Dr. Cristina Constantinescu: „Pasiunea pentru supraspecializarea în FIV a venit după ce m-am confruntat cu infertilitatea ca pacient”

Povestea medicului cu supraspecializare în FIV care a devenit părinte ajutată de colegii de la clinica unde activează ca specialist și ajută alte femei să devină mame.

Laura Udrea, redactor
dr. Cristina Constantinescu
„Ca să devin mamă, am apelat la proceduri FIV. Cu ajutorul dr. Diana Cocei, azi sunt mama unei fetițe de 7 ani, Clara”, spune medicul cu supraspecializare în infertilitate, dr. Cristina Constantinescu.

Dr. Cristina Constantinescu este medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în tratamentul infertilității din 2014. Același an în care viața a făcut-o să treacă din postura de specialist în postura de pacient al clinicii unde activa. „Dacă medic am știu dintotdeauna că vreau să fiu, pasiunea pentru supraspecializarea în FIV a venit după ce m-am confruntat cu infertilitatea ca pacient”, spune medicul, astăzi mama unei fetițe de 7 ani, obținute prin FIV cu ajutorul colegilor ei, medicii de la Centrul de Fertilitate și FIV Columna, parte a rețelei Regina Maria.

Pasiunea medicului Cristina Constantinescu pentru tratamentul infertilității este o poveste de viață. Una dintre acele povești de viață care se croiesc singure și care te atrag pe cărări nebănuite, aducându-te acolo unde trebuie să fii. Dr. Constantinescu și-a dorit să devină medic „de când se știe”. Nu-și amintește să o fi pasionat alt domeniu la fel de mult. La începutul facultății, a descoperit că-i place ginecologia ca specializare, iar în timpul pregătirii pentru rezidențiat a început să fie atrasă de domeniul fertilității. „Totul a culminat cu perioada în care eu însămi m-am confruntat cu tratamentele pentru obținerea unei sarcini, ca pacient”, povestește medicul.

Din medic, pacient cu diagnostic de infertilitate

În 2014, medicul Cristina Constantinescu a primit diagnosticul de infertilitate de cauză neprecizată. Acest lucru a făcut-o să ajungă repede din postura de medic, în cea de pacient. Pacienta colegilor ei de la Centrul de Fertilitate și FIV Columna, unde activează ca medic. „Știam că diagnosticul primit era greu de manageriat, căci te lupți, practic, cu necunoscutul. Dar folosind tot ce aflasem în documentarea mea ca medic pentru alte femei aflate în aceeași situație, n-am mai lăsat să treacă timpul și am apelat la fertilizarea in vitro.”

Drumul spre copilul mult dorit, o luptă grea

Știa că, pentru multe femei, vârsta este principalul impediment în obținerea unei sarcini. Calitatea ovocitelor scade pe măsură ce trece timpul și, în felul acesta, șansele de a rămâne însărcinată, chiar și cu ajutorul procedurilor de fertilitate. Dr. Constantinescu avea 30 de ani când a decis să înceapă procedurile de obținere a sarcinii prin FIV. La primul beta HCG negativ nu a făcut decât să își dorească și mai mult să continue. Recunoaște că nu are prea multe amintiri din perioada „de încercări”, pentru că a dorit, mai degrabă, să se concentreze pe ceea ce o ajută, cum ar fi anumite schimbări în stilul de viață, esențiale pentru creșterea șanselor de a obține o sarcină. Și-apoi, reluarea tratamentelor cât mai repede cu putință.

Știam ca va fi o călătorie grea, dar eu mi-am propus să plec ca la o luptă. E o călătorie lungă – răspunsul la tratament, puncția, embriotransferul și timpul scurs până obții rezultatul de la beta HCG –, dar așteptarea fiecărei etape are o emoție aparte dacă nu te lași înfrântă. Tot procesul acesta te pregătește pentru copilul mult dorit. Eu mi-am pus toată încrederea în medicul Diana Cocei și în echipa ei. Un medic căruia îi mulțumesc în fiecare zi de atunci!

Dr. Cristina Constantinescu

„Acum, când simt că se pierd, le spun pacientelor povestea mea”

Doi ani de proceduri, două puncții ovariene și trei embriotransferuri. Acesta a fost drumul ei, până la rezultatul mult dorit. „Experiența inseminării pe care am trăit-o ca pacient a transformat acest domeniu în ceva unic pentru mine. Toate aceste proceduri, pe care le învățasem teoretic în școală, le-am simțit pe pielea mea. Toate emoțiile. Toată bătălia. Sentimentul acela de a ține în brațe, la final, copilul pentru care ai făcut totul”, spune medicul, astăzi mama unei fetițe de 7 ani.

Acum a trecut, din nou, în postura de medic. Lucrează zi de zi alături de pacienți pe care îi ajută să-și împlinească visul de a avea un copil, iar puterea lor o emoționează de fiecare dată. Și-a propus să abordeze fiecare caz de infertilitate ca pe o luptă pe care trebuie să o câștige, cu atât mai mult cu cât știe ce simte fiecare femeie care vrea să devină mamă în fața nereușitelor. Dar mai știe și că, indiferent de numărul nereușitelor, izbânda e a celor care nu renunță. „Acum le spun pacientelor povestea mea când le simt deznădăjduite, ca să le ofer acel imbold de care au nevoie. Suntem cu toții de aceeași parte a baricadei, medici și pacienți. Și ne dorim să luptăm împreună pentru a reuși”, mai spune medicul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa