articol susținut de

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie: „Sunt o feministă convinsă și mi-am dorit tot timpul să ajut femeile să aibă parte de cea mai frumoasă experiență pe care le-o poate da viață”

Mamă și soție, medic primar obstetrică-ginecologie, ajutorul femeilor pentru îndeplinirea visului suprem: acela de a deveni mame. Toate acestea într-un singur om.

Laura Udrea, redactor
lucia luchian
A ales să se specializeze în diagnosticul și tratarea infertilității din timpul rezidențiatului și a învățat meserie sub îndrumarea profesorului doctor Bogdan Marinescu. FOTO: Columna

Dr. Lucia Luchian este medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale cu competența în fertilizare in vitro și reproducere umană asistată. Membru în Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) și în Societatea Americană de Medicină Reproductivă (ASRM), pentru dr. Lucia Luchian, dorința de a deveni medic s-a născut încă de pe vremea când se juca cu păpușile. A ales să se specializeze în diagnosticul și tratarea infertilității din timpul rezidențiatului și a învățat meserie sub îndrumarea profesorului doctor Bogdan Marinescu.

Absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dr. Lucia Luchian, o feministă convinsă, cum se autodeclară, a ales să rămână aproape de femei și să le ajute. „M-am axat pe diagnosticul și tratarea infertilității încă din timpul rezidențiatului, pe care l-am efectuat în cadrul Spitalului Clinic Prof. Dr. Panait Sârbu (Maternitatea Giulești – spital de referință în medicina românească în tratamentul infertilității) sub îndrumarea domnului Prof Bogdan Marinescu. Inițial, au fost multe ore de văzut, ascultat, învățat, efectuat anamneze cuplurilor infertile și abia apoi manevrele de puncții și embriotransfer”, își începe povestea dr. Lucia Luchian.

Medicina o alesese de pe vremea când se juca cu păpuși, când, recunoaște, că avea tot felul de truse medicale cu seringi, chiar și stetoscop, atrasă probabil de meseria mamei. Deși în timpul facultății i-au trezit interesul mai multe specialități – endocrinologie, cardiologie, dermatologie, reumatologie și ATI – după examenul de rezidențiat a ales obstetrica și ginecologia, specialitate pe care o practică din 2015. În prezent medic primar și doctor în medicină, dr. Lucia Luchian și-a susținut teza de doctorat sub îndrumarea profesorului Bogdan Marinescu, alegând o temă ce se regăsește frecvent în cauzele infertilității: ovarul micropolichistic.

„Primii mei copii născuți după proceduri de fertilizare sunt școlari”

Sunt 14 ani deja de când dr. Luchian ajută femeile cu probleme de infertilitate să devină mame. „Eu sunt o feministă convinsă și mi-am dorit tot timpul să ajut femeile să aibă parte de cea mai frumoasă experiență pe care le-o poate da viață.” Aducerea pe lume a copiilor este ceva incredibil, un sentiment unic, care te alimentează cu multă energie pozitivă, crede medicul. Lucrând în domeniul infertilității, dr. Lucia Luchian spune că are șansa să fie alături încă de la începutul poveștii de femeile care doresc să obțină o sarcină. „Fiind prezentă și la naștere, satisfacția emoțională este maximă! Primii mei copii născuți după proceduri de fertilizare sunt deja la școală. Sunt mândră de ei, dar și de faptul că de 14 ani mă ocup cu studiul infertilității.”

Alături de o femeie fericită care a devenit mamă prin proceduri de fertilizare. FOTO: Centrul Columna

„Mi-ar plăcea ca bărbații să conștientizeze mai mult infertilitatea…”

Cuplurile care ajung să apeleze la tehnici de reproducere asistată au poveștile lor. Chiar dacă situațiile cu care se confruntă par asemănătoare, fiecare cuplu și, mai mult, fiecare persoana are nevoie de tratament individualizat. „Orice cuplu infertil reprezintă o provocare. Când crezi că ai în fața ta un caz ușor, se întâmplă de multe ori să apară nevoia să investighezi suplimentar. Sunt cazuri în care ambii parteneri au multe patologii asociate, destul de greu de gestionat. Însă cu cât cazul este mai greu, cu atât satisfacția este mai mare când totul se termină cu bine, cu un copil”, spune dr. Lucia Luchian.

Sunt încă multe femei care vin singure la primul consult de infertilitate, dar și la următoarele monitorizări, observă doctorul și spune că este o situație care ar trebui să se schimbe: „Mi-ar plăcea ca bărbații să conștientizeze mai mult infertilitatea, pentru că este din ce în ce mai frecventă și pe partea masculină. Mi-ar plăcea ca investigațiile pentru infertilitate să fie efectuate în paralel, și nu prima dată femeia, care este super investigată, ca la final să descoperim patologie masculină severă.”

Infertilitatea este prezentă în egală măsură şi la bărbaţi, atrage atenţia
medicul specialist. FOTO: Centrul Columna

„Șansele de reușită pot crește prin realizarea mai multor proceduri FIV”

Cea mai frecventă temere a cuplurilor care ajung în clinica de fertilizare este teama de eșec. Iar prima întrebare pe care o aude medicul de fiecare dată când cunoaște un nou cuplu este „Care sunt șansele noastre de reușită?” Șansele de reușită țin însă de caracteristicile fiecărui cuplu și sunt dictate de vârstă, rezerva ovariană, calitatea ovocitelor și a spermatozoizilor și de patologiile asociate. Planul de tratament, spune dr. Lucia Luchian, este personalizat în funcție de patologiile asociate, de istoricul FIV – dacă au mai efectuat proceduri, ce rezultate au avut, ce protocol de stimulare au avut, care a fost rezultatul final.

Aşa arată când totul se termină cu bine, cu un copil sănătos. FOTO: Centrul Columna

„Cuplurile la primul FIV îți pot furniza surprize neplăcute, iar una dintre acestea este lipsa răspunsului optim la tratamentul de stimulare. Bineînțeles că șansele se pot îmbunătăți printr-un tratament adecvat, prin testarea genetică a embrionilor transferați sau prin efectuarea mai multor proceduri de FIV. Se numește rata cumulativă de sarcini”, spune doctorul.

Rata cumulativă de sarcini se referă la probabilitatea totală de a obține o sarcină în urma unui ciclu de tratament sau într-un anumit interval de timp, luând în considerare toate procedurile FIV efectuate de o femeie sau un cuplu. Este o măsură a succesului global al tratamentului FIV, exprimată ca probabilitatea de a obține o sarcină în urma tuturor procedurilor FIV efectuate într-un anumit interval de timp. Aceasta poate fi calculată pe o perioadă de 1 an, 2 ani sau mai mult, în funcție de studiu sau de raportare.

„Trebuie să fii medic ca să găsești soluții, dar și psiholog, ca să-i poți liniști și să poată continua”

În clinicile de fertilitate, orice cuplu care își dorește copii are parte de o întreagă echipă medicală, formată din specialiști pentru fiecare dintre problemele medicale care au dus la infertilitate și din medicul care urmărește evoluția procedurilor de reproducere asistată. „Ca medic, trebuie să fii foarte bine pregătit, să fii la curent cu noutățile, cu studiile. Când procedura nu are succes, încerc de fiecare dată să găsesc motivul rezultatului negativ și să îndrum corect cuplul mai departe, spre o nouă procedura sau spre proceduri cu gameți donați. Trebuie să ai răbdare să asculți și să poți oferi cel mai bun tratament.”

Medic, specialist, psiholog, mamă şi femeie. Bucuria se măsoară în numărul de copii
obţinuţi pentru pacientele ei. FOTO: Centrul Columna

Limita dintre doctor și psiholog ori prieten al femeilor care încearcă să aducă pe lume un copil e, de multe ori, inexistentă, spune dr. Lucia Luchian. „Aproape în fiecare zi primesc câte o poză cu bebelușii femeilor care mi-au fost paciente. Și e frumos să știi că rodul muncii tale face fericită o familie.” Își amintește de pacienta care din prima stimulare nu avusese niciun embrion, iar la altă procedură, pregătită amănunțit și cu un protocol schimbat a reușit 5 embrioni. Acum e însărcinată în 25 de săptămâni, spune zâmbind dr. Lucia Luchian și adaugă: „Sau pacienta care venea din mediul rural, operată de două ori de endometrioză, apoi supusă unei laparascopii pentru cliparea trompelor – a reușit după a doua procedură de FIV.”

„Profesia mea se desfășoară non-stop”

Medicul răspunde la mesajele pacientelor și la nevoile lor urgente inclusiv în timpul liber. Le liniștește, le încurajează, le ajută să continue. Dar echilibrul de care are nevoie și-l ia tot de acasă, din familie. E căsătorită cu un medic primar în obstetrică și ginecologie, cu care are doi copii. În fiecare dimineață intră în „profesia” de mamă. Își duce copiii la școală și la grădiniță, apoi caută strategii pentru alte femei ca să devină mame, iar după-amiaza participă alături de copii la activitățile acestora după școală. Tot acasă, în timpul liber, citește articole medicale, ca să țină pasul cu noutățile acestui domeniu mereu în dezvoltare; pregătește lucrări și prezentări pentru colegi. Zice că e o fire dinamică și că „atunci când faci ceea ce îți place, nici nu simți cum trece timpul. Să aduci viață pe pământ este cea mai de preț menire!”

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa