai bine decât ele când se întâmplă ceva cu copilul”, spune dr. Dana Știube.

Faptul că este mamă o ajută să înțeleagă mai bine temerile și emoțiile mamelor aflate la început de drum.

Mamele trebuie să se bazeze mai mult pe instincte

Se întâmplă uneori ca mamele să găsească probleme acolo unde nu sunt și nu reușesc să se bucure de venirea pe lume a bebelușilor. În ultimii ani, mamele au devenit foarte îngrijorate că nu reușesc să alăpteze din prima clipă și se concentrează foarte mult pe acest aspect. Mai ales la prima naștere, există o latență de o zi-două din momentul nașterii și până la formarea lactației, spune dr. Știube.

„Eu le încurajez mereu spunându-le că laptele va veni, că trebuie să aibă răbdare, dar ele sunt dezamăgite că nu pot hrăni copilul la sân, că lucrurile nu decurg așa cum și-ar dori ele. Le povestesc din experiența proprie, pentru că nici eu nu am avut lactație de la început la prima naștere. I-am dat primului băiat formulă de lapte praf și apoi nu a refuzat sânul. Nu am avut nicio problemă. Când a venit laptele, a mâncat numai la sân. Orice mamă trebuie să se adapteze la realitatea proprie, să se relaxeze și să se bucure că au un bebeluș sănătos”, susține medicul neonatolog Dana Știube.

Tot instinctul ar trebui să ghideze mamele în privința pozițiilor de alăptare. A devenit o modă ca mamele să testeze diverse poziții citite pe internet. „Eu le spun doar atât: «Luați copilul în brațe, lipiți-l de dvs. și puneți-l la sân». Mamele trebuie să se bazeze mai mult pe instincte. Bebelușilor le place să fie strânși în brațe. În burtică au stat strânși și, după ce se nasc, le place să fie ținuți ferm în brațe. Așa simt ei că sunt lângă mamă”, mai explică dr. Dana Știube.

Legături pe viață

În cei 17 ani de neonatologie, dr. Știube a trecut prin multe experiențe dificile cu nou-născuții și cu unii dintre ei a legat prietenii pe viață. Își amintește cum o întâmplare nefericită s-a transformat într-o experiență frumoasă, care i-a rămas aproape de suflet. „Am avut o fetiță din sarcină gemelară, Carla, care a stat o lună și jumătate în spital, în terapie intensivă. Fratele era mai mare, avea 2,5 kilograme, dar ea avea numai un kilogram și era în stare gravă. A stat mult la noi și nu știam dacă va supraviețui, așa că părinții au venit cu preotul să o boteze. Țin minte că eram de gardă și părinții au întrebat cine vrea să fie naș. M-am oferit eu și așa am devenit nașa Carlei. A scăpat, s-a făcut bine și chiar ținem legătura acum”, ne-a povestit medicul neonatolog.

Deși se descrie ca un medic complet detașat și echilibrat, dr. Știube trăiește alături de fiecare mamă emoțiile primei întâlniri cu bebelușul. „De când am și eu copii, de multe ori când văd o mamă că-i dau lacrimile când își vede bebelușul mă emotionez si eu. Înainte să am copii, nu eram chiar așa. Când ești mamă, gândești altfel și simți altfel. Pot să înțeleg multe lucruri și să închid ochii la foarte multe care înainte poate m-ar fi deranjat. Este altceva când ai o experiență de mamă”, conchide medicul Dana Știube.

Dr. Dana Știube, în imagini:

Îi poți cunoaște pe toți medicii neonatologi de la la Spitalul Premiere din Timișoara, parte din Rețeaua Regina Maria, accesând linkurile următoare:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa